Pluton – sila, ki lahko veliko da, a tudi veliko uniči

Pravkar se je Luna poravnala s Plutonom, zato si poglejmo, kaj je značilno za ta planet. 

 

 

Pluton – sila, ki lahko veliko da, a tudi veliko uniči (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2021

Pluton je planet, ki je najbolj oddaljen od Sonca, zato ima v astrologiji še poseben pomen. Je sila, ki lahko veliko da, a tudi veliko uniči. Vpliva na množice. Po sedanji veljavnosti je zadnji priznani planet našega osončja.

Ugibanja oz. predpostavke, ali je Pluton planet, je z matematičnimi izračuni obravnaval že Perciva Lowell. Uradno je sicer Pluton leta 1930 odkril astronom Clyde Tombaugh.

Ugotovili so, da je Plutonov premer med 3.200 in 4.800 kilometri, njegova orbita pa je nagnjena 17 stopinj na ekliptiko. Od Sonca je oddaljen približno 5.800 milijonov kilometrov in obkroži ga v 248 letih. Njegova ekscentrična orbita ga včasih zanese k Neptunu, a trčenje ni možno, vsaj tako beremo v strokovni literaturi. Ima Luno Karon, ki je bila odkrita leta 1978. Ko so odkrili Pluton, so ugotovili, da je bil v znamenju škorpijona, kmalu pa se je izvedelo za neozdravljivo bolezen aids, ki se prenaša tudi s spolnostjo – ta je vladavina Plutona in škorpijona.

Nakazuje tudi višjo silo, ki se ji ni moč upreti, ampak jo je treba sprejeti. Predstavlja tudi regeneracijo, reinkarnacijo in fatalnost.

Šele v prejšnjem stoletju se je začela intenzivno proučevati DNA - dednost celičnega jedra, kar prav tako spada pod planet, o katerem govorimo. Če se ozremo še malo naprej, se je takrat razcvetela literatura o duhovnosti, življenju po smrti in želja pogledati in poglobiti odnos do reinkarnacije. Še pred tem sta se razvijali jedrska industrija in atomska bomba, 9. avgusta 1945 pa so ZDA odvrgle atomsko bombe na Nagasaki – tri dni po Hirošimi, ki je terjala 74 tisoč življenj. To da slutiti, da ima Pluton moč množičnega uničenja, posledice tega nepremišljenega dejanja pa so vidne še danes. Pluton daje močno moč, ki je lahko ubijalska, in nujno potrebno je, da jo izrazimo.

Škorpijonova lojalnost

Grška mitologija je kot vedno slikovita. Pluton je upodobljen kot Hadbog podzemlja, ki je nadzoroval reko Stiks: ta je ločevala deželo živih in je bila vstop v deželo mrtvih. Nosil je čelado in je bil bog, ki so se ga ljudi bali. Na splošno so bili bogovi podzemnega sveta nepriljubljeni, ljudje so ustvarili različne mite, zgodbe in pripovedi, od tu tudi krščanski 'pekel'.

Pluton ima moderni dom v škorpijonu, ki je najbolj produktivno, lojalno in ne nazadnje maščevalno (odvisno od drugih dejavnikov) znamenje. Ljudje z močnim Plutonom v astrološki karti imajo prodorne oči in močan značaj, energija šviga iz njih in šele z nekaj tehnikami jo lahko uporabijo sebi v prid. V astromedicini je Pluton povezan s pomembno žlezo hipofizo  (možganski privesek, pomembna v puberteti, kaže razvoj človeka). Deluje na celotno delovanje regeneracije, kaže moške in ženske hormone ter je alfa in omega življenja. Udeležen je tako pri spočetju kot pri smrti.

Seveda pa moramo opazovati še druge dejavnike in elemente astrološke karte – šele tako dobimo neko logično celoto.

Človek, ki obvladuje množice

V sociološkem pomenu ga povezujemo z ljudmi, ki imajo moč nad drugimi in jim vladajo s svojo karizmo – lahko v pozitivnem ali negativnem smislu. V psihološkem smislu pa opozarja o nujnosti konca, o človekovi neminljivosti, v bistvu moramo večkrat doživeti več manjših smrti, da smo sposobni doživeti novo in drugačno.

Pluton lahko povežemo s simbolom feniksa, ki se iz pepela rodi v novo rojstvo. Daje moč in podporo v kriznih situacijah, takrat ko je najhuje, dela intenzivno in s tem imamo možnost za preživetje. Seveda daje potrebo po razmnoževanju, spolnosti in s tem podmladku – kakorkoli obračamo, je to sestavni del življenja. Nakazuje vse magične rituale in v zadnjem času tako razvpit terorizem. Plutonova moč je neskončna, in kdor ima možnost, naj jo uporabi sebi v prid. Včasih pomagajo že iskren pogovor, prijateljstvo in misel, da je na tem svetu nekdo, ki nas ima rad in za katerega smo sonce. Bodite tudi vi sonce in sijte – skrajnosti pa niso nikoli dobre. 

Tadej Šink, horarni astrolog
www.tadej-sink.si

Preberite si še: