Astrologija pravi, da postanemo polnoletni šele pri 28. letih

Zagotovo ste vsaj enkrat v življenju z vzdihljajem ugotovili, da se vrtite v krogu. Ob tem se niste počutili dobro, temveč nasprotno. Imeli ste občutek, da nenehno ponavljate iste napake. Občasno ste imeli pozitiven občutek, da se je krog sklenil, v smislu končnega dosežka, ki je povezan z občutkom, da je vse končno na svojem mestu. 

Astrologija pravi, da postanemo polnoletni šele pri 28. letih (foto: profimedia) profimedia
11. 10. 2021

Krogi na različne načine zaznamujejo naše življenje in pojasnjujejo zakaj, na primer, obstaja nekaj, kar imenujemo kriza srednjih let.

Vsak cikel je potovanje

Astrologija se ukvarja z različnimi krogi oziroma bolje rečeno s cikli, ki določajo ritem življenja. Krog je simbol popolnosti, celovitosti, vsemogočnosti. V astrologiji krog s točko v sredini simbolizira Sonce, ki je izvor življenja. Krog je obljuba, da lahko dosežemo polnost življenja! Točka v sredini je simbol ustvarjalne energije, ki jo vsak od nas nosi v srži svojega bitja.

Tudi rojstni horoskop je prikazan s krogom, v katerega so vrisani planeti. Je prikaz tistega trenutka, ko smo stopili v samostojno življenje. V vesolju nič ne miruje in tudi naš horoskop nemudoma začne tiktakati podobno kot urni kazalci. Planeti se premikajo, naš horoskop diha in živi, spreminja se skupaj z nami. Od začetnega kroga, čigar energije so potisnjene globoko v naše bitje, se naše življenje vrti v krogih, ki jih sestavljajo planetarni cikli.

Dan in noč, sprememba letnih časov, minevanje let, obeleženih z našimi rojstnimi dnevi – vse to so cikli, s katerimi merimo svoje življenje. Vsak cikel je kot potovanje, na katero se moramo podati. Čeprav smo vedno del nekega cikla je dobra novica, da obstaja izhod iz zaprtega kroga. Ta izhod se odpira – simbolično rečeno – navzgor. Kadar v določeni življenjski situaciji pridobimo potrebna izkustva, smo pripravljeni podobne situacije reševati z več modrosti, z več zavesti.

Lahko se dvignemo na višjo raven razumevanja in sprejemamo drugačne odločitve, morda boljše in zagotovo bolj zrele. Naše potovanje v krogih ali v ciklih postane naraščanje nekakšne spirale, ki je neskončna. Možnosti razvoja so velike.

Pri 28. letih smo šele polnoletni

Nekateri astrološki cikli so dolgotrajni in zelo pomembni, nekateri so kratkotrajni, dinamični in življenjski. Enega izmed najpomembnejših ciklov zaznamuje gibanje Saturna. Da bi naredil celoten krog in se vrnil na začetno točko, na tisto mesto, kjer je bil v trenutku našega rojstva, potrebuje Saturn 28 let. Včasih potuje malo hitreje in se na začetno točko vrne pri 28 letih, včasih pa potrebuje več kot 29 let.

Saturn je gospodar časa, simbol procesa zorenja. Njegov prvi cikel simbolizira naše otroštvo in mladost, tako da v očeh zvezd šele pri 28. letih postanemo ''polnoletni''. V tem ciklu spoznamo sebe in gradimo svoje veščine.

Njegov drugi cikel, ki se začne nekje pri 28. letih posameznikovega življenja in traja približno do 56. leta, je cikel zrelosti. To je obdobje, ko je naša osebnost v popolnem razcvetu. Uresničujemo svoje potenciale in izkoristimo veščine, ki se jih naučimo v prvem ciklu. Zavedamo se svojih ciljev in svoje moči. V tem ciklu lahko materializiramo svoje želje, dosežemo modrost skozi različne izkušnje.

Tretji cikel se začne v 56. letu življenja in traja približno do 84. leta. V njem se ne posvečamo več uresničevanju sebe in ustvarjanju v materialnem svetu, temveč s svojo modrostjo in življenjskimi izkušnjami obogatimo lastno duhovno življenje in smo lahko navdih drugim. Osvobodili smo se mnogih predsodkov in močnih nagonov in smo dovolj radovedni, da se uresničujemo na področju uma in duha.

Saturnov povratek označuje prelomne trenutke

Vsakič, ko se Saturn vrne na začetno točko, kar se v astrologiji dobesedno imenuje Saturnov povratek, občutimo, da se nahajamo na prelomni točki svojega razvoja. Saturnov povratek je trenutek, ko položimo račune in preverimo vse svoje dosežke. To je trenutek, ko se jasno soočamo z realnostjo in lahko točno vidimo, kaj smo naredili dobro, in kaj nismo naredili tako, kot bi morali.

Uspehi nas krepijo in veselijo, nikomur pa se ni enostavno soočiti z izgubami in napakami. Redko kdo se lahko temu izogne. Približno v 28., 56. in 84. letu starosti se za vsakogar od nas pojavi občutljivi trenutek osebnega razvoja. Takrat moramo ''požreti'' grenko tableto razočaranja, zamujenih priložnosti in napačnih odločitev. To so trenutki, v katerih se zavedamo minljivosti vsega, svojega lastnega obstoja, in tudi nestalnosti prijateljstev, poslov, materialnih dobrin, zdravja in še marsičesa drugega.

V teh trenutkih bodo mnogi izmed nas doživeli neko vrsto krize. Kriza izvira iz spoznanja minljivosti, iz prepoznavanja tistega, kar smo napačno naredili, iz neizprosne realnosti, ki zrcali vse, kar smo sami ustvarili. To je trenutek, v katerem čutimo, da smo sami odgovorni za stanje, v katerem se nahaja naše življenje. Te odgovornosti ni enostavno sprejeti.

Če nismo v stanju pogledati resnici v oči in reči: ''Dobro, sedaj mi je jasno, kakšna je situacija. Toda v tem ne vidim težave, saj lahko to popravim in spremenim'', tedaj nas lahko z močnim zamahom pokosijo krivda, sram, občutek manjvrednosti ali depresija.

Vsakih sedem let se soočamo z realnostjo

Kljub vsemu je to priložnost, da se vrnemo na želeno pot razvoja. Veliko smo se naučili in doživeli. Dovolj, da imamo moč za nadaljevanje potovanja. Ne pozabite, to se dogaja vsem. To je vrsta življenjskega izpita, strogi učitelji, ki ocenjujejo naše dosežke so naši notranji avtoritativni glasovi, ki nam dodelijo ocene, nas nagradijo ali nas potisnejo v krizo.

Znotraj vsakega kroga, vsakega cikla, obstajajo določene občutljive točke, ki delijo cikle na manjša obdobja. V Saturnovem prvem ciklu so to 7., 14., 21. leto življenja, in 35. 42. in 49. leto življenja v njegovem drugem ciklu, in tako naprej. Vsakih sedem let se nam ponudi priložnost soočanja z realnostjo. Ta leta niso nujno tako intenzivna kot leto Saturnovega povratka. Toda, če se malo zamislite, boste zagotovo, ob pregledu svoje preteklosti, našli mnoge dogodke, ki se jih še danes spomnite in so bili za vas pomembni v razvojnem smislu.

Svoboda in neodvisnost

Uranovi koraki, nadzorne točke v katerih se prebuja naše življenje, se pojavijo vsakih 21 let. Zato se bodo želja po spremembi, uporništvu in povečana potreba po svobodi pojavile še posebej v 21., 42., 63. in 84. letu starosti. Takrat se Uran vrača na mesto, v katerem se nahaja v rojstnem horoskopu.

Uran nas spodbuja k ustvarjanju svobode in neodvisnosti, ki temeljita na osebnih vrednostih. Ločuje nas od kolektivnega načina razmišljanja, izloči nas iz množice in skuša razbiti vsako oviro, ki nas duši ali preveč veže na stvari, ljudi in navade.

Neptunov cikel se navezuje na predhodna dva. Njegovi koraki so daljši, zato boste prvi izpit pri Neptunu opravili pri svojih 42. letih, drugi pa, ko boste napolnili 84. let. Njegova energija nas povezuje z lastnim notranjim življenjem, s potrebo, da odgovore iščemo v religiji ali duhovnosti, s potrebo po lepoti in ustvarjanju. Skupne točke, v katerih se ujemajo vsi trije cikli so 42. in 84. leto življenja. Planeti se ne gibljejo vedno z isto hitrostjo, zato so ta leta približna, lahko jih ''raztegnemo'' na leto več ali manj.

To so trenutki, v katerih ne samo, da lahko vidimo lastno resničnost, takšna kot je, če jo sprejmemo ali ne, temveč imamo hkrati možnost, da se osvobodimo vseh vzorcev vedenja in raznih oblik bremen, ki nas preveč omejujejo. Pri tej starosti lahko bolj zrelo in modro osvobodimo svoje potenciale in zakorakamo v novo resničnost z večjo stopnjo zavedanja.

Vsi veliki cikli se srečajo v 84. letu starosti. Ni pa garancije, da bomo to doživeli. Če nam to uspe, po zaslugi dobrih genov, skrbi za zdravje in z malo sreče, bomo imeli priložnost doživeti novo mladost.

Neverjetno pomembno 42. leto

Kriza srednjih let resnično obstaja. Življenjsko obdobje okrog 42. leta je polno aktivnih planetarnih energij, veliko je sprememb in zelo je nestabilno. Glede na to, da se dogaja vsakomur izmed nas, niti ni čudno, da vsi govorimo o krizi srednjih let. Gledano skozi oči zvezd, je to obdobje resnično posebno, ni pa nujno, da je za vsakogar kritično. Smatramo ga za kritično, ker je to obdobje, ko lažje opažamo vse tisto, s čimer nismo zadovoljni. Želimo spremembe, ki pa so lahko včasih drastične.

Mnogi pari se ločijo, mnogi menjajo službo, menjajo kraj bivanja v upanju, da bodo zunanje spremembe razrešile notranje konflikte in nezadovoljstvo. Nekateri ohranijo obstoječo zunanjo obliko življenja, v svoji notranjosti pa doživljajo globoko preobrazbo, spremenijo prepričanja, navade.

So pa tudi tisti, ki se na žalost soočajo z boleznijo kot reakcijo telesa na vse napetosti, ki se niso mogle drugače osvoboditi iz organizma. Mnogi odkrijejo nove talente, se ponovno zaljubijo. Nekateri se na žalost predajo, odločijo odnehati in potonejo v razne oblike odvisnosti ali čustvene in mentalne otopelosti.

Vsakih 12 let nagrada za trud

Krajši, slajši, ne tako dramatični so cikli Jupitra in Venere. Jupitrov cikel traja 12 let. V svojem relativno hitrem gibanju, bo vsakih dvanajst let prinesel nagrade za vložen trud. Naše 12., 24., 36., 48. 60., 72. in 84. leto starosti je potencialno zaznamovano z zadovoljstvom in občutkom, da je življenje dobro.

Eno izmed mojih najlepših doživetij s planetarnimi cikli je vezano na osemletni Venerin cikel. Na začetku tega cikla, ki se ujema s Saturnovim in Neptunovim, sem dala odpoved in odprla joga studio. Venera simbolizira vrednote, meni pa je bilo učenje joge v lastnem studiu neizmerno pomembno. Hitro so osebna, nesrečna doživetja spremenila smer mojega razvoja, zato sem morala začasno opustiti svoje želje.

Ponovno sem se zaposlila na ''običajnem'' delovnem mestu in osem let opravljala ''normalno'' delo, popoldne in zvečer pa poučevala jogo. Po osmih letih sem se znašla v podobni situaciji. Ponovno sem dala odpoved in se posvetila samo jogi. Na začetku novega cikla sem dojela, da sem močnejša in bolj zrela, moje želje pa se že nekaj let nemoteno uresničujejo.

Začetek nove mladosti

Leta, ki sama po sebi prinašajo nemir in spremembe, torej leta v katerih opravljamo svojevrsten izpit zrelosti, ne smejo biti izgovor za predajo. Ne smemo reči: ''Pravkar preživljam strašen Saturnov povratek! Kaj šele Uran, ki mi je začinil življenje! Nisem sama kriva, nič ne morem storiti''. Kot pri vsaki spremembi, ujemite korak z izzivi in spoznajte svojo novo moč.

Vsem želim, da zdravi in bistri doživimo to čudežno 84. leto življenja. To je začetek nove mladosti, kjer gradimo na zrelosti in izkušnjah, osvobojeni mnogih predsodkov, neumnosti in nepotrebnih obremenitev. Ustvarjeni iz ljubezni, in ne iz želje za neko koristjo, nagrajeni z optimizmom, poduhovljenim in mirnim razumevanjem življenja, smo pripravljeni na ustvarjanje in svobodo zaradi nje same, zaradi življenjske radosti, zato slavimo vse predhodne kroge svojega življenja!

Senka Ljubić, astrologinja