Narcistična osebnost: Kako prepoznati in razumeti narcise

19. 1. 2024
Deli
Narcistična osebnost: Kako prepoznati in razumeti narcise (foto: shutterstock)
shutterstock

Za narcistično osebnost so značilni vzorci napihnjenosti, potreba po občudovanju, pomanjkanje empatije in težave v odnosih. Osebe z narcistično osebnostno motnjo imajo napihnjen občutek lastne pomembnosti, pogosto sanjarijo o neomejenem uspehu, moči, lepoti ali idealni ljubezni.

Narcizem je, tako kot psihopatija, v družbi prisoten od nekdaj. Je del vrste Homo sapiens. Tako kot obstajajo tihi in glasni judje, zgodnji in nočni ptiči, ljudje, ki imajo radi mačke, in taki, ki imajo raje pse, obstajajo tudi narcisi oziroma tisti, ki imajo narcistično osebnost. 

Ljudje so se kot vrsta od nekdaj spopadali z dolgim seznamom težav in motenj, ki kažejo osupljivo raznolikost. Narcizem je le ena med mnogimi. Stvar, ki si jo velja zapomniti, ko imamo opravka z narcizmom ali narcistično osebnostjo, je ta, da ne gre za bolezen, saj narcizem ni duševno obolenje v pravem pomenu besede. Narcizem je osebnostna motnja, piše Thomas Erikson v knjigi Obkroženi z narcisi. 

Wikipedija o narcizmu pravi naslednje: Narcizem je izraz, ki izvira iz grške mitologije. Narcis je bil bog, ki se je zaljubil v odsev lastne podobe v bazenu z vodo. Dandanes se uporablja za opis osebe, za katero so značilni sebičnost, nečimrnost, ponos in egoizem.

Klinika Mayo ponuja naslednji opis narcistične osebnosti: Duševno stanje, v katerem imajo ljudje pretiran občutek lastne pomembnosti, globoko potrebo po pretirani pozornosti in občudovanju, težavne odnose in pomanjkanje empatije do drugih.

Tako kot številne druge diagnoze je tudi ta v vsakdanjem pogovoru pogosto uporabljena precej nenatančno. Včasih je vse, kar je potrebno, da nekoga označimo za narcisa, to, da ga včasih nekoliko zanese, medtem ko govori o sebi. Pomembno je razumeti, da je diagnozo narcistične osebnostne motnje lahko postavil le usposobljen zdravstveni strokovnjak, na podlagi temeljitega pregleda in ocene simptomov posameznika. 

SKUPNE ZNAČILNOSTI NARCISTIČNE OSEBNOSTI SO:

 • Izkrivljena, napihnjena samopodoba.
 • Izjemna osredotočenost nase.
 • Oseba govori samo o sebi.
 • Oseba ima občutek, da je nekaj posebnega in edinstvenega.
 • Aroganca in ošabnost.
 • Hitra pripravljenost na kritiziranje in obsojanje drugih.
 • Oseba misli, da pravila zanjo ne veljajo.
 • Nenehna samopromocija.
 • Občutek upravičenosti do najboljših stvari.
 • Izjemna občutljivost na kritiko.
 • Poveličevanje moči in slave.
 • Nenehno zahtevanje priznanja.
 •  Oseba se na vprašanja odziva z agresijo.
 • Prevarantsko in manipulativno vedenje.

Narcistična osebnost: JAZ, JAZ, JAZ...

Vsak narcisov stavek se začne z besedo jaz - jaz mislim, jaz čutim, jaz verjamem, jaz želim, jaz zahtevam. Narcisi mislijo, da so najboljši v vsem, zato vedno poudarjajo svoje lastnosti. Prav tako se čutijo dolžne seznaniti vse druge s svojo priljubljenostjo ter pomembnimi poznanstvi.

Taka različica napihnjene samopodobe povzroči nenavaden učinek, pri katerem narcistična osebnost nenehno poudarja svoj prispevek k svetu. To je nekaj, ker presega preprosto govorjenje o samem sebi. Četudi bi narcis podaril denar dobrodelnim organizacijam, tega preprosto ne bo storil, če ne more nekako obvestiti sveta, da je za to zaslužen prav on. Razlog za to je zelo preprost: želi požeti hvalo za svoje veliko srce. 

Razumevanje narcizma

Biti v odnosu z narcisom je lahko ena najzahtevnejših izkušenj v vašem življenju. Osebe z narcistično osebnostjo ali osebnostno motnjo ponavadi v odnosu svoje potrebe postavljajo na prvo mesto ter kažejo manipulativno, ponižujoče in nadzorovalno vedenje.

Poleg tega imajo napihnjen ego in pretirane občutke lastne pomembnosti. Verjamejo, da so boljši od vseh ostalih in za svoje napake ali neuspehe vedno krivijo druge. Druge ljudi uporabljajo in izkoriščajo, da bi zadovoljili svojo pretirano potrebo po občudovanju in pozornosti.

Navzven se narcistične osebnosti običajno zdijo očarljive in karizmatične. Na začetku odnosa se lahko počutite kot najbolj ljubljena ali najpomembnejša oseba na svetu. Vendar se stvari kmalu spremenijo.

Elinor Greenberg, psihoterapevtka za osebnostne motnje, ugotavlja, da se ljudje z narcistično osebnostjo lahko zaljubijo, vendar ne morejo ohraniti odnosa in razviti globljih čustev kot je zaljubljenost. Narcisi pogosto sanjajo o popolnem razmerju. Toda popolna zveza ne obstaja, ker življenje ni popolno, tega narcisi ne zmorejo razumeti. 

Kaj storiti, če se znajdete v odnosu z osebo, ki ima narcistično osebnost? 

"Prva stvar je sprejeti, da z narcisom je lahko samo drug narcis," pojasni Aleš Ernst, avtor AEQ metode v Sensa podkastu. "Če je nekdo v kronični vlogi žrtve narcisa, potem tudi ta oseba, ki je v vlogi žrtve, nima dobrega stika s svojo notranjostjo, tako kot je nima narcis, ki je storilec. 

Osnovna značilnost osebe, ki ji lahko rečemo narcis ali da ima narcistično osebnost, je, da zaradi preslabe notranje povezave, zaradi premajhnega vpliva interocepcije in intuicije na delovanje njegove zavesti, pretirano izkorišča odziv okolja. 

Kdor ima soliden stik z notranjostjo bo narcistično osebnost relativno hitro opazil in definiral ter se bo od nje odmaknil ter ne bo mogel postati kaj več kot akutna žrtev. Če pa govorimo o kronični žrtvi, ki je z narcisom v dolgoletnem odnosu, pa vemo avtomatsko, da je tudi na drugi strani oseba, ki se ne čuti dobro.

Pri vseh kroničnih vedenjskih stanjih, ko nekdo s svojim vedenjem dolgoročno ne zmore dvigniti kvalitete svojega življenja, je isti problem. Vpliv iracionalnega na racionalno je neprimeren in oseba z razumom ne zna sprejeti dejstva, kaj ima vse v svojem telesu, ne zna primerno poimenovati teh stanj in področji, in potem ne zna na primeren način najti boljše rešitve. Celostna sprememba je izvedljiva, samo, če smo pripravljeni na neprijetnosti soočenja z dejstvi tega, da smo recimo kronične žrtve."

Kako lahko prekinete svoj vzorec razmerij z narcisi?

Dobra novica je, da lahko svoje vzorce prekinete in spremenite. S trudom, vztrajnostjo in ljubeznijo do sebe se lahko otresete razmerij z narcističnimi osebnostmi ter vseh toksičnih odnosov nasploh.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako si lahko pomagate:

 • Zvišajte svojo čustveno zrelost; 
 • Okrepite stik s svojim telesom;
 • Postavite jasne meje in se jih dosledno držite;
 • Dobro opazujte svoje vedenje in odzive druge osebe;
 • Gradite na svojem opolnomočenju. 

Vsakdo od nas se lahko kdaj vede narcisoidno ali ima v sebi zametke narcistične osebnosti. Pomembno je, da to pri sebi opazimo in aktivno delamo na spremembi. Bodite zato pozorni tako nase kot na druge. 

Preberite si še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk