Odpustite tistim, ki so vas v tem letu prizadeli

Pred nami je pomembno opravilo, ki bi ga moral opraviti vsakdo pred vstopom v novo leto. 

Odpustite tistim, ki so vas v tem letu prizadeli (foto: pexels) pexels
28. 12. 2020

Skrivnost, da bi lahko v novem letu zares ustvarjali lepše in boljše, je v tem, da še pred koncem leta odpustimo tistim, ki so nas prizadeli. Da razrešimo zamere iz preteklega leta. Pa naj bodo to zamere do naših najbližjih, do prijateljev, sodelavcev... 

V vsakem primeru pa odpuščanje ni mačji kašelj, saj vemo, da lahko v umu odpustimo, v resnici (v srcu ali v podzavesti) pa nas še vedno mučijo dejanja, ki so nam jih povzročili drugi. 

Pri tem nam lahko pomaga zavedanje, da nas načeloma skoraj nihče ne prizadene namerno. Da ljudje počnemo neumnosti predvsem zaradi sebe in svojih zataknjenosti v lastne vzorce in travme. 

In naj nam pomaga tudi zavedanje, da je zamera kot žgoče oglje. Z njo opečemo predvsem sami sebe. Odvrzimo torej žgoče oglje stran... 

Vsak od nas nosi določene zamere in travme, ko so nas ljudje prizadeli ali razočarali. Vse, kar nosimo v sebi, je seveda prevelik zalogaj, da bi ga razrešili v enem dnevu. Lahko pa naredimo vsaj nekaj. Korak za korakom.  

Kaj lahko naredimo v tem dnevu, da se osvobodimo kančka negativnih čustev?

Teorijo, da je odpuščanje nujno, torej razumemo, kaj pa dejanska praksa?

1. Resnično si moramo želeti in dovoliti, da čustev nočemo več zadrževati v sebi. V novo leto si RESNIČNO želimo zakorakati maksimalno svobodni in srečni. 

2. Pomislimo na osebo, ki nas je prizadela. 

3. Zapremo oči in naprosimo, naj se zamere oz. negativna čustva razgradijo in naj jih nadomesti čista ljubezen. Tej osebi odpuščamo. Objamemo jo v mislih. 

4. Lahko si privoščimo očiščevalni jok. 

5. Če je komunikacija s to oseba mogoča, se z njo pogovorimo in ji povemo, kar nam leži na duši. Izrazimo svoje občutke. 

6. Razmislimo o tem, zakaj je bila ta izkušnja dobra. Kaj smo se preko te osebe naučili? Če smo sposobni, bodimo hvaležni za to osebo in izkušnjo, čeprav ni bila prijetna, nas je zagotovo naučila določene lekcije.  

Če smo v naravi, lahko najdemo kamen ali list, si predstavljamo, da je to naša zamera, ter jo odvržemo stran. 

7. Resnično čutimo odpuščanje v svojem srcu. Čutimo olajšanje, ki bi moralo priti, ko zares nekaj odpustimo. 

8. Nasmehnemo se. 

Ne pozabite, več kot boste odpustili – večje darove boste lahko prejemali v novem letu. 

DODATNA IDEJA - za pogumne!

Nekomu, ki vas je v tem letu prizadel, lahko podarite čisto preprosto malenkost. S tem ne boste polepšali dneva le njemu, pač pa boste naredili veliko predvsem zase. Podariti nekaj nekomu, ki vas je prizadel? Morda se sliši čudno. A za takšna dejanja človek potrebuje pogum! In s tem sporoča, da je dovolj močan, da stopi nad moč zamere. Na tak način se zamera tudi raztaplja...