Jupiter - vladar leta 2022. Kaj prinaša?

Jupiter širi, daje, povečuje in množi, vendar zahteva tudi določen trud. V astrologiji je ta planet povezan s principom rasti, zdravljenja, blaginje, dobre sreče in čudežev. Vlada potovanjem, blagostanju, visokemu šolstvu, religijam, zakonom in igram na srečo.

Jupiter - vladar leta 2022. Kaj prinaša? - Planeti (foto: shutterstock) shutterstock
27. 12. 2021

Če radi potujete, študirate, raziskujete in ste polni velikih načrtov in zamisli, imate v svojem horoskopu najverjetneje izpostavljen planet Jupiter. To je namreč planet mislecev, ideologov, popotnikov in vseh tistih, ki optimistično zrejo v prihodnost.

Jupiter sicer vlada znamenju strelca, zato so v njegovi domeni številne značilnosti tega znamenja. Optimizem, želja po popotovanjih, izobraževanju, proučevanju drugih kultur in ljudstev so tipične lastnosti človeka z močnim Jupitrovim vplivom. Obenem je to planet športnikov, odvetnikov, politikov, sodnikov, zdravnikov ter vseh ljubiteljev narave in živali.

Če znate Jupitra izkoristiti v svoj prid, imate občutek, da vaše življenje poteka tako, kot vam je bilo usojeno, kar pomeni, da ste povsem zadovoljni in srečni sami s seboj in s tem, kar imate, znate in delite z drugimi. Negativna plat Jupitra po drugi strani razkriva pasivnost, lenobo in nesposobnost uresničenja želja, zato ker ne verjamete sami vase in v to, kar vam ponuja življenje. Dejstvo je, da bi vam Jupiter kljub vašemu pesimizmu rad pomagal, ne pa vas oviral, zato vas prosimo, da prisluhnete njegovemu klicu in v svoje življenje privabite optimizem, srečo in blagostanje. V davnih časih je Jupiter namreč veljal za velikega dobrotnika, ki deli nagrade, razglaša zmagovalce in množi priznanja na osnovi svojih načel. Je prisrčen, prijazen, dobrosrčen in radodaren, ko to najmanj pričakujemo.

Vrhovni bog

Jupiter je največji planet v našem sončnem sistemu s kar 60 lunami oziroma sateliti. Ker Sonce obkroži v približno 12 letih, velja za počasni planet. Kot največji planet tudi v mitologijah predstavlja kralja bogov. Jupiter je vrhovni bog Rimljanov, kot je za Grke Zevs. Pri Babiloncih je bil znan kot Marduk, ki je premagal morsko pošast kaosa Tiamat in iz njenih ostankov ustvaril nebo, zemljo, zvezde in koledar. Skupaj s soncem je ustvarjal red v zmešnjavi kaosa.

Kot najboljši in največji Jupiter uteleša božanstvo neba, dnevne svetlobe, vremena, pa tudi bliska in groma; je najvišja oblast, vodi shode bogov, od njega prihaja vsa oblast. Simbolizira avtoritarni red, vsiljen od zunaj. Zaveda se, da ima vedno prav in da odloča o vsem, zato mu ni do pogovorov ali prepričevanja. Jupiter grmi. Pogosto je upodobljen s strelami in gromom, zato so mu nadeli ime vladar strel, imperator, pa tudi plenilec (Jean Chevalier & Alain Gheerbrant, 1993).

Simbol

Simbol Jupitra je sestavljen iz polkroga, simbola duše, in križa kot simbola za materijo. Govori nam, da se morata tako človeška duša kot um preko telesnega in zemeljskega izkustva širiti in razvijati k višji zavesti. Planetarni orjak Jupiter ima mogočno magnetno polje, ki je kar dvajsettisočkrat močnejše od Zemljinega, in ni v trdnem, temveč plinastem stanju. Tudi v tem se kaže njegova simbolika – kot sposobnost prehajanja v drugo dimenzijo, ki presega osebno.
Simbolna govorica Jupitra nam torej odkriva, da imamo človeška bitja sposobnost, da razširimo in osvobajamo svojo zavest kljub omejitvam fizičnega telesa; da smo duša, ki lahko presega svojo fizično formo.

Človek se mora neizbežno prilagoditi materialnemu svetu, da lahko čustveno in intelektualno dozori, vendar pa se v ozadju njegovih duševnih reakcij in intelektualnih aktivnosti nahaja duh kot nevidna motivacijska sila. Kljub tej naravni instinktivni potrebi po tem, da z razumevanjem tuzemskih izkušenj preraščamo svoje fizično okolje, pa smo hkrati prisiljeni obvladovati svojo čustveno naravo ter spoštovati družbene in moralne kode obnašanja. A pri tem moramo nujno ohraniti pravico do razvijanja svoje lastne edinstvene narave k celovitosti svojega bitja. Povedano drugače: človek se ne bi se smel izgubiti v pretiranem razmišljanju, kaj bi moral narediti, kaj je v očeh drugih sprejemljivo, kako se običajno ravna, ampak bi moral preprosto poslušati samega sebe in delovati tako, kot ve, da je prav.

Ravnotežje in osvobajanje

Planet Jupiter ima središčni položaj med zvezdami, ki krožijo okoli Sonca – pred njim so Merkur, Venera, Zemlja in Mars, za njim Saturn, Uran, Neptun in Pluton1. Prav zaradi tega imenitnega osrednjega položaja v astrologiji uteleša ravnotežje, avtoriteto, red, stabilnost napredka, obilje in vzdrževanje hierarhije. Vlada zakonom in je planet bogastva, optimizma, zaupanja in sreče.

V psihološkem smislu nas nagovarja k iskanju ravnovesja, zmernosti in srednje poti ter nas svari pred ekstremi. Pot sredine je pot modrosti, ki pravi, da se ni dobro preveč nagibati ne na eno ne na drugo stran. Zato lahko Jupitrove blagoslove zlahka zamudijo tisti, ki so počasni in preveč skeptični, pa tudi prenapihnjeni optimisti.

Mitološka zgodba pripoveduje, kako je Jupiter osvobodil svoje brate in sestre, ki jih je požrl Saturn. S tega vidika Jupiter v psihološkem smislu predstavlja tudi neko obliko razbremenitve in osvoboditve, da bi lahko nastal prostor za nekaj novega, pa tudi osvoboditev od pretiranih avtoritet in vsega, kar nas veže na obstoječe stanje. Jupitrovi impulzi v nas torej težijo k temu, da iz sebe izvržemo vse, kar nas bremeni in omejuje, da osvobodimo svoj notranji prostor in damo priložnost novemu, boljšemu.

Pomen Jupitra v zodiakalnih znamenjih

Jupiter svojo pot po zodiaku zaključi v 12 letih, kar pomeni, da ima večina ljudi, rojenih istega leta, Jupiter v istem znamenju. Pri interpretaciji je zato treba poleg znamenja, v katerem je, upoštevati tudi astrološko hišo in aspekte, ki jih tvori z drugimi planeti. Preberite, kaj pomeni Jupiter v posameznih zodiakalnih znamenjih.

Jupiter v Ovnu privlači uspeh in srečo takrat, ko navdihuje druge ali ko ima vodilno vlogo. Že v mladosti ima veliko sreče in zato zgodaj doseže uspeh, njegov pogum in motivacija pa sta lahko drugim velik vzgled. Ima močno voljo do življenja in uspeha, zato se vedno žene za tistim, kar ga zadovoljuje in osrečuje. Je strpen, radodaren, preračunljiv in rad tvega. Ima močno vero vase in se ne boji drzno poseči za svojim ciljem. Znan je po svoji iskrenosti in bo naredil vse, da izboljša samega sebe in napreduje v tem smislu.

Jupiter v Biku privlači uspeh in srečo takrat, ko je radodaren in potrpežljiv. Je praktičen, preprost, pristranski in se rad loti katerega koli projekta, ki mu je pri srcu. Četudi ne živi na podeželju, ga to zelo privlači. Nerad tvega, a ceni trdo delo. Veliko večje uspehe dosega takrat, ko ima pred seboj jasen cilj. Pomembni so mu rezultati. Je prizemljen, rad ima naravo ter delo z otroki in živalmi. Je materialističen, zna kopičiti denar in je dober podjetnik. Rad uživa v tem, kar ima, a denarja ne zapravlja le zase, temveč tudi za dobro drugih.

Jupiter v Dvojčkih privlači uspeh in srečo takrat, ko uporablja svojo naravno duhovitost in radovednost. Je izredno družaben, kar mu pride zelo prav pri navezovanju novih stikov. Je vsestranski in se lahko loti, česar koli želi. Rad se uči in je zelo liberalen. Uživa in napreduje v okoljih, kjer se vedno nekaj dogaja in kjer se vse hitro spreminja. Ker je radoveden, veliko ve in pozna veliko ljudi, ki mu lahko vedno pomagajo. Svoje številne zamisli želi razkriti svetu, zato je dober pisatelj, novinar, glasbenik, igralec, učitelj ali vzgojitelj.

Jupiter v Raku privlači uspeh in srečo takrat, ko pomaga in skrbi za druge. Kadar pomaga drugim in je poln sočutja, se mu to hitro povrne na najboljši možen način. Je zelo intuitiven in lažje napreduje, če prisluhne svoji intuiciji. Obenem naj vedno upošteva svojo domišljijo, saj mu bo ta v veliko pomoč pri doseganju uspehov. Je ambiciozen in nadarjen za umetnost ter pripravo hrane. Njegovi poklici so povezani z domom (agent za nepremičnine, notranji opremljevalec) in s hrano (kuharski mojster, natakar, gospodinja itd.).

Jupiter v Levu privlači uspeh in srečo takrat, ko je radodaren, ko navdihuje in pomaga drugim. Pomembno je, da je spoštljiv in iskren in da ima svoj ego vedno pod nadzorom. Uspešen je predvsem v kreativnih poklicih, pa tudi pri delu z otroki in vsemi, ki potrebujejo pomoč. Ima trdna prepričanja in zavrnitev ali kritiko jemlje zelo osebno. Privlačijo ga zanimivi ljudje, je optimističen in zna biti zelo melodramatičen, če želi narediti vtis. Njegova karizma mu običajno pomaga napredovati. Ugled in status povečujeta njegovo samozavest.

Jupiter v Devici privlači uspeh in srečo takrat, ko deluje disciplinirano, pošteno, dobrodelno, praktično in se posveča detajlom. Uspešen je v vseh poklicih, povezanih s prehrano in zdravjem in v okviru katerih skrbi za druge. Je realist in mora vizualizirati rezultate, da postane dovolj motiviran, da jih poskuša doseči. Obenem potrebuje veliko spodbude, smernic in temeljitih načrtov, ki ga nazadnje pripeljejo do cilja. Rad ima rutino in preprosto življenje, vedno je pripravljen pomagati, še zlasti v nujnih primerih. Lahko je zelo kritičen, ciničen in zoprn.

Jupiter v Tehtnici privlači uspeh in srečo takrat, ko je pravičen in enakopraven. Nadarjen je za svetovanja, posredovanja in promoviranja, zato je v teh vrstah poklicev lahko zelo uspešen. Pomembno je, da ne deluje sam, temveč da ima vedno partnerja, s katerim skupaj napredujeta. Je intelektualno radoveden in željan novih znanj, odprtega duha in nepristranski. Prav zato zna na podlagi argumentov drugih hitro spremeniti svoje mnenje. Če podleže svojemu egu, je lahko preveč optimističen, lakomen in pokroviteljski do drugih.

Jupiter v Škorpijonu privlači uspeh in srečo takrat, ko se povsem posveti projektu ter se pri tem zanaša na svojo intuicijo, domišljijo in sočutje. Obenem se mora zanesti na svojo notranjo moč in magnetizem, s katerim zna prepričati druge. Je izjemen sogovornik, svetovalec in poslušalec, ki ljubi skrivnosti in zaupne odnose. Še zlasti v veliko pomoč je takrat, ko ljudje doživljajo pomembne življenjske krize in posledične preobrazbe. Je samozavesten in odločen uspeti, pomembno pa je, da sprejme kritiko in se včasih nasmeje tudi samemu sebi.

Jupiter v Strelcu privlači uspeh in srečo takrat, ko je radodaren, strpen in ko živi tako, kot pridiga. Lahko je zelo navdihujoč, če le verjame vase in v svoje cilje. Zanimajo ga izobraževanje, založništvo, šport, potovanja in tuje kulture. Zna si sam poiskati priložnosti in jih tudi izkoristiti, rad tekmuje in se dokazuje. Ceni filozofijo, religijo in družbene teme, pripravljen je pomagati tistim v stiski. Je zelo prepričljiv, in če mu uspe nadzorovati ego, lahko postane zelo moder, sicer pa se lahko prelevi v ozkogledega dogmatika.

Jupiter v Kozorogu privlači uspeh in srečo takrat, ko deluje etično, zrelo in celovito. Je organiziran in discipliniran, delovanje korak za korakom pa mu prinaša dobre rezultate. Je praktičen in mora vizualizirati svoj cilj, če ga želi doseči. Ima prirojen čut za podjetnost in učinkovitost, zato optimistično gleda na svoje življenje in napredek. Ustrezajo mu arhitektura, politika, gradbeništvo, medicina in okoljevarstvo, brez težav bo priplezal do najvišjih vodilnih položajev. Če podleže svojemu egu, lahko postane pretirano skop in zavisten.

Jupiter v Vodnarju privlači uspeh in srečo takrat, ko sodeluje, je nepristranski, inovativen, drzen in revolucionaren; ko ima svobodo, da se sam odloči, kaj bo počel in kako bo to počel. Vedno je pripravljen kršiti pravila in razmišljati drugače, sploh če ve, da bo s tem koristil drugim oziroma širši skupnosti. Pomembne so mu revolucionarne ideje, ne pa materialne dobrine, zato svojega uspeha ne meri z denarjem in statusom, pač pa s svojim znanjem in inovacijami. Je neodvisen in dobrodelnik, ki je vedno na strani revnih in zatiranih.

Jupiter v Ribah privlači uspeh in srečo takrat, ko je sočuten, predan in radodaren. Rad poskrbi za tiste, ki imajo v življenju manj sreče kot on; ko pomaga drugim, s tem zapolni praznino, ki jo čuti globoko v sebi. Je intuitiven in čuti bolečino drugih, pa naj gre za ljudi ali živali. Je zelo kreativen, zato mu ustrezajo umetniški poklici, in poduhovljen, zato je med njimi veliko jasnovidcev. Nerad se izpostavlja in raje deluje in pomaga iz ozadja. Ni preveč ambiciozen, kar pa še ne pomeni, da ne želi doseči, kar si zastavi. Je prijazen in skrben, a potrebuje samoto.

Preberite še: