15 znakov čustvenega nasilja staršev

3. 4. 2021
Deli
15 znakov čustvenega nasilja staršev (foto: profimedia)
profimedia

Če se sprašujete, ali ste se v otroštvu soočali s čustveno nasilnimi starši, je tu nekaj znakov, ki vam lahko to pomagajo razkriti. 

Odraščanje s čustveno nasilnim staršem je lahko begajoče in zapleteno, a iz otroške perspektive takšnega odnosa večinoma nismo zmožni uvideti. Naše otroške predstave o starših se velikokrat ne končajo s koncem otroštva – nemalokrat jih s sabo vlečemo še naprej, v odraslo dobo. Otroci čustveno nasilnih staršev lahko zato do tega spoznanja pridejo razmeroma pozno – a jim takrat spoznanje popolnoma spremeni način, na katerega so dojemali svoje otroštvo. 

Ko enkrat razumemo, kaj smo doživeli kot otroci, se lahko zavemo, kako to vpliva na nas kot odraslo osebo in začnemo s spremembami, pove družinska in zakonska psihoterapevtka Carolyn Cole. »Čustvena zloraba lahko otroku povzroči travmo – počuti se, da ni dovolj dober, da je manjvreden ali celo ničvreden. To je lahko za otroka izredno boleče, saj staršu zaupa, da ga bo imel brezpogojno rad,« pove.

Če se sprašujete, ali ste se v otroštvu soočali s čustveno nasilnimi starši, je tu nekaj znakov, ki vam lahko to pomagajo razkriti. 

To ne pomeni, da jih boste sedaj krivili za napake! Vsak starš je naredil najbolje, kot je lahko, v okviru svojih zmožnosti. Ozaveščanje njihovih napak naj vam služi pri vašem delu na sebi in pri tem, da sami ne boste podajali medgeneracijskih travm in vzorcev obnašanja naprej. 

1. Njihovo razpoloženje je neprestano nihalo

Če ste se zaradi razpoloženjskih nihanj staršev večkrat počutili, kot da hodite po robu in bili prestrašeni ter nervozni glede tega, kaj se bo zgodilo, čeprav niste naredili nič narobe, ste se srečevali s čustveno nasilnim vedenjem. Višja stopnja stresa med odraščanjem lahko v telesu in možganih povzroči dolgotrajne posledice, pravi Christi Garner, družinska in zakonska psihoterapevtka.

2. Do vas so bili kritični in negativni

Če še vedno v mislih slišite njihove negativne komentarje, ali pa jih poslušate še danes, je to znak čustvenega nasilja. Takšna negativna nastrojenost do otroka lahko pripelje do negotovosti in težav s samopodobo, pove Garnerjeva. 

»Kot odrasli morda ugotovite, da težko izključite negativni samogovor,« razloži družinski in zakonski psihoterapevt Tom Bruett in doda, da je to običajno glas kritičnega ali nasilnega starša, ki smo ga ponotranjili.

3. Zavračali so vaša čustva

Če starši v otroštvu niso imeli posluha za vaše čustveno stanje, je tudi to znak čustvenega nasilja. Kot odrasli si verjetno močno želite, da bi bil vaš romantični partner čustveno dostopen, a običajno ni, zaradi vaše nepredelane travme. Poskušajte se spomniti, ali so vam to nudili vaši starši? »En primer je lahko otrok, ki mu starši rečejo, da je preveč občutljiv,« pravi Coleova. »Drugi je otrok, ki ima željo, da škoduje sam sebi, starši pa mu odvrnejo, da želi s tem samo pritegniti pozornost.«

4.  Bili so pasivno-agresivni

Kadar je nekdo pasivno-agresiven, vam ne pove, kaj ga v resnici moti. Tipične so izjave, kot so »Ker sem jaz tako rekel.«

»Če so se starši do vas obnašali pasivno-agresivno – na videz prijetno, a prikrito hladno, je to lahko znak čustvene zlorabe,« pravi psihoterapevtka Tina B. Tessina.

5. Bili so izjemno tesnobni

Če ste pri starših začutili tesnobne občutke in so VAS prosili za pomoč, ali da poskrbite za njih in njihove potrebe, je to znak nezdrave družinske dinamike – otrok v takšnem odnosu podeduje del te tesnobe. Povišana stopnja tesnobe lahko privede tudi do povečane ravni kortizola pri otroku, kar dokazano povzroča zdravstvene težave kasneje v življenju, razlaga Garnerjeva.

6. Na vas so zvračali krivdo

Čustveno nasilni starši pri otrokih velikokrat vzbujajo občutke krivde. Morda so vam rekli kaj podobnega kot: »Odrekel sem se toliko stvarem, da sem te lahko imel in ti mi tako vračaš!«

7. »Tiha maša«

Kadar so bili starši razburjeni, so vam namenili »tiho mašo«, kar pomeni, da so se zaprli in vas ignorirali, dokler se jim niste opravičili, pojasnjuje Coleova. Takšno vedenje je značilno za čustveno nasilne osebe.

8.  Bili so fizično prisotni, a psihično in čustveno odsotni

»Eden od pokazateljev čustvene zlorabe je tudi, če ste imeli starša, ki je bil fizično prisoten, sicer pa odsoten – ko je delal za računalnikom, bil na telefonu, gledal televizijo ali zaklenjen v domači pisarni in se pogovarjal z vsemi, razen z vami,« pove Tessina. »Zdaj kot odrasla oseba morda ne veste, kako zdravo komunicirati z ljudmi ali pa se počutite nepovezani in izgubljeni.«

9.  Bili so preveč vključeni v vaše življenje

»Če so bili vaši starši preveč vpeti, do te mere, da so nenehno brskali po vaših dnevnikih, pregledovali vašo pošto in se vedno vpletali v vaše pogovore, so bili verjetno prav tako čustveno nasilni,« pravi Garnerjeva. 

10.  Sami sebe krivite za slabo vedenje drugih ljudi

Ko nekdo slabo ravna z vami in vi pri tem krivite sebe, ne njih, je to lahko še en znak, da so bili vaši starši čustveno nasilni.

»Včasih se kot otroci naučimo, da moramo pretrpeti z ljudmi, ki se do nas grdo obnašajo, če želimo preživeti. Kot odrasli lahko takšno dinamiko poustvarjamo v drugih odnosih,« pravi Bruett.

11.  Nad sabo izvajate samouničujoča vedenja

Če prakticirate samodestruktivna vedenja, je to lahko še en znak, da so bili vaši starši čustveno nasilni. »Samodestruktivno vedenje, kot sta odvisnost, samopoškodovanje ali riskantni spolni odnosi so lahko obrambni mehanizmi pred soočanjem z večjimi občutki,« pove Bruett. »Seveda niso vsi ljudje, ki kažejo takšna vedenja, v otroštvu doživljali čustvenega zlorabljanja, vendar je pogosto večja verjetnost, da je temu tako.«

12.  Globoko v sebi čutite jezo do staršev

Če še vedno čutite jezo do staršev, je to morda posledica tega, kako so v preteklosti ravnali z vami. Čeprav se morda zdaj, ko ste odrasli, do vas obnašajo razmeroma dobro, še vedno čutite jezo in zamere, ki so povezane s preteklimi dejanji.

13.  Še vedno se bojite, kako se bodo starši odzvali na večino vaših odločitev

Če se še vedno bojite, kako se bodo odzvali na večino vaših življenjskih odločitev, ste morda imeli čustveno naslino mamo ali očeta. »Odločitve sprejemate sami, vendar z mislijo in zaskrbljenostjo, da je starši ne bodo odobrili,« pove klinična psihologinja Josuha Klapow. Pravi, da je to zato, ker starši, ki so bili do svojih otrok preveč kritični, vzpostavijo situacijo, kjer se otroci bojijo sprejemati odločitve in izbirati. »To ne pomeni, da je bila zloraba prisotna, je pa znak, da je bil način vzgoje škodljiv.«

14.  Poskušate upravljati čustva svojega partnerja

Specialistka za odnose Jen Elmquist meni, da je jasen pokazatelj, da vas je v otroštvu vzgajal čustveno nasilen starš v tem, kako danes ravnate s svojim partnerjem. »Kadar starši niso zmožni uravnavati svojih čustev, se otroci naučijo to delati namesto njih,« pravi. Otrok prevzame odgovornost starša, ker je starš ni sposoben obvladovati sam. Elmquistova pravi, da se to v kasnejših romantičnih odnosih lahko kaže na različne načine, vključno z opravičevanjem, ko tega ne mislite in občutki krivde brez razloga.

15.  Ste v toksični zvezi

Če ugotavljate, da pogosto izbirate romantične partnerje, kot so vaši starši – tako dobre kot slabe – je treba biti na to pozoren, pravi Bruett. »Pogosto izbiramo partnerje, ki v nas vzbujajo že poznane občutke,« pove. »Če prihajamo iz zanemarjenega ali nasilnega doma, ponavadi privabimo ljudi, ki bodo z nami ravnali enako. Seveda lahko prekinemo krog, a prvi korak je, da ga opazimo.«

Če čutite, da so vam nekateri znaki blizu in poznani, je najbolje, da poiščete pomoč in se o tem pogovorite s psihologom ali psihoterapevtom.

Vir: bustle.com

Poglejte si še: 8 znakov, da morda zatirate travmatične otroške spomine

ali pa Rana, ki jo je prizadel oče - naj se spremeni v biser

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"