3 duhovne tehnike za spopadanje s tesnobo (v času koronavirusa)

Duhovne tehnike so zdaj bolj pomembne kot kadar koli prej. Čim bolj bomo mirni ostali sami, tem bolj bomo lahko podprli svoje domače, prijatelje in skupnost. To je priložnost, da zaupamo sebi in prepoznamo, da se moč skriva v nas. Tukaj so tri metode, s katerimi bomo to dosegli.

3 duhovne tehnike za spopadanje s tesnobo (v času koronavirusa) (foto: profimedia) profimedia
10. 1. 2022

Metoda »izberi znova«

Ta metoda ima tri korake: prepoznajte negativno misel; odpustite to misel; zavedno izberite bolj pozitivno misel.

  1. Prepoznajte negativno misel

Prvi korak je prepoznanje, da je strah prevzel nadzor nad vami. Morda boste v nekem trenutku ugotovili, da ves čas razmišljate o negativnih posledicah koronavirusa. Vsi se počutimo negotovo in prestrašeno, zato bodite nežni s seboj in se zavedajte, da so te misli povsem normalne. Niso pa potrebne.

Nekaj časa bodite prisotni z mislijo in ugotovite, kje iz telesa izvira. Kadar smo prestrašeni, imamo tudi fizični odziv, ko na primer stiskamo čeljust ali pesti. Globoko in zavestno vdihnite in sprostite del telesa, ki je napet.

Dihalne vaje vam lahko izjemno pomagajo. 

  1. Odpustite misli

Drugi korak je, da sebi odpustite, da ste dovolili, da misel/strah prevzame nadzor nad vami, in odpustite tudi misli same. Odpustite si, da ste dovolili, da je šlo tako daleč. 

Res je, da imamo krizne situacije, in to je naša resničnost. Toda izberete lahko, kako boste na situacijo gledali. Izberete lahko, kako jo boste izkušali. Negativnih misli se znebimo tako, da jim in jih odpustimo. To lahko preprosto storite tako, da si rečete: »Odpuščam si, da sem dovolil/a, da je ta misel prevzela nadzor nad menoj.«

  1. Izberite znova

Morda vas je strah zase. Morda vas je strah za vaše bližnje. Morda ne morete spati zaradi novic. Ne glede na to, kakšna je negativna misel, je zadnji korak, da jo nadomestite s pozitivnejšo. 

To je lahko nekaj zelo enostavnega, kot na primer: »V tem trenutku sem zdrav/a,« ali »V sebi imam vse, kar potrebujem.« Eno za drugo izberite misli, zaradi katerih se počutite bolje. 

Bodite čuječi v pogovorih z drugimi ljudmi

Kadar se nam zdi, da nismo varni, se želimo o tem pogovarjati, ker ne vemo, kaj drugega storiti. To je tudi razlog, zakaj se zdaj veliko (verjetno večina) pogovorov vrti okrog koronavirusa, zaradi česar pa se lahko počutimo samo še slabše.

Tudi v pogovorih lahko poskusite metodo »izberi znova«, tako da pogovor preusmerite na nekaj pozitivnega. Osebi, s katero se pogovarjate, lahko rečete: »Veš, res se ne želim več pogovarjati o tem, ker se počutim samo še slabše. Ali se lahko pogovarjava o čem drugem?«

Zapomnite si, da ste lahko ljubeči in prijazni, in hkrati postavite meje z namenom, da ohranite pozitivno energijo.

Molitev modrosti

V tej situaciji se vsi počutimo relativno nemočni. Čeprav imamo nadzor nad seboj in svojim domom, je pomembno sprejeti, da ne moremo nadzorovati vsega. 

O vesolje, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti. Daj mi pogum, da spremenim tisto, kar lahko spremenim, in daj mi modrost, da razlikujem to dvoje.

Zapišite si jo. Morda se vam zdi, da je glavni vzrok za vašo tesnobo strah, da se boste okužili, toda v resnici je glavni vzrok tesnobe strah, da ne bomo imeli več nadzora. Zato to priložnost izkoristite, da spremenite svoje misli. Čeprav ne moremo nadzorovati vsega, kar se dogaja okrog nas, pa lahko nadzorujemo to, kako to situacijo izkušamo.

Povzeto po Gabby Bernstein, Kaja Regula