Sporočilo za današnji dan: Ni pomemben uresničen cilj, temveč rast, ki se zgodi na poti uresničevanja

Včasih smo tako zelo osredotočeni na cilj, da pozabimo na rast, ki se zgodi na poti uresničevanja. 

Sporočilo za današnji dan: Ni pomemben uresničen cilj, temveč rast, ki se zgodi na poti uresničevanja (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2022

Pri mojem delu me večkrat prosijo, naj ljudi naučim, kako si zastaviti in doseči cilje. Ko vprašam svoje občinstvo: "Zakaj je tako pomembno, da uresničite svoje cilje?" mi pogosto odgovorijo: "Zato, ker bom srečen, ko bom dobil stvari, ki si jih želim."

V temu je delček resnice - to, da dobimo tisto, kar si želimo, pogosto prinese občutek sreče v naše življenje. A vseeno s takim odgovorom in razmišljanjem zgrešimo bistvo.

Prava vrednost zastavljanja in uresničevanja ciljev ni v nagradah, ki jih prejmete, temveč v tem, kakšna oseba postanete kot rezultat doseženih ciljev. Ta preprosta razlika mi pomaga uživati pot življenja, medtem ko istočasno ostajam osredotočen na izpolnjevanje svojih osebnih in poklicnih ciljev.

Eden od mojih najljubših filozofov, Ralph Waldo Emerson, je dejal: "Plačilo za dobro opravljeno stvar je to, da ste jo opravili." 

Ko dosežete cilj, ne glede na to, ali ste si zadali postati boljši vodja ali boljši starš, boste v tem procesu zrasli kot oseba. Morda te rasti ne boste zaznali, a se bo zgodila.

Namesto da užijete samo plačila, ki jih prinese uresničevanje nekega cilja, se veselite dejstva, da vas je proces izpolnjevanja izziva izboljšal kot osebo. Utrdili ste samodisciplino, odkrili nove razsežnosti svojih sposobnosti in pokazali več potenciala. To so nagrade same po sebi.

Prirejeno po: Robin Sharma