3 znaki, da se je vaša zaljubljenost sprevrgla v nevarno obsedenost

Sploh v začetnem obdobju zaljubljenosti vložimo nekoliko več energije v razmerje. A kdaj se nedolžna zaljubljenost spremeni v nevarno obsedenost? Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

3 znaki, da se je vaša zaljubljenost sprevrgla v nevarno obsedenost (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Zanemarjate svoje obveznosti

Zaradi razmerja ste na stranski tir postavili svojo kariero, izobrazbo ali ostale pomembne obveznosti. Tudi če vas partner kontaktira v zadnjem trenutku, izpustite vse iz rok in se prilagodite njegovim željam. Premestili boste sestanke, preglede pri zdravniku, morda si boste v službi celo vzeli dopust ali bolniški stalež samo zato, da ustrežete željam partnerja.

Vedno ste na razpolago

Tudi če s partnerjem nimate planov, si vseeno ne delate svojih. Partnerju ste vedno na voljo in tudi, če nista ničesar dogovorjena, se ne posvetite svojim hobijem in aktivnostim, ker mu želite biti vedno na razpolago. Prav tako ste tisti, ki se vedno javite na telefon in odpišete v istem trenutku, ko vas partner kontaktira.

S takimi dejanji zanemarjate sebe, svoje želje in praktično svoje življenje. Ko izgubite stik s sabo, se to kaže tudi v poslabšanju razmerja; za uspešno razmerje je ključno, da ima vsaka oseba tudi svoje interese, hobije in čas zase.

Drugi odnosi trpijo 

Toliko časa in energije posvetite svojemu romantičnemu razmerju, da vaši ostali odnosi zaradi tega trpijo. Naenkrat nimate več časa, da bi se videli s prijatelji ali družino. Še ko se vidite, večino časa govorite o svojem razmerju in ne zanima vas pogovor o ničemer drugem. Pogosto se v taki situaciji zgodi, da se tudi vaši prijatelji začnejo oddaljevati od vas, saj vidijo, da nimate več želje po druženju. 

Če pri sebi opazite te znake, se najprej vprašajte, čemu tako početje. Kaj si želite doseči? Razmislite, ali ti vzorci veljajo tudi za vaše prejšnje odnose in kaj lahko naredite, da tako početje spremenite. Seveda pa si lahko vedno poiščete strokovno pomoč in tako odkrijete, kako si lahko še bolj pomagate. Z delom na sebi se bo izboljšalo tudi vaše razmerje.