Partnerje, službe in družbo privlačimo skladno z nivojem naše zavesti

Andrej Pešec v tokratnem intervjuju pojasnjuje razlike med moškimi in ženskami ter kako najti skupno harmonijo.  

Partnerje, službe in družbo privlačimo skladno z nivojem naše zavesti (foto: Pexels) Pexels
30. 11. 2020

Odkar smo pred 25 leti v Sloveniji dobili knjigo dr. Johna Graya: Moški so z Marsa, ženske so z Venere, vemo, da je različnost med ženskami in moškimi naravno stanje. Zato Grayjeva knjiga ne zagovarja stališča, da je treba pri težavah v odnosih med spoloma vztrajati na spreminjanju partnerja, ampak vztrajati na spreminjanju načina, kako ga razumeti. Ampak začniva s tem, kakšne so pravzaprav skrivnosti narave ženskega in moškega uma, o katerih govorite na svojih predavanjih...

Bistvena razlika je v tem, da moški delujemo ali na sentimentalni ali na racionalni ravni, pri ženskah pa vedno deluje oboje hkrati. To vidimo v tem, da dame mnogo težje anulirate vpliv emocij, moški pa to naredijo dosti lažje. Podobno dame lažje vedno vsaj v mali meri uporabljate razum, kar je številnim moškim, ki jih premagujejo emocije in čutila, veliko težje. V tem je tudi vzrok tega, da moški navadno zelo težko izražajo emocije. Zato je za moškega zelo pomembno, da je samoobvladan in hkrati senzibilen ter da ima vzvišen cilj v življenju, saj je v tem primeru razum vedno usmerjen v to smer. 

Je s tem mogoče pojasniti tudi to, kaj najbolj očara in odbija ženske ter kaj moške?

Seveda. Ženske obožujejo mirne moške. Ne dolgočasne, ampak mirne. Hkrati naj bodo nenavezani, neustrašni, odločni, a hkrati senzibilni. Ironično ženska da vse moškemu, ki od nje ne potrebuje nič. Za moškega je zelo pomembno, da ima misijo v svojem življenju. Da živi za nekaj več od sebe. Ženske, izogibajte se moških, ki tega nimajo. 

Moške pa najbolj privlači nežna, ljubezniva in materinska ženska. Zrele moške. Plejboji navadno izbirajo in menjajo hladne prepirljivke, inteligentni moški pa so pozorni na diskretno, skrito lepoto ženske. Moški bi dal vse za takšno dostojanstveno, plemenito, ženstveno žensko. 

Povejte nam, prosim, kako se na podlagi vašega znanja in izkušenj dotakniti srca (in ne ega) ženske in kako moškega. 

Moški ne more ne ustreči ljubeznivi in dobronamerni ženski, ne more pa ustreči ženski, ki to od njega pričakuje ali zahteva. Ženska je kot vrat, ki obrača glavo. Poglejte si prispevek iz filma Moja obilna grška poroka in videli boste, o čem govorim. Prav tako moški, če ženska zelo vneto nekaj zagovarja, avtomatsko zasede nasprotno stališče. Če ženska suvereno sklene: od danes naprej bomo vegetarijanci, moški rutinirano skliče koline še za isti večer … Modra ženska vse uredi tako, da je dejansko vedno vse po njeno, no moški ima občutek, da vodi in dirigira. 

Moški pa se ženske dotakne tako, da ji prisluhne ter da ji redno izraža svojo pozornost. Ljubezen za moškega pomeni spoštovanje, za žensko pa skrb. 

Kakšen nasvet bi dali vsem tistim, ki pravijo, da so neopazni za moške oziroma ženske? Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo ženske in moški, da so neopazni?

Ste kdaj videli dolgo kje na tleh ležati biser ali diamant? Seveda ne. Partnerje, službe in družbo privlačimo skladno z nivojem naše zavesti. Glavna napaka je v tem, da se iz satelita vidi in čuti, da nam nekaj manjka, in da noro hrepenimo po nekom in nečem, ki bo končno zapolnil veliko vrzel v našem življenju. Ljudi s tako miselnostjo se otepajo tako partnerji kot delodajalci. Bolj celostno razviti in velikodušni kot bomo, bolj neverjetne osebe in priložnosti bomo privlačili. Če bi se rad poročil, preprosto začni inteligentno doprinašati življenjem vsem okrog. Za moškega je še posebej pomembno, da je materialno, emocionalno in duhovno močan, ženske pa naj posebno pozornost posveča urejenim odnosom z vsemi okrog. Nihče drug pa nas ne more osrečiti. Za to smo odgovorni sami. 

Velikokrat slišimo, da je današnja družba čedalje bolj atomizirana in da narašča število samskih. Je samskost po vašem mnenju splet okoliščin ali izbira? Kako in kje pa lahko najdemo in izberemo ter privlačimo primernega partnerja?

Sodobno stanje družbe je voda na mlin kapitalu, ki nam na račun tega, da sreče ne iščemo in ne najdemo znotraj stabilnih zrelih družin, le to prodaja na tisoč in en način, ki ne dajo rezultata. Plod tega so neodgovorni moški, histerične ženske in neželeni ter bolni otroci. Vsak ima svobodno izbiro, naša smola pa je, da jo precej nespretno koristimo, tako sami postanemo sužnji le te. 

Na predavanjih na Obali mi skupina dam srednjih let, za katere se začuti, da iščejo na napačnih mestih, rada reče: »Kje so takšni, o kakršnih govoriš, Andrej?« Odgovorim jim: »Na after beach party redko kdaj kdo tak zaluta …«. Tako, kot veš, kje najti alkoholika, veš tudi, kje najti čudovite ljudi. Zelo priporočam obiske centrov za osebno rast, kvalitetnih predavanj, narave, svetih mest … Najbolje pa je niti ne preveč iskati, ampak delati na tem, da bodo oni našli nas. Kako? Tako, da bomo začeli sijati s tem, ko na svoj način inteligentno in srečno doprinašamo svetu in življenjem ostalih. 

Lahko po vašem mnenju vsakomur uspe najti pravo osebo zase?

Seveda. Na nivoju telesa in ega nihče ni dlje časa kompatibilen, z nivoja duše in srca pa smo kompatibilni vsi. Vprašajmo pa se nekaj; vsak od nas nekaj išče. Kako smo tedaj lahko tako prepričani v to, da obstaja nekje nekdo, ki komaj čaka, da najde nas in da postane naš oproda? Malo zgrešeno, kajne? Nenavadno je, kako močna je naša vera v to, da nekje obstaja naša sorodna duša, nekdo, ki nas bo vedno presenečal, zabaval, veselil…, kot da bi bili tega od nekje vajeni. Modrost uči, da je to v nas zato, ker smo tega vajeni iz našega odnosa z našim izvorom, katerega podoživljamo v odnosu s svetom okrog nas.

Kaj tedaj storiti? 

Zahajajte na mesta, kjer se družijo zreli ljudje, hkrati pa se zavedajte, da v primeru, da vedno pravilno opravimo svoje, vse pride ob pravem času, samo od sebe. 

Avtor: Katja Željan

Izšla je tudi nova knjiga Andreja Pešca z naslovom Ženske in moški