12 stvari, za katere si prosim odpustite

Odpuščanje ni najlažje, pa vendar... Za spodnje stvari je vredno, da si odpustite. 

12 stvari, za katere si prosim odpustite (foto: pexels) pexels
19. 8. 2021

1.  Pomembne stvari, o katerih ste si premislili

»Sanjska služba«, za katero si nikoli niste mislili, da boste dali odpoved. Oseba, za katero niste mislili, da jo boste zapustili. Načrti, ki ste jih imeli za prihodnost, a se niso nikoli uresničili, ker je prišlo nekaj vmes ... Življenje teče naprej, in da bi sledili njegovemu toku, moramo sami storiti enako. 

2. Načini, s katerimi ste se prebijali skozi bolečino

Odpustite si za temne poti, ki ste jih ubrali, ko se niste znali spopadati s svojimi občutki. Za absurdne stvari, ki ste jih takrat naredili, in ki so prinesle več škode kot koristi. Odpustite si za vse načine, na katere se je kazal vaš preživetveni mehanizem, ko ste bili še premalo močni, da bi ga obvladovali. Niste edini! Vsi zaradi bolečine počnemo neumnosti. To samo pomeni, da ste človek. 

3.  Pomfrit, ki ste ga pojedli ob kosilu

To boste pa res preživeli.

4. Vsi aspekti vas, za katere mislite, da niso dovolj

Odpustite si, ker še vedno nimate popolnega telesa, odpustite si za znanje, ki ga še niste ali pa ga morda nikoli ne boste pridobili, za pogum, ki ga ne boste zbrali ali za trud, ki ga ne boste nikoli vložili. Mogoče ne boste nikoli dovolj pogumni, pametni ali močni, da bi ustrezali idealu nekoga drugega, a vedno boste točno takšni, kot ste – posebni in unikatni – popolnoma dovolj.

5.  Kako ste ravnali s starši, ko ste bili stari šestnajst let (ali dvajset ... ali trideset)

Bili ste grozni, razjarjeni in nevzdržni, zdaj pa so vsi ti dnevi za vami. V fazi odraščanja smo vsi zavili s poti in izrekli nekatere stvari, ki jih nismo mislili. Življenje je šlo naprej. Iz takšnih izkušenj smo zrastli in se kasneje nekaj naučili. Navsezadnje pa, nikoli ni prepozno reči »žal mi je«.

6. Kako ste ravnali sami s seboj

Odpustite si za vse trenutke, ko ste si podrobno ogledovali vse vaše »napake« v ogledalu in se zaradi njih trpinčili, kako ste si pripovedovali laži o tem, kaj (ne) zmorete. Kako ste si govorili, da »niste dovolj dobri« in pustili, da vas to prepričanje zavira. Odpustiti si moramo, da sami sebi nismo bili najboljši prijatelji, zaupniki in svoji najbolj zvesti navijači. Takrat se nismo zavedali, kako pomembna je ljubezen do sebe in kakšno spremembo naredi.

7.  Odmori, ki ste si jih vzeli od življenja

Odpustite si za tisto obdobje, ko vas je življenje razočaralo. Za leto, ki ste ga preživeli doma. Za mesece, za katere si želite, da bi si jih lahko izbrisali iz spomina. 

Vsi smo včasih preobremenjeni. Vsi kdaj pozabimo na to, kako se soočati s stvarmi. Te čase potrebujemo, da se ponovno zberemo, sestavimo, razmislimo in ugotovimo, kako naprej. Takrat ugotovimo, kako se močnejši vrniti nazaj.

8.  Možnosti, ki jih niste izkoristili

Odpustite si za kraje, v katere niste odpotovali. Za izkušnje, ki jih niste pridobili. Za osebo, za katero se niste borili, ko se je odločila oditi. Iz rok moramo spustiti vse alternativne resničnosti, ki bi se lahko zgodile, če bi to ali ono naredili drugače in se osredotočiti na to, v kateri živimo. Le tu lahko izkoristimo ves potencial.

9.  Stvari, ki jih niste rekli, dokler ni bilo prepozno

»Ljubim te«, s katerim ste oklevali. Pomembni telefonski klici, ki jih niste sprejeli. Sporočila, ki ste jih pozabili posredovati, preden je bilo prepozno. Zdaj se zavedamo, kako pomembne so naše besede in nameni, zato jih uporabljamo, izražamo svoja čustva, dvignemo telefon – in si odpuščamo za vse trenutke, ko tega nismo storili.

10.  Katastrofe, ki jih niste predvideli

Oprostite si za vse osebe, ki jim ne bi smeli zaupati. Za vsak zabaven večer, ki je šel narobe. Za odločitve, ki jih – s pogledom nazaj – ne bi smeli sprejeti. Svoje življenje živimo za naprej in nimamo privilegija vedeti, ali bodo naše odločitve pravilne ali napačne, preden se odločimo. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, se potruditi po naših najboljših močeh in si odpustiti, ko se zmotimo. To je sestavni del življenja.

11.  Na tisto, za kar še niste pripravljeni

Odpustite si za vse strahove, ki vas trenutno zadržujejo. Za zgodbo, ki si jo pripovedujete o tem, kje bi morali biti v tej starosti življenja, a niste. Vsi smo nekoliko negotovi in previdni, a se trudimo vsak na svoj način – dajte si čas, ki ga potrebujete za rast in premike naprej. Vse se bo zgodilo ob pravem trenutku.

12.  Napake, ki jih še niste storili

Čeprav bi zelo radi verjeli, da smo šli že čez vse ovire in napake v življenju, in da smo zdaj varni in bomo odslej delali bolje ... bomo kmalu spet kje zamočili. Spet bomo padli, naredili napake, ki nas bodo potrle in za trenutek oslabele – in to je super!

Dan, ko nehamo delati napake, je dan, ko nehamo živeti. V življenju moramo dati prostor tudi napakam, namesto da se jih na smrt bojimo in se borimo proti njim. Dovolimo jim, da postanejo naše učiteljice.

Povzeto po: thoughcatalog.com, prevedla Pika Vrčkovnik