Ali lahko z nasmehom in radostjo sprejmemo smrt?

Kaj pa, če jemljemo življenje preveč resno? Vse, kar jemljemo preveč resno namreč ustvarja trpljenje.

Ali lahko z nasmehom in radostjo sprejmemo smrt? (foto: profimedia) profimedia
1. 4. 2020

Danes je 1. april in lahko si privoščite še kakšno dodatno šalo več. S humorjem bomo zagotovo veliko lažje prebrodili trenutne čase. 

Lahko bi rekli, da ima tudi kozmos sam velik smisel za humor. Velika kozmična šala je namreč ta, da ste to, kar iščete. 

Lahko greste skozi učenja in iskanja vseh religij, modrosti in znanj tega sveta ter koncu končate na začetku – pri sebi. Če to ni fantastična šala vesolja! Vsi namreč najprej iščemo srečo, mir in izpolnitev v stvareh okoli sebe – iščemo nekaj, kar je že po naravi v centru našega bitja. To pa običajno odkrijemo... da, na koncu. 

To šalo so poznali vsi mojstri in misitiki skozi zgodovino. Zen mojster Thich Nhat Hanh pravi: ”Smejem se, ko pomislim, da sem nekoč iskal raj izven... To je smeh nekoga, ki je dolgo časa boleče iskal nekaj, kar nekega jutra najde v žepu svojega plašča.”

Ali torej jemljemo življenje preveč resno? 

Tudi budistične prakse razumejo kozmično šalo, saj učijo, naj ne jemljemo stvari preveč resno. Buda je ugotovil, da je vse na tem svetu začasno, in vse, kar jemljemo preveč resno, ustvarja trpljenje.

Tudi učitelj Alan Watts, ki se rad smeji, pravi:Ljudje trpijo, ker vzamejo preveč resno, kar so bogovi ustvarili za zabavo." 

To enostavno resnico smo ljudje skozi čas zapletli, pričeli jemati stvari preveč resno in si povzročali težave, ustvarili religije in skozi čas zgrešili bistvo.

Vsi modreci so vedno dejali, da je vsaka stvar, ki si jo predstavljamo, le premetena laž, ki jo je skonstruiral naš psihološki obrambni mehanizem ali ego. Naša ideja, ki jo imamo o sebi pa tudi o svetu okrog nas, se je oblikovala in konstruirala skozi naše ideje, vere, podobe, vzroce... Z drugimi besedami – nisi to, kar misliš, da si. Smešno, kajne?

Naučiti se moramo torej, da sebe ne jemljemo preveč resno in tako potujemo mnogo bolj lahkotno skozi življenje. Igriv odnos do življenja prinese kreativnost. Razsvetljen je torej tisti, ki najde radost in smeh. 

Humor je tudi nadvse zdravilen. Saj veste, kako gre znan rek, da je smeh pol zdravja. Sprosti stres in napetosti, dologčasje v službi in poveže najbolj različne ljudi. 

Če torej lahko humor zdravi, sprosti, poveže ljudi, odstrani ego in zabava hkrati – v tem je nekaj razsvetljenega, kajne? 

Morda je eden izmed razlogov, zakaj ljudje vse preveč resno jemljemo življenje ta, ker imamo tako močo zasidran strah pred smrtjo. Če bi smrt jemali kot čudovit del krogotoka življenja, kot lep prehod, bi bilo marsikaj drugače. A žal so določene religije ustvarile dogme, da smrti ne jemljemo kot šalo, ampak kot nekaj tako zelo strašnega in resnega. Komu bi bilo namreč v interesu, da ljudje z nasmehom in radostjo jemljejo smrt? Takšnih ljudi ne bi mogli voditi! 

Seveda moramo biti v življenju odgovorni, a brez občutka strahu in krivde. Živimo, ljubimo, rastemo, se smejimo in umremo. To je čudovito!

Kot pravi tudi Osho: "Življenje kot tako bi moralo biti dovolj dober razlog za smeh. Je absurdno, smešno, tako lepo, tako čudovito. Je toliko stvari skupaj. Je ena velika kozmična šala."

Kam nas torej ta kozmična šala vodi? Na začetek; v radost življenja in smeha brez razloga. Življenje tako postane igra in ne odvečno opravilo.

Postane kozmični ples neskončnosti. 

Prirejeno po consciousreminder.com