3 koraki do sprejemanja samega sebe

Se večkrat zalotite pri negativnem samogovoru? Opazite šepet v glavi, ki nam govori, da česa ne zmoremo, ne znamo ali da nismo dovolj ...

3 koraki do sprejemanja samega sebe (foto: pexels) pexels
3. 4. 2021

Ta samoomejujoča prepričanja nas omejujejo in preprečujejo napredovanje in razvoj zdrave samozavesti. Da bi lahko zaživeli polno in pristno, jih moramo razbiti, na novo napisati zgodbe o sebi, ki si jih ves čas pripovedujemo v glavi in odkriti, kaj pomeni – kakor to poimenujem jaz – »samo-lastništvo«.

Kaj pomeni »samo-lastništvo«? In kako je to videti v praksi?

Samo-lastništvo je temelj, ki drži in združuje vse naše izkušnje v kontinuirano rast in razvoj. V procesu prevzemanja lastništva nad sabo podiramo zidove, ki smo jih zgradili in se ponovno povezujemo z deli, ki smo jih v preteklosti zaradi nesprejemanja zavrnili in »razlastili«. Ta proces nas osvobodi in omogoči, da se spet povežemo z vsemi našimi deli in izkusimo svojo celovitost. Pomaga nam razbliniti zastarela prepričanja o sebi in se prebiti skozi tisto, kar nas omejuje.

Nekaj časa nazaj sem vodila delavnico v skupini samih poslovno uspešnih žensk. Razdelila sem jih v pare in jim naročila, da morajo druga drugi povedati eno pozitivno stvar, ki so jo opazile na njej. Sobo so takoj preplavili živahni glasovi in smeh.

Druga naloga pa je bila, da druga drugi povedo eno dobro lastnost o sebi. Kaj se je zgodilo? Mrtva tišina.

Kontrast med enostavnostjo in lahkotnostjo podarjanja komplimentov drugim in podarjanja komplimentov samemu sebi je bil dramatičen.

Končno sem prekinila tišino in razložila, zakaj se je ta del vaje izkazal za tako težkega v sobi, polni kompetentnih in uspešnih žensk: nagnjeni smo k temu, da precenjujemo svoje pomanjkljivosti in podcenjujemo svoje dosežke. Zato z vami delim tri-stopenjsko vajo, ki vam bo pomagala pri sprejemanju sebe in povrnila vero vase. 

Prvi korak: Nehajte verjeti, da lahko za seboj pustite dele sebe

Čeprav pogosto slišimo stavek »Ta del sebe sem pustil za seboj«, pa vam glede na moje strokovno znanje povem, da to ni mogoče. Čeprav si morda želimo, iz svojega življenja ne moremo kar izbrisati dela, ki nam ni preveč všeč. Naše izkušnje so del nas. Tisto, za kar verjamemo, da je »ostalo za nami«, je še vedno prisotno in veliko energije porabimo za to, da ta del ves čas tiščimo stran od naših misli. To energijo bi lahko porabili na bolj konstruktiven in pozitiven način. 

Ena izmed žensk na moji delavnici, Julija, je spoznala, da o sebi goji prepričanje, da njeno mnenje ne šteje. Razložila sem ji, da tega dela sebe – v tem primeru izražanja svojega mnenja – ne more kar pustiti za seboj, kot da ne bi obstajal. Njeno prepričanje niti ni bilo resnično.

Drugi korak: Prepoznajte del sebe, ki ste se mu odrekli

Naslednji korak je prepoznati del sebe, ki ste ga »pustili za seboj« – ga zavrnili ali razlastili. Ne moremo spremeniti nečesa, česar se niti ne zavedamo. Verjetno v vas obstajajo stara, boleča ali neprijetna prepričanja, ki jih povezujete s tem delom sebe. Če jih prepoznate, vam lahko pomagam naprej.

Vprašanjte se: »Kako sem prišel/prišla do tega prepričanja? Ali mi je nekdo namenil žaljiv komentar? Ali sem bil/a osramočen/a? Resnično, kako slab je ta del mene?«

Ob tem ne pozabite, da pogosto precenjujemo svoje pomanjkljivosti in podcenjujemo svoje pozitivne lastnosti in dosežke. 

Julija si je zastavila ta vprašanja in ugotovila, da je v njeni preteklosti niso poslušali in ji celo rekli, naj se neha vmešavati, saj njeno mnenje nikogar ne zanima. 

Tretji korak: Zapišite tri vidike sebe ali svojih dosežkov, zaradi katerih ste ponosni

Zapišite jih večkrat! Priporočam, da seznam shranite v denarnico ali torbico. Lahko ga postavite tudi zraven ogledala, na hladilnik ali pa na vrata. Kadar imate občutek, da je vaša samozavest majava, ga vzemite in preberite, da se ponovno povežete s seboj.

Julijin seznam je izgledal nekako tako:

1.     Sem prijazna in dobra prijateljica.

2.     Ljudje lahko računajo name.

3.     V službi sem pomemben član ekipe.

Julija je seznam shranila v torbico in ga pred druženji prebrala. Počasi je začela delati korake naprej – od majhnih pa vse do velikih. Sčasoma je svoje mnenje začela deliti z vedno več ljudmi. Pričakovala je valove kritik, ker je delila svoja razmišljanja ... a nikoli niso prišli.

Pozitivno spremembo lahko naredimo kadarkoli. Vzemite te tri korake s seboj na pot do »samo-lastništva« in vanjo vključite vse dele sebe. Tudi tiste, ki se vam zdijo bolj »umazani« ali »nevredni«. Tudi ti imajo svojo vrednost in so morda ravno to, kar danes spet potrebujete.

Vir: dr. Risa Ryger, mindbodygreen.com

Poglejte si še: 9 znakov, da ste se končno začeli imeti radi