6 znakov, da imate nezdrav odnos do denarja

16. 11. 2023
Deli
6 znakov, da imate nezdrav odnos do denarja (foto: shutterstock)
shutterstock

Ali se kdaj vprašate, kakšen odnos imate do denarja? Pogosto premišljujemo o svojih odnosih v življenju, kot so odnos do partnerja, družine, hrane in gibanja. O denarju pa ne razmišljamo pogosto, čeprav ima veliko ljudi nezdrav odnos do njega. 

Strokovnjaki pravijo, da je idealen odnos do denarja tisti, ki denar obravnava kot sredstvo za varčevanje in nakup dobrin ter storitev. Vendar pa vsak posameznik dodeli svoj pomen denarju. Reki, kot so »denar je zlo« in »denar ne raste na drevesih«, dajejo denarju negativen pomen.

Kako zdrav je torej vaš odnos do denarja? Tu je nekaj znakov, ki kažejo na nezdrav odnos do njega in kako to vpliva na vaše duševno zdravje.

Ne preverjate stanja na svojem bančnem računu

Izogibanje je mehanizem za spoprijemanje, ki ga strokovnjaki za duševno zdravje omenjajo v različnih situacijah. Izogibanje se lahko kaže na primer kot odlašanje s težkim pogovorom z ljubljeno osebo ali kot izogibanje obisku zdravnika, da bi se izognili novicam o diagnozi. Izogibanje pa se uporablja tudi kot vedenje pri financah.

Če ugotovite, da se izogibate soočanju s svojimi finančnimi težavami, na primer da ne preverjate stanja na bančnem računu ali ignorirate dolgove, to kaže na nezdrav odnos do denarja.

Imate omejujoča prepričanja o denarju

Zdrav odnos do denarja je bolj nevtralen. Vaš odnos od njega pa ne bo ostal nevtralen, če imate določena omejujoča prepričanja o denarju.

Omejujoča prepričanja so misli, da si na primer ne zaslužite denarja ali da je denar zlo. Te misli vas lahko zavirajo na različne načine. Na primer, če verjamete, da je denar grozen, se ne boste potrudili za napredovanje, ker mislite, da boste postali pohlepni, ko boste imeli višjo plačo.

Primerjate svojo finančno situacijo z drugimi ljudmi

Morda ste že slišali rek »primerjava je tat sreče«, vendar veste, da se je skoraj nemogoče izogniti primerjavi z drugimi, še posebej od pojava družbenih omrežij. Vendar pa je nezdravo stalno primerjati svojo finančno situacijo z drugimi okoli sebe.

Ves čas se pritožujete nad svojim zaslužkom

Če se pritožujete, ker se počutite, da niste vredni zaradi svoje finančne situacije ali zaradi višje plače svojega prijatelja, bi se morali vprašati, zakaj verjamete, da je tako. 

Niste zmožni prejemati daril

Ko nekdo ne more sprejeti majhnih pozornosti, kot je plačilo večerje ali druga majhna darila, je to znak, da se počuti nevrednega, in razmisliti bi moral, zakaj je tako. Oseba, ki kaže tako vedenje, se lahko počuti nevredno, ker ji je nekdo podaril nekaj, česar ni zaslužila sama.

Opazujte, ali denimo težko sprejmete, da vam sodelavec plača kavo. Ko nekdo meni, da si mora vse zaslužiti sam, to predstavlja še eno nezdravo misel o denarju. Ko nekdo tako razmišlja, se lahko počuti, da si mora zaslužiti vse okoli sebe, vključno z ljubeznijo, kar je nezdrav način življenja.

Pretirano zapravljate

Morda se zdi, da je ta ideja samoumevna, vendar če stalno zapravljate več, kot zaslužite, je to opozorilno znamenje. Če spadate v to skupino, se morda vedno počutite, kot da delate in noben znesek denarja ni dovolj visok, ne glede na to, koliko zaslužite. Dobro morate razmisliti, zakaj imate občutek, da morate nujno nekaj kupiti, čeprav boste zaradi tega morda zapadli v dolgove.

Povzeto po Beliefnet.com

Preberite tudi: