5 predrznih laži, ki vam jih govori vaša ANKSIOZNOST

20. 8. 2023
Deli
5 predrznih laži, ki vam jih govori vaša ANKSIOZNOST (foto: shutterstock)
shutterstock

Kot terapevtka sem vsak dan v stiku z ljudmi, ki se spopadajo z anksioznostjo. Včasih me pretrese, kako zelo je odnos, ki ga razvijejo do svoje anksioznosti, podoben odnosom, ki jih opažam pri ljudeh, ki so v nezdravi zvezi. To se kaže na različne načine, od tega, da se brezpogojno podredijo anksioznosti in skrčijo svoje življenje, pa do stalnega boja proti lastni notranji napetosti. Pa vendar ni treba, da je tako. 

Prva laž: brez mene ne boš zmogel/la

Anksioznost bi rada, da verjamete, da boste brez nje pozabili na vse svoje obveznosti. Zdi se, da vas na neki način spodbuja, da morate biti že vnaprej zaskrbljeni za vse morebitne težave, ki vam jih lahko prinese življenje. A dejstvo je, da pogosto odlašate prav zato, ker čutite tesnobo. Obstajajo učinkovitejši načini za motivacijo.

Kaj lahko storite?

Trdno se odločite, da boste poiskali drugačno notranjo motivacijo.

Dokažite si, da vam ni treba biti anksiozni, da bi dosegli svoje cilje. Nagradite se za dosežke, ki vam dajejo občutek samozavesti. Bodite bolj potrpežljivi do sebe.

Druga laž: že zdaj te mora skrbeti zaradi stvari, ki se bodo zgodile v prihodnosti, drugače ne boš pripravljen/a nanje

To je ena najbolj predrznih laži anksioznosti. Prepriča nas lahko, da žalujemo za stvarmi, ki jih še nismo izgubili, in celo za tistimi, ki jih morda nikoli ne bomo. Anksioznost nas lahko s svojim vztrajanjem, da se moramo že zdaj obremenjevati s stvarmi, ki se jih bojimo izgubiti, dejansko prikrajša za uživanje v tem, kar imamo zdaj.

Kaj lahko storite?

Priznajte si svoje strahove, vendar jim ne dovolite, da imajo glavno besedo. Vadite prisotnost v sedanjem trenutku. To zahteva veliko truda, vendar vam bo z vajo uspelo.

Tretja laž: odgovorna sem za tvoj uspeh

Anksioznost vas zmotno prepričuje, da lahko nekaj dosežete, samo če ste tesnobni in perfekcionist. Govori vam, da je ona tista, ki je odgovorna za vaš uspeh. Resnica pa je, da lahko prevelika previdnost prav tako vodi do številnih napak. Da bi uresničili tisto, kar vam je pomembno, ne potrebujete anksioznosti.

Kaj lahko storite?

Razmislite, kaj vam je resnično pomembno. So to odnosi? Vaše delo? Vaš hišni ljubljenček?

Vprašajte se, zakaj so vam te stvari pomembne. Ko boste prepoznali svoje vrednote, boste v sebi prebudili strast, ki je lahko veliko bolj učinkovita od anksioznosti.

4. Če ne boš več anksiozen/na, se bodo zgodile vse slabe stvari, na katere te opozarjam

Anksioznost lahko deluje skoraj grozeče.  Govori nam, da nas varuje, tako da nas opozarja na vse negativne stvari in nam pomaga, da se pripravimo nanje, preden se dejansko zgodijo. Vendar pa se vprašajte tole: Kako točne so napovedi vaše anksioznosti? Koliko časa ste porabili za skrbi glede stvari, ki se niso nikoli zgodile?

Vaši tesnobni občutki ne morejo napovedati prihodnosti!

Kaj lahko storite?

Sprejmite negotovost. Življenje bo vedno negotovo. Zgodilo se bo kaj slabega. In to je v redu. Če se ne morete otresti skrbi, pa načrtujte, kaj boste storili, če se bo nekaj, česar vas je strah, zares zgodilo. Tako boste prevzeli nadzor.

Peta laž: ves čas moraš biti anksiozen/na

Skrbi nas hitro prevzamejo. Ustvarjajo vtis, da boste obsojeni na propad, če takoj ne začnete zaskrbljeno premišljevati o tem ali onem. Toda pogosto vam ne pomagajo pri soočanju s stvarmi, ki vas jih je strah.

Kaj lahko storite?

Anksioznosti postavite meje, tako da si določite čas za premlevanje in načrtovanje. To je lahko na primer torek zvečer ali 15 minut vsako jutro. Ko vas preplavijo skrbi, jih zapišite in se jim posvetite šele ob izbranem času.

Povzeto po Psychologytoday.com 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel