Generacijski horoskop: Katere so značilnosti vaše generacije?

Okoli Sonca počasi krožijo trije planeti: Uran, Neptun in Pluton. Od leta 1914 so glede na njihovo gibanje ljudje razvrščeni v sedem generacij. Odkrijte, kateri generaciji pripadate in kaj je zanjo značilno.

24. 3. 2015

Planeti, ki opisujejo globalno dogajanje

Gledano z Zemlje, se Uran v posameznem astrološkem znamenju nahaja sedem let, Neptun 14, Pluton pa zaradi eliptične orbite med 12 in 30 let! Energije, ki jih planeti simbolizirajo, zaradi njihovega ''počasnega'' gibanja opisujejo globalna dogajanja, splošno kvaliteto časa, v katerem živimo in razvojno pot človeštva. Mešanica energij astroloških znamenj, v katerih se nahajajo, zaznamuje vsako generacijo s posebno lastnostjo.

Planeti opisujejo, kaj navdihuje posamezno generacijo in katere teme so predmet posebnega interesa in raziskovanja. V okviru teh posebnih tem se oblikuje vsaka generacija, se spoznava, spreminja in razvija.

Pluton se povezuje s procesom preobrazbe, ciklusom rojstva in smrti ter s principom moči. Simbolizira nagone, mračne in nevarne sile, ki se skrivajo v nezavednem, tako v posameznikovem kot tudi kolektivnem. Te sile so istočasno uničujoče in obnovitvene, saj odstranjujejo vse, kar ogroža obstanek. Pluton nas sooča s skrivnostnimi in neprijetnimi temami, je tabu, ki se skriva pod površjem ega, družbenih norm in pod površino Zemlje.

Pluton je kozmični čistilec, ki pogosto v bolečem procesu odpira nove perspektive razvoja in usmerja pozornost na tisto, kar je pomembno, kar odpira pot h globljemu razumevanju osebnosti in vodi do višje stopnje zavesti.

Neptun in Uran

Neptun simbolizira kolektivne mite in sanje, v katere globoko verjamemo. Določa trende, ki ustvarjajo lepše življenje s tem, ko ponuja privid popolnosti, v kateri iščemo uteho in rešitev. Njegove energije čutimo v umetnosti in duhovnosti. Navdihuje nas pri iskanju popolnosti, ideala, za katerega smo se pripravljeni žrtvovati.

Uran simbolizira intelektualne energije, ideje, inovacije in odkritja, ki spreminjajo način našega dojemanja sveta. Uranova energija nas bo ponesla izven začrtanih mej, pripomogla bo k uporu proti tradiciji, zbujala željo po spreminjanju in po rušenju vsega, kar onemogoča napredek. Vsaka generacija je na svoj način edinstvena, originalna v svojih prepričanjih in se upira obstoječim pravilom. Specifična mešanica teh energij bo ustvarila skupni pogled na svet posamezne generacije.

Generacijske teme

Osebe, rojene v posameznem obdobju vpijajo kolektivno vzdušje, družbeno in politično situacijo, vero, umetnost in ideje obdobja, v katerem odraščajo. Odraščajo ob starših, ki imajo svojo predstavo o svetu, svoje ideale in svoje pojmovanje moči. Delujejo v skladu s temi idejami, vendar iščejo svojo pot. Vsaka generacija bo zagovarjala svoj pogled na svet, spreminjala svet, ideje, sanje in se ob tem soočala z dobrimi in slabimi stranmi svojih prepričanj in idealov.

Svoj pogled na svet bo raziskovala v različnih segmentih življenja, s posebno občutljivostjo do tem, ki določajo celotno generacijo. Vsaka generacija priča o tem, da se časi spreminjajo. Stare vrednote in ideali postajajo vprašljivi, menjava generacije pa neizbežna. Generacije se soočajo druga z drugo, včasih so v konfliktu, v najboljšem primeru pa prenašajo izkušnje, ki jih je mogoče nadgraditi in odpirajo teme, ki jih je potrebno raziskati in spremeniti.

Gibanje planetov Urana, Neptuna in Plutona ne ustvarja stroge meje med generacijami, temveč se prežemajo na različne načine. Glede na gibanje Plutona, ki je najpočasnejši med planeti, in čigar dominantni vpliv je pod vplivom delovanja Neptuna in Urana, izpostavljamo generacijske teme, ki določajo vaš osebnostni razvoj.

Generacija 1914 – 1938

Družinske vrednote

Ekonomska kriza in svetovna vojna sta povzročili negotovost, ki je povezana s pomanjkanjem hrane, inflacijo in občutkom nenehne ogroženosti, za generacijo s Plutonom v Raku. Energija Raka simbolizira ženske in otroke, dom, družino, hrano in varnost. Navedene teme predstavljajo obstoj in ta generacija ima posebno skrben odnos do hrane. Kolektivna pozornost je usmerjena na moč skupine, njene rituale in tradicionalne vrednote, ki se prečiščujejo in spreminjajo.

Vojna in kriza sta spremenili vlogo moškega v družbi in odprli pot emancipaciji žensk. Z Neptunom v Levu je od leta 1914 do 1929 prvi del te generacije sanjal romantične sanje o veličastnem in bolj svobodnem življenju. Bujna domišljija in glamur sta se skozi jazz, filme, nove smeri v slikarstvu in modo, preselila na ulice velemest, in se pri tem opirala na kruto realnost. Od 1929 do 1942 je Neptun v Devici kolektivne sanje usmeril v bolj praktične ideje. Delo, zdravje, dom in varnost so ideali generacije, ki spoštuje tradicijo in ponosno sprejema pravila in dolžnosti.

Generacija 1938 – 1957

Moč posameznika

Druga svetovna vojna se je končala z atomsko bombo in s polarizacijo sveta na dva sovražna dela. Znanost je slavila zmago nad naravnimi silami skozi atomsko energijo, uporabo penicilina, razvoj umetnih materialov in spremembo DDT-a. Pluton v Levu je spodbudil osvobajanje individualnosti, postavil je posameznika pred kolektiv. Moč se nahaja v moči ega, v krepitvi samozavesti in v kreativnem izražanju osebnosti. Ta generacija želi ustvariti nekaj posebnega, ego je prvotnega pomena. V imenu osebnega razvoja ne razmišlja o posledicah. Razvoj televizije promovira nove junake, glasbenike in igralce, ki poudarjajo erotično provokativnost, novo vrsto spontanega in razigranega pristopa k življenju.

Neptun v Tehtnici od 1942 do 1956 ustvarja nov ideal družbenih vrednot, zakona in ljubezni. Družbeni status in statusni simboli dobivajo večji pomen. Ta generacija verjame v zakon, poudarek pa je na enakopravnosti partnerjev. Z Uranom v Dvojčku od 1942 do 1949 postane nov družbeni junak intelektualec, ki s pomočjo naprednih idej obračunava z vsem, kar ovira osebnostni razvoj. Od 1949 do 1956 Uran v Raku trga zadnje vezi s tradicijo, spreminja družinske in partnerske odnose in osvobaja posameznika.

Generacija 1957 – 1972

Zdrav duh v seksi telesu

Hladna vojna je na vrhuncu, padel je Berlinski zid, začne se vojna v Vietnamu. Kritični odnos do obstoječega stanja se izraža skozi boj za državljanske pravice, študentske nemire in hipijevska gibanja. Pluton je svojo brezkompromisno potrebo po spremembah združil z analitičnimi, izbirčnimi energijami Device, ki je vedno pripravljena na kritiko. Pozornost je usmerjena na notranje in zunanje razvojne procese, ki poskušajo ovreči vse škodljive in neučinkovite navade.

Osebna preobrazba poteka s sprejemanjem zdravih navad, zdrave prehrane, kulture telesa in s povečano skrbjo za zdravje. Išče se boljši način organizacije vsakdana, pojavi se širša uporaba tablet in računalnikov, v vesolje je poslan prvi satelit, ki omogoča razvoj novih komunikacijskih tehnik.

Neptun v Škorpijonu od 1956 do 1970 gradi kolektivne mite na temah raziskovanja nezavednega, seksualnosti, razmisleka o vlogi moči, kontrole, preobrazbe in smrti. K navedenim temam se pristopa z znanstvenimi metodami, začne se nov razcvet psihoanalize. Pojav kontracepcijske tablete osvobodi seksualnost in energije Škorpijona se pogumno odpirajo izzivom na tem občutljivem področju. Naenkrat je vse lahko in mora biti seksi, to postane čarobna sestavina, ki se začne uporabljati na vseh področjih življenja.

Uran v Levu od 1956 do 1962 v seksualnosti prepoznava način kreativnega samoizražanja, ki zlomi tradicionalne spolne vloge. Prevladuje ideja, da ima vsakdo pravico neovirano izražati svojo osebnost in svoje potrebe. Od 1962 do 1969 se Uran v Devici pridruži Plutonu, kar povečuje nezadovoljstvo in upor proti omejujočim in neučinkovitim družbenim pravilom in vojnam. Tu se je rodila ideja o alternativni medicini in prebudila ekološka zavest.

Generacija 1972 – 1984

Moč statusa

Poudarjene energije Tehtnice z bivanjem Plutona odpirajo nove perspektive razvoja skozi dogovore in pripravljenost na kompromise. Energija Tehtnice simbolizira ravnotežje in mir. Dogovori so nov način reševanja političnih napetosti. Povečujejo se mirovna gibanja. Enakopravnost spolov odpira ženskam pot do vrha politične in poslovne moči. Generacija s Plutonom v Tehtnici perspektive osebnega razvoja odpira skozi preobrazbo zakona in družbenih odnosov. Raziskuje se enakopravnost spolov, proučujejo se skrivnostne in mračne strani osebnih odnosov.

Moč družbenega statusa in kult lepote, kot tudi nova definicija razmerja, predstavljajo za to generacijo način krepitve osebne moči. Neptun v Strelcu od 1970. do 1984. ustvarja ideal osebne svobode in omogoča pravico do iskanja globljega smisla življenja. Ločitev je običajen pojav, še posebej za generacije, ki jim je Uran v Tehtnici od 1969 do 1975 dal pridih uporništva in poguma, da spreminjajo družbene in partnerske odnose, v prizadevanju za večjo stopnjo neodvisnosti.

Ravnotežje moči med partnerjema pridobiva na čustveni intenziteti, z novimi idejami o izražanju seksualnosti v obdobju Uranovega bivanja v Škorpijonu od 1975 do 1981. Uran v Strelcu od leta 1981 združuje moči z Neptunom in pospešeno briše meje med kulturami, religijami, spoli in pogledi na svet, v iskanju globljega razumevanja resničnosti. Avanturistični duh, potovanja in raziskovanja prežemajo splošno kulturo z nudenjem utehe.

Generacija 1984 – 1995

Zdravilna moč sprememb

Na globalni sceni se je v tem obdobju pojavil AIDS, černobilska nuklearna nesreča je povzročila strah pred uničenjem, odkrite so bile ozonske luknje, umiranje pragozda in onesnaževanje morja. To je generacijo s Plutonom v Škorpijonu spodbudilo k vprašanjem uničenja, obstoja in moči narave, ki se mora obnavljati. O seksualni svobodi predhodnih generacij se je bilo potrebno na novo spraševati.

Pogum te generacije, da se sooči z mračnimi in prepovedanimi temami, je pripomogel k novemu načinu zdravljenja. V ospredju so trajnostni razvoj, recikliranje in preobrazba osebnosti z namenom, da bi se doseglo celjenje s psihološkimi, duhovnimi in alternativnimi tehnikami. Globoko preoblikovana in kompleksno čustvena energija Škorpijona je ustvarila generacijo izjemno senzibilnih indigo otrok. Generacija, ki se zaveda temnih plati življenja, najde osebno moč v pripravljenosti, da naredi vse, kar je potrebno za obstanek.

Neptun v Kozorogu od 1984 do 1998 idealizira družbeno moč kot način obstoja. Uran v Strelcu od 1981. do 1998. na kratko usmerja kolektivne ideje na bolj optimistične teme, s poudarjanjem znanja in duhovnosti kot poti razvoja. Z njegovim bivanjem v Kozorogu od 1989 do 1995 je močnejša ideja nadzora, ki je združljiva z Neptunovim mitom o vsemogočnem poslovnem človeku ali vsemogočni korporaciji. Biti del nje pomeni zagotoviti si obstoj. Kapitalizem dobiva nov zagon.

Generacija 1995 – 2008

Iskalci duhovnosti

Energija Strelca simbolizira verska in filozofska prepričanja, ki definirajo smisel življenja. Usmerjena je v širjenje mej, raziskovanje daljav in duhovno rast. Pluton s svojim bivanjem v Strelcu od 1995. do 2008. odpira perspektive razvoja s preobrazbo obstoječih družbenih mej, prepričanj, religij. Generacija iskalcev duhovnosti išče osebnostni razvoj v novih civilizacijah. Smisla ne iščejo le v duhovnosti, temveč tudi v hedonizmu, uživajo v prostodušnem načinu življenja in v večji stopnji osebne svobode.

Večja povezanost različnih kultur, odprtost k novemu in nepoznanemu, je po temni plati prebudila strahove in nestrpnost. Razplamtijo se verske vojne, ki izhajajo iz trdnega prepričanja o eni sami resnici – lastni, ki navdihuje tudi terorizem. Od 1998 do 2003 sta Neptun in Uran istočasno v Vodnarju. Internet in družabna omrežja pomikajo meje komunikacije in pripomorejo k širjenju informacij. Ideja o družbeni pravičnosti, enakosti in pospešenem duhovnem, tehničnem in civilizacijskem razvoju navdihuje ideal boljšega sveta, ki bo izkoreninil neznanje, predsodke in nestrpnost.

Ta generacija še ni dozorela. Toda, ko bodo njeni pripadniki zavzeli svoje družbene položaje, lahko upamo na to, da bodo njihovi ideali prinesli želene spremembe in pravičnost.

Generacija od 2008 – 2023

Duhovnost Zemlje

Od leta 2008 je Pluton v Kozorogu. Nova moč institucij in korporacij je povečala neskladje med bogato manjšino in marginalno večino. Osebna svoboda je podrejena interesom male skupine močnih. Energija Ribe, ki simbolizira mistiko, sočustvovanje, predanost, intuicijo in socialno občutljivost, prebuja Uran od 2003 do 2010 in kasneje Neptun, od 2012 do 2025, ki ustvarja ideal povečanega soglasja duha, uma in telesa.

Materializem na eni strani in duhovnost na drugi se v prizadevanju za višjo stopnjo zavesti počasi prežemata v novem načinu razumevanja izkoriščanja zemeljski virov in v prepoznavanju globoke medsebojne povezanosti vseh živih bitij. Ta generacija bo doživela preobrazbo s čiščenjem negativnih vidikov brezbrižne uporabe moči in s ponovnim odkrivanjem globoke povezanosti z Zemljo, z obračanjem k duhovnosti naravnih sil in vračanjem k naravi.

Z Uranom v Ovnu se od leta 2010 prebuja neodvisni, raziskovalni duh, ki je pripravljen na osvajanje doslej neraziskanih prostorov, prostorov človeške duše, prostranstev in novih oblik družbene organizacije. Ta zgodba pa se mora najprej razviti do svoje polnoletnosti.

Senka Ljubić, astrologinja

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri