Če so vas starši pogosto kritizirali, ste danes verjetno podvrženi TEMU

4. 6. 2023
Deli
Če so vas starši pogosto kritizirali, ste danes verjetno podvrženi TEMU (foto: shutterstock)
shutterstock

Kritiziranje je vzgojna metoda, ki slabo vpliva na duševno stanje otroka. Poglejmo si, kakšne posledice na njem pusti v odrasli dobi.

Če starši v času vzgoje preveč kritizirajo svoje otroke, lahko to pomembno vpliva na njihovo osebnost v odrasli dobi. Občasna konstruktivna kritika je produktivna stvar, medtem ko pretirana in neutemeljena kritičnost privede do negativnih posledic na otrokov razvoj in samopodobo.

Otrok si najbolj od vsega želi, da bi bil ljubljen, varen in sprejet s strani staršev. V družini si želi imeti določeno vlogo in čutiti pripadnost do nje, prav tako pa si prizadeva uresničiti pričakovanja staršev. Če starš otroka kritizira ne glede na to, kaj počne, mu s tem sporoča, da nikoli ne more zadovoljiti njegovih pričakovanj in da “ni dovolj”, kar lahko ima trajne posledice za njegovo duševno zdravje.

Teh 9 znakov nakazuje, da ste odraščali s starši, ki so vas nenehno kritizirali:

1. Vedno se opravičujete

Ko odraščate s preveč kritičnimi starši, je lahko vaš prvi instinkt za številne situacije v življenju opravičilo. Tudi če niste storili nič narobe, se verjetno že tako dolgo opravičujete za toliko stvari, da se zdi, kot da to vsi pričakujejo od vas.

2. Ne zaupate vase

Če ste odraščali pod nenehnim nadzorom in kritikami, si veliko težje gradite zaupanje vase. V vaših mislih vedno obstaja dvom, ki vam govori, da nečesa niste naredili dovolj dobro.

3. Za vsako ceno se izogibate tveganju

Ko odrastemo, se naša samopodoba razvija skozi znanje in izkušnje. Žal imajo otroci kritičnih staršev v sebi skrit močen strah, da bi delali napake in izbirali napačne korake, zato raje ostanejo v coni udobja.

4. Ob vsaki napaki se počutite potrto

Pretirano kritični starši se razburijo že zaradi najmanjših napak. Čutite, da vas vsaka napaka, ki jo naredite, definira na slab način in pusti vtis, da ste doživeli velik neuspeh.

5. Ste zelo perfekcionistični

Perfekcionizem je posledica vzgoje s strani preveč kritičnih staršev. Zaradi številnih kritik razvijete mehanizem za obvladovanje, s katerim poskušate narediti vse popolno. Žal vas to samo še dodatno obremenjuje.

6. Nenehno se branite ali razlagate svoja dejanja

Ko odraščate pod stalnim nadzorom, se lahko zaradi tega počutite obrambno. Čutite, da vas bodo drugi obtoževali ali kritizirali, tudi če ni razloga za to.

7. Družabne situacije vas vznemirjajo

Če imate preveč kritičen notranji glas, ki je posledica preveč kritičnega starša, lahko postanejo družabne situacije pravi izziv. Vedno dvomite o tem, kako izgledate, kakšen vtis naredite na druge in se sprašujete, če ste kaj naredili narobe.

8. Imate močnega notranjega kritika

Dialog staršev v otroštvu kasneje postane naš notranji glas. Če so bili vaši starši preveč kritični, obstaja velika verjetnost, da boste tudi vi postali zelo samokritična oseba.

9. Prisotnost obsesivnih misli

Pretirano razmišljanje je še en stranski produkt kritiziranja med odraščanjem. O stvareh razmišljate znova in znova ter iz neštetih zornih kotov, da ne bi razočaral drugih.

Če ste bili kot otrok pogosto kritizirani s strani staršev in menite, da to vpliva na kakovost vašega življenja v odrasli dobi, je priporočljivo, da se obrnete na strokovnjaka (psihologa ali psihoterapevta), ki vam lahko pri tem pomaga. 

Vir: Sensa RS

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO