4 stavki, ki jih uporabljajo pasivno agresivni manipulatorji

17. 3. 2024
Deli
4 stavki, ki jih uporabljajo pasivno agresivni manipulatorji (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Po mnenju strokovnjakov lahko pasivno agresivno osebo, ki želi manipulirati z vami, prepoznate po pogostem uporabljanju naslednjih stavkov.

Profil pasivno agresivnega manipulatorja je včasih težko jasno prepoznati: to so osebe, ki ne znajo na pravi način izraziti svojih čustev in so posledično nenehno žrtev notranjega konflikta med realnostjo in lastnimi željami. Zaradi tega so pogosto jezni ali razočarani nad dogodki in ljudmi okoli sebe, kljub temu pa so videti lažno prijazni in mirni. Kakor hitro pa jim obrnete hrbet, se pasivno-agresivni manipulatorji spremenijo v čemernega otroka, ki ne zna jasno povedati, kaj je narobe in v čem je težava in skušajo prikrito manipulirati z vami. Prepoznate jih lahko po pogosti uporabi naslednjih stavkov:

1. "Nisem jaz kriv, če ..."

Pasivno agresivni manipulator vzpostavlja subtilno obrambo in nenehno išče žrtev, da bi opravičil svoje napačno ravnanje (npr. “Nisem jaz kriv, če si ti občutljiv/a). Ta odnos mu omogoča, da se očisti vsakršne krivde, pri čemer vedno dokazuje, da je nedolžen in drugemu vzbuja občutek krivde.

2. "Ne vidim, v čem je problem ..."

Ko se sooči s konfliktom ali kritiko, pasivno agresivni manipulator poskuša minimizirati pomen situacije, s čimer želi v sogovorniku ustvariti dvom, ki ga potisne v spraševanje o tem, ali je problem resničen ali ga njegova percepcija dejansko povečuje.

3. "Ne razumem, zakaj se tako odzivaš."

Pasivno agresivni manipulator se s to izjavo nagiba k omalovaževanju reakcij drugih, postavlja pod vprašaj čustva in dojemanja drugih ter jih poskuša destabilizirati, da bi pridobil moč. 

4. "Morda imaš prav, AMPAK ..."

Takšne osebe težko sprejemajo drugačna mnenja drugih, sploh, če gre za kritiko. Z uporabo te fraze se zdi, da oseba kaže navidezno strinjanje, ki pa ga spremljajo zadržki in obsodbe, zaradi katerih je produktiven pogovor vse manj mogoč.

Vir: Sensa.mondo.rs

Preberite si še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk