7 znakov, da ste postali ZRELA OSEBA

Mnogi verjamejo, da je starost dobro merilo zrelosti. Vendar lahko opazimo, da so nekateri starejši ljudje zelo nezreli, nekateri otroci pa nas s svojo zrelostjo presenetijo.

7 znakov, da ste postali ZRELA OSEBA (foto: profimedia) profimedia
23. 2. 2022

Kako torej izmeriti stopnjo zrelosti, ki jo človek izkazuje? Točne definicije vam žal ne moremo podati, lahko pa si pomagate s prepoznavanjem naslednjih znakov.

Zreli ste postali, če...

1. Spoznavate, kako malo v resnici veste o življenju

Sliši se ironično, a vendar je tako: vedno manj veste o življenju. Ideje in koncepti, ki so se vam včasih zdeli tako preprosti, se zdaj zdijo bolj kompleksni, zapleteni in poglobljeni. Težko je ubesediti, toda to novo razumevanje izhaja iz vseh izkušenj, ki ste si jih nabrali – če ste dovolj opazovali, poslušali in živeli življenje. Doživljate stvari, ki izzivajo vaša obstoječa stališča in perspektive.

S starostjo je enostvano postati aroganten. Mnogi se zanašajo na svoja leta in jih uporabljajo kot način za uveljavitev avtoritete in se pretvarjajo, da vse vedo.
V nasprotju pa se tisti, ki postajajo bolj zreli, zavedajo, da nimajo odgovorov na vse in da je veliko stvari, ki jih še ne vedo.

2. Več poslušate

Posledično ste postali tudi bolj pozorni pri poslušanju. Ne samo v smislu zaznavanja zvokov, temveč poslušanju z namenom, da bi bolje razumeli, da bi izvedeli več o svetu, sebi in drugih. 

3.  Manj se obremenjujete s tem, kaj si mislijo drugi

Naslednji razlog, zakaj morda več poslušate je ta, da ne čutite več potrebe po tem, da bi se branili pred drugimi. Kot otroci in mladostniki se poskušamo prebiti v svet in druge prepričati, kdo smo. Ko postanemo bolj zreli, pa se začnemo zavedati, da so naša dejanja glasnejša od naših besed. Bolj začnemo skrbeti za to, kaj si mislimo sami in kaj lahko dokažemo sebi in ne čutimo potrebe, da bi se dokazovali ali v karkoli prepričevali druge.

4.  Prednost dajate svojemu dobremu počutju

Še en znak, da postajate bolj zreli je, da skrbite za svoje počutje in ga ne žrtvujete več za druge ljudi ali stvari. Kot otroci nam ni treba skrbeti za naše počutje, ker je to skrb naših staršev. Zrelost pa nam prinese zavedanje, da se moramo začeti ukvarjati sami s seboj. Prizadevate si, da bi bolje jedli, se več gibali in dovolj spali ter vsak dan širili svoje zavedanje. Počasi spoznavate, da je zdravje res na prvem mestu.

5.  Učite se biti prijazni in hvaležni

Mnogi od nas se osredotočajo na negativne stvari v življenju. Čeprav je ta pojav zlahka razložiti z evolucijsko psihologijo, to ni izgovor, da ostanemo navezani na negativno pristranskost. Z zrelostjo začnete opažati svojo negativnost, podvomite vanjo in jo nato poskušate spremeniti. Naučite se, da vas hvaležnost varuje pred negativnostjo in tudi če se vam godijo nesreče, spoznavate, da se iz njih lahko veliko naučite in dobite nove, drugačne priložnosti.

6.  Prevzemate odgovornost

Še en znak zrelosti je sposobnost prevzemanja odgovornosti. To je delno razlog, zaradi katerega domnevamo, da so starejši ljudje bolj zreli. A vendar lahko imate veliko odgovornosti in se na nekaterih področjih še vedno obnašate neodgovorno. Odgovornost pa ni le skrb za svoja opravila. To pomeni, da ste odgovorni za svoj uspeh, neuspeh in vsak vmesni trenutek. Odgovornost je sposobnost videti onstran tega, kako vaša dejanja vplivajo na vas.

7.  Ste vedno bolj skromni

Zadnji znak, da ste zreli, je, da postajate vedno bolj skromni. To je tiha moč, ki izhaja iz poznavanja svoje vrednosti in vere v njo. Izhaja iz samozavesti. Na drugi strani pa imamo aroganco, ki izhaja iz negotovosti in se izraža v poskusu prikrivanja le te. Če verjamete vase in v svojo vrednost, ne boste imeli potrebe po bahanju in dokazovanju. 

Vir: psych2go.net