10 zabavnih dejstev o naših najbolj mističnih spremljevalcih - mačkih

Spravljajo nas v smeh. Tolažijo nas, ko smo žalostni. Razumejo nas, ko potrebujemo svoj mir. In še ugodno vplivajo na naše zdravje. Mačke - vsem tako ljube spremljevalke.

Mijav? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2015

1. Mačke nas ljubijo. In mačke nas sovražijo. Nas odnos je - žal - osnovan na temelju dveh ekstremov, s katerima se naši brkati ljubljenčki borijo vsak dan. 

2. Genetsko testiranje je pokazalo, da je sodobna domača mačka potomka petih afriških divjih mačk, ki so bile udomačene in potem iz Afrike pripeljane na Srednji Vzhod.

3. Mačke mijavkajo kadar so lačne, kadar želijo pozornost (igraj se z mano!) ali pa kadar želijo opozoriti, da ste izredno slab služabnik, ker je njen WC potreben čiščenja.

4. Mačke "žvrgolijo", kadar so navdušene - recimo, ko vidijo ptička ali komarja ali karkoli živega, kar bi bilo nujno potrebno umoriti. Nekatere mačke žvrgolijo tudi, kadar želijo pritegniti pozornost.

5. Mačji možgani imajo štiri predele, ki so povezani z različnimi emocijami. Enako razporeditev emocionalnih predelov v možganih imamo tudi ljudje. Psi, na primer, tega nimajo. 

6. Najstarejša domača mačka je dočakala 38 let.

7. Če se vam vaša vsakdanja domača mačka zdi premalo zverinska, si lahko omislite afriško mešanko Savannah. Precej večja domača mačka je mešanka med domačo mačko in afriškim servalom. Ta hibrid se morda sprva zdi zelo slaba ideja, saj servali lahko tehtajo tudi do 20 kilogramov. Temperament Savannah mačk najpogosteje primerjajo s pasjim temperamentom. Tule je primer Savannah mačke v igri z nemškim ovčarjem:

Savannah mačke pa ne boste našli v lokalnem zavetišču, ampak boste morali za njo kar v banko po kredit. Dotične mačke namreč stanejo tudi do 13.500 EUR.

8. Mačja vratca je izumil Isaac Newton. 

9. Verjamemo, da vas vaša mačka v resnici ne sovraži. (Vsaj mislimo, da ne.)

10. Druženje z mačko ima številne pozitivne učinke na vaše zdravje. 

  • Božanje mačke, ki prede, znižuje stres
  • Poslušanje mačjega predenja znižuje simptome dihalnih težav, vibracije pa imajo pozitiven vpliv na mišice in kosti
  • Interakcija z mačko znižuje krvni pritisk
  • Po eni od raziskav naj bi lastniki mačk imeli kar 40% manj možnosti srčnega infarkta

Ni čudno torej, da star veterinarski rek pravi: "Če daš v sobo mačko in kup zlomljenih kosti, se bodo kosti zacelile." 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri