Če je mati samska, je dobro, da poišče moški lik, ki bo otroku lahko vzor

Mati sina sama ne more poučiti, kako postati moški ...

Če je mati samska, je dobro, da poišče moški lik, ki bo otroku lahko vzor (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2022

Danes številne mame otroka vzgajajo same z zelo ali povsem odsotnimi očeti. Vsak otrok potrebuje žensko in moško energijo, obeh pa navkljub izjemnemu trudu ne more dobiti samo od ene osebe.

Mati otroku kljub iskreni želji ne more dati pravega zgleda moškosti, enako oče otrokom ne more predati vsega, kar bi sicer naj dobili od matere. Številne samske ženske brez tega zavedanja v dobri veri in z ogromno truda vzgajajo dobrosrčne, a čustveno poškodovane hčere in sinove, ki jim manjka pomemben segment življenja.

V primeru, da je mati samohranilka, je dobro, če pri vzgoji fanta upošteva in sledi nasvetom zrelega moškega. Najboljše je, če otroka seznani z nekom, ki mu bo z zgledom predal lastnosti in veščine, ki jih ga želi naučiti.

Če je mati samska, je dobro, da poišče moški lik, ki bo otroku lahko vzor. To je lahko dedek, družinski prijatelj, učitelj, sorodnik, trener... mati pa mora temu moškemu izražati veliko spoštovanje in nikdar izpodbijati ali izzivati njegove avtoritete.

Če takšnega moškega (še) nima, naj otroku miselno zgradi figuro očeta. Dmitry Smirnou svetuje:« … da otroku v primeru, ko ta naredi kaj narobe, reče: »Tvojemu očetu tole ne bi bilo všeč ... On tega nikdar ne bi naredil ...«

Otrok niti ne rabi biti v rednem stiku z osebo, ki nosi avtoriteto. Dovolj je, da zanj(-o) ve, najbolje pa, če sta vsaj v občasnem stiku.

Tudi dekle, ki odrašča brez očeta, nujno potrebuje dober moški zgled, saj se v nasprotnem primeru navadno zgodi, da zaradi podzavestne jeze, zamer in nezaupanja mame do moža in moških tudi sama odraste z občutkom obsojanja očeta in vseh moških, saj drugače ne zna.

Po svetu in tudi v Sloveniji je veliko izjemnih moških in žensk ter družin, ki so lahko v pomoč pri tem. Zahajajte v krog takšnih ljudi in prav gotovo vam bo poslano to, kar potrebujete. Kdor išče, ta najde.

Zato je tako zelo pomembno, da je več podobnih staršev in družin povezanih, saj to vsem nudi močno psihosocialno zaščito. 

Andrej Pešec iz knjige Ženske in moški

Poglejte si še: