5 znakov, ki kažejo na to, da je vaš otrok stara duša

Vsi smo že kdaj naleteli na pojem 'stara duša' in vsak izmed nas zagotovo pozna nekoga, katerega dušo bi lahko opisali kot 'stara'. Bodisi pri tem mislimo na staro dušo kot dušo, ki ima za seboj že kar nekaj življenja, ali na malo dušo, ki s svojim vedenjem daje občutek, da je veliko starejša, kot je v resnici.

5 znakov, ki kažejo na to, da je vaš otrok stara duša (foto: pexels) pexels
6. 9. 2021

Staro dušo iz množice otrok lažje prepoznamo, če vemo, katere znake iskati in prepoznati pri njej. Mnogi starši vzgajajo otroka s staro dušo, a se tega niti ne zavedajo. Za vas smo pripravili seznam 5 znakov, ki vam bodo razkrili, ali je vaš otrok stara duša ali ne.

1. Otrok je zelo zrel za svoja leta

Vaš otrok razume, da stvari v življenju ne potekajo vedno tako, kot so sprva načrtovane. Ne razburja se, če ne dobi takoj tistega, kar si želi. Zanje niso značilni izbruhi jeze, kadar stvari ne gredo v smer, ki so si jo zamislili. Na to temo je zelo zgovoren eden od videov, objavljen na Youtubu, ki prikazuje odzive otrok, ko jim starši povedo, da so jim pojedli vse sladkarije. Večina otrok histerično izbruhne, a nekaj jih na pripetljaj odgovori preprosto z: 'Je že v redu. Bom dobil nove.'

Če je vaš otrok sočuten, potrpežljiv in simpatičen ter lahko enostavno odpušča ljudem v svoji okolici, ste lahko prepričani, da ima staro dušo.

2. Zanimajo ga modrost, znanje in globina

Ali vam otrok postavlja vprašanja, kot so: od kje prihajajo misli, kam gremo ljudje, ko umremo in kje se nahajam takrat, ko sanjam? Nekaj teh vprašanj je precej globokih in zgoščenih, nekatera predstavljajo pravo zakladnico presenečenj, ob katerih ostanete le brez besed. Če vam otrok postavlja podobna vprašanja, vam jaso kaže eno izmed značilnosti starih duš.

Možnost, da ima staro dušo, torej obstaja takrat, ko ga bolj kot gledanje televizije, zanima diskutiranje o velikih življenjskih vprašanjih. Ob tem je neskončno pomembno, da njegovo radovednost spodbujamo, odgovarjamo na njegova vprašanja in jih ne ignoriramo.

Spodnji video prikazuje otroka s staro dušo, ki razpravlja o pomenu življenja in vesolja ...

3. Kaže jasno nadarjenost za določeno stvar

Vaš otrok ima izjemen govorni, socialni, glasbeni ali intelektualni dar, ki daleč prekaša sposobnosti otrok te starosti. Stare duše namreč hranijo spomine in sposobnosti iz preteklih življenj. Ti spomini pa navdihujejo dušo, ko pride na ta svet. Vedenja nekaterih nadarjenih otrok ni moč pojasniti.

Dober primer tega je otrok, ki se uči igranja klavirja, brez da bi potreboval učne ure, ali ko prejme odlično oceno brez kakršne koli vaje in učenja. Nekateri otroci morajo svoje darove razvijati s trdim delo, medtem ko imajo drugi poseben dar brez potrebe po delu na tem in se nemalokrat med učnimi urami naravnost dolgočasijo.

4. Vaš otrok se spominja prejšnjih življenj

Če doslej niste verjeli v reinkarnacijo, vas bo mogoče spodnji izsek iz članka prepričal. Ta z znanstvenimi dokazi povzema dokaze za obstoj le-te. Nekateri otroci govorijo o rečeh, ki dobijo pomen samo, če smo odprti za možnost, da je njihova duša nekoč v preteklost že prebivala na tem planetu. Tukaj je nekaj pričanj staršev, ki govorijo o preteklih življenjih njihovih otrok.

»Sin mi je pri 3 letih povedal, da mu je njegov novi oče resnično všeč, da je res prijazen. Moj mož je seveda njegov eden in edini možni oče. Vprašala sem: 'Zakaj tako misliš?' Odgovoril mi je: 'Moj stari oče je bil zares zloben. Zabodel me je v hrbet in nato sem umrl. No, ampak mojega novega očeta pa imam zelo rad. Z mano nikoli ne ravna tako grdo.'«

»Ko sva z ženo nekega večera prhala najino 2 in pol letno hčer, sva ji skušala razložiti, kako pomembno je, da ohranjamo naš intimni del telesa čist. Spontano je odgovorila: 'Oh, nihče me ne bo izkoristil na ta način. Poskusili so nekega večera, a sem se branila. Vendar sem kljub temu umrla in zdaj sem tukaj.' Vse to je povedala kar tako mimogrede."

5. Izstopa iz množice

Vaš otrok si ne želi ves dan gledati televizije kot ostali otroci. Raje uživa v raziskovanju narave ali se predaja raznim drugim avanturističnim doživetjem. V šoli se hitro razjezi, če njegovo domišljijo kdo poskuša zatreti oz. poteptati. Z ostalimi otroki se ne razume preveč dobro.

Ker ne želi igrati družbenih vlog in se vesti v skladu z običajnim družbenim obnašanjem, po navadi nima veliko prijateljev. Starši se kljub temu zaradi tega ne smete počutiti slabo. Dovolite mu odkrivati svojo individualnost in ga spodbujajte, da sledi svoji strasti in željam v življenju. Namesto da ob njem čutite usmiljenje, ker izstopa in ne ustreza običajnim družbenim merilom, se raje naučite občutiti ponos ob njegovi edinstvenosti in možnosti, da odraste v srečnega in samozadostnega človeka.

Nanizali smo le nekaj lastnosti, ki kažejo na to, da je vaš otrok ali otrok, ki ga poznate, stara duša. Dokazano je, da je dobro, če tem dušam odstopimo brezmejen prostor, da se učijo in odkrivajo življenje po svoje. Čim bolj jih spodbujajte. V kolikor poznate otroka s staro dušo, glejte nanj s posebno pozornostjo in ga v veliki meri opogumljajte - naj sledi svojim edinstvenim darovom in strasti, omogočite mu prostor svobode. Zares je pomembno, da se ne počuti omejenega.

Nikoli ne spreglejmo želje starih duš po tem, da kaj povedo. Navsezadnje nas lahko veliko naučijo.

Po predlogi Stevena Bancarza prevedla in priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberite si še: