H kakšni hrani je nagnjeno vaše horoskopsko znamenje?

H kakšni hrani je nagnjeno posamezno zodiakalno znamenje in kakšno prehrano potrebuje za svojo uravnoteženost?

H kakšni hrani je nagnjeno vaše horoskopsko znamenje? (foto: profimedia) profimedia
18. 12. 2022

OVEN

Ovni imajo radi močne jedi, nad zelenjavo pa morda niso vedno najbolj navdušeni, zato je poletje čas, ko kakšno kosilo ni po njihovi meri, je pa to hkrati odličen čas, da se prilagodijo in morda izgubijo tudi kakšen kilogram in poskrbijo za bolj zdravo telo. Ovnu pripisujemo rdečo barvo, prav tako tudi jedi te barve, kot so češnje, jagode, paradižnik in redkvice. Priporočamo jedi, ki so zelene barve, saj boste s tem dosegli ravnovesje. Čeprav oven rad uživa v hrani, ni prav discipliniran glede prehranskih navad. Možne so težave s prebavo in celo glavoboli, pri katerih je priporočljivo pitje sivkinega čaja.

BIK

Bik je, ko govorimo o prehranjevalnih navadah, velik uživač. Rad se ukvarja s hrano in velikokrat je najboljši kuhar v družini. Rad ima kruh, obožuje jedi iz testa, rad peče in kaj pripravlja, shranjuje, suši, vlaga, nato je užaljen, če hrana ostane na policah, ker je pretiraval s količino. Najraje ima močne in bogate jedi. Rad si privošči domačo hrano in mu ni niti najmanj žal, tudi če se kazalec na tehtnici premakne. Njegov slog kuhanja je z občutkom in predano. Obožuje pecivo in sladke jedi, zato jih med njimi ni malo, ki so bolj močne postave. Za kuhanje mora imeti vedno dovolj časa, ne mara, da je v tem času kdo v njegovi bližini. Uživa naj dovolj sadja, predvsem vijoličaste in modre barve, recimo slive, borovnice, robide ... Počutje mu bo izboljšal peteršiljev čaj z limono.

DVOJČKA

Razigrani dvojčki obožujejo italijansko hrano, testenine, pice, tudi hitro pripravljene jedi. Nenehno so na poti in pretirano ukvarjanje s pripravo jedi bi jim preprosto vzelo preveč njihovega dragocenega časa. Težave s prebavo, želodčno kislino in podobnim so njihova spremljevalka. Zaradi dinamičnega življenjskega sloga nagonsko izbirajo jedi, bogate z ogljikovimi hidrati, zato je nujno, da si zraven privoščijo tudi dovolj vitaminov in mineralov. Morali bi jesti več sadja in zelenjave rumene barve, na primer koruzo, bučke. Pomembno je, da dnevno užijejo dovolj tekočine, saj večkrat pozabijo piti. V poletnih dneh se lahko ohladijo s šipkovim in bezgovim čajem.

RAK

Raki običajno radi kuhajo in so dobri kuharji. V pripravljanju jedi uživajo, ob tem nekako meditirajo in se znajo resnično sprostiti. Najraje pripravljajo juhe, omake in solate, vedno pa se z veseljem lotijo tudi česa novega. Najbolje se počutijo v družinskem ali ožjem prijateljskem krogu na odličnem kosilu ali večerji. Veliko kuharskega znanja in tudi najrazličnejših zvijač, ki so potrebne za dobrega kuharja, so se raki verjetno naučili od matere ali babice in morda imajo doma celo kuharico, ki jo je sestavili sam. Zanje so priporočljive jedi bele in rumene barve, na primer kokos, riž, krompir, bučke ... Ob slabem počutju naj si privoščijo ohlajen čaj iz melise z limeto.

LEV

Lev je kralj in užitkar, tako je seveda tudi v primeru prehranjevanja. Obožuje dobro postrežbo, pomemben mu je videz vsega, kar je na krožniku, tudi dekoracija. Za hrano je pripravljen dobro plačati in je tudi sploh dober gostitelj in navadno radodaren. Večkrat prireja večerje, organizira razne sprejeme ali srečanja in je pripravljen tudi kriti stroške. Je dober kuhar, ki ima rad močno in bogato, pa tudi raznovrstno hrano. Obožuje pecivo in sladice. Njegov odnos do prehranjevanja je tradicionalen. Predvsem mora uživati več zelenjave, največ tiste, ki je zelene barve, sicer pa jedi vseh barv in več antioksidantov.

DEVICA

Devica je v prehranjevanju tako kot na drugih področjih natančna in zelo čista. Obožuje lažje jedi, juhe, solate in sadje. Zanimajo jo priročniki, doma ima polno kuharic in knjig, večinoma o zdravem življenju in prehranjevanju. Device so pogosto vegetarijanci ali se vsaj izogibajo pogostejšemu ali obilnejšemu uživanju mesa in mesnih izdelkov. V trgovinah, predvsem tistih specializiranih, se rade zadržujejo in si ogledujejo zdrave izdelke in jih tudi večkrat kupujejo. Veliko dajo na zelišča in naravne mešanice čajev. Uživajo naj jedi bele, tudi rumene barve in različne čajne mešanice melisinega ali kamiličnega čaja.

TEHTNICA

Tehtnice so izbirčni ljudje, ki prisegajo na sladko. Radi venomer grizljajo, raje imajo lahko kot pa močno in pikantno hrano. Ljubijo prehranjevanje v dvoje ob dobri postrežbi. Pri pripravljanju hrane so sodobni in si privoščijo navadno vse, kar v sodobno kuhinjo spada. Radi tudi eksperimentirajo, vendar se večinoma lotevajo jedi, ki ne zahtevajo prav veliko časa, tudi ne pretirane energije in niso težavne za pripravo. Zaradi obilnejšega uživanja sladkarij imajo lahko slabe zobe, večkrat pa imajo tudi težave z želodcem. Priporočamo uživanje jedi bele in modre barve. Prav tako pa naj uživajo tudi čaj iz kamilice.

ŠKORPIJON

Škorpijon obožuje močne, začinjene jedi. Sicer pa ima precej širok spekter okusa. Rad ima domačo hrano, prav tako pa tudi juhe, mineštre, jote in solate.  Rad se sam loteva priprave hrane in najbolj uživa v eksperimentiranju. Najraje se loteva jedi na žlico, najbolj je naklonjen ravno jedem, ki jih uvrščamo med narodne jedi. Obožuje tudi slane prigrizke. Škorpijon mora uživati več jedi zelene in oranžne barve. Od zelenjavnih vrst so zelo priporočljivi gomolji in tudi stročnice. Ohlajen tavžentrožin čaj bo balzam za dobro počutje.

STRELEC

Strelec je znan kot velik gurman in užitkar, ki zelo rad eksperimentira in vedno kaj pripravlja. Njegova kuhinja sodi med najsodobnejše. Tudi videz mu je pomemben in prav tako vzdušje. Ker ga zanimajo tuje dežele in njihove kulture, ga zanimajo tudi njihova prehrana ter avtohtone jedi. Rad tudi sam kaj dobrega pripravi in speče, tako sladice kot tudi morske jedi. Obožuje pa tudi slastne tortice in drobno pecivo. Zelo je radodaren in gostoljuben, meni, da je za dobro hrano in pijačo, kot tudi za vse dobre reči v življenju, treba odšteti več denarja, zato si rad privošči tudi kosilo v odličnem lokalu. Priporočljivo je uživanje jedi modre in vijoličaste barve. Od časa do časa pa naj si privošči metin čaj.

KOZOROG

Kozorog ima rad zdravo, kmečko hrano, poleg tega pa se seveda poskuša prehranjevati uravnoteženo. Raje si kuha sam, kot da bi se odpravil v gostilno, če pa se to zgodi, si izbira jedi, katerih pripravljanja se sam sicer redko loti. Zelo rad ima sadove narave, najraje jagodičevje. Rad pripravlja jedi, katerih sestavine je sam nabral ali celo pridelal. Loti se pečenja in kuhanja, pa tudi najrazličnejšega pripravljanja, kot so sušenje, vlaganje in priprava sokov. Ima smisel za shranjevanje in gospodinjstvo in večina jedi, ki jih pripravi, je obarvanih z nekakšno tradicionalno noto. Uživa naj jedi vseh barv in čim več stročnic. Večkrat naj si privošči metin in žajbljev čaj.

VODNAR

Vodnar se s prehrano in pripravljanjem jedi ne obremenjuje pretirano. Sodi v skupino, ki za svoje delovanje potrebuje najmanj spodbude v obliki hrane. Kot pri vsem je tudi pri prehranjevanju poseben in samosvoj, lahko pa je tudi zelo izbirčen. Večkrat se odloča za zdravo prehranjevanje in med vodnarji najdemo veliko vegetarijancev. Rad uživa sadeže, oreščke in semena, ki jih večkrat tudi sam nabira, in nihče ne ve toliko o naravnih plodovih kot oni. Priporočamo predvsem jedi bogate z železom, in tiste, bogate s kalcijem. Pije naj ohlajen šipkov čaj.

RIBI

Ribe zelo rade eksperimentirajo in skoraj nikoli ne kuhajo po receptih, ampak po občutku. Sladkarije jim ne dišijo preveč, raje imajo kisle in slane okuse. Všeč so jim začinjene in bogate jedi, sicer pa sodijo med znamenja, ki brez hrane najlaže zdržijo. Predvsem pa je zanje pomembno, da pijejo dovolj tekočine. So prijetni gostitelji, ki radi za svoje goste dobro poskrbijo in pripravijo raznovrstne jedi, ki so vse tudi zelo privlačne na pogled. Jedo počasi, z občutkom, moti jih hitro prehranjevanje. Izogibajo naj se dodatkom v prehrani, saj so pogosto nagnjeni k alergijam. Uživajo naj predvsem jedi, bogate s kalcijem in z magnezijem. Ohladilo jih bo pitje nesladkanega kamiličnega čaja.

horoskop.si