Kaj morate vedeti, če ste v zvezi z občutljivo dušo (empatom)

Visoko občutljivi ljudje se soočajo z marsikaterim izzivom, saj čustvujejo bistveno močneje od ostalih. To se odraža tudi v romantičnih odnosih. Preberite, čemu je treba posvetiti pozornost in kako se izogniti pastem napačne komunikacije.

Kaj morate vedeti, če ste v zvezi z občutljivo dušo (empatom) (foto: profimedia) profimedia
18. 8. 2022

Kaj morate vedeti, če ste v zvezi z empatično osebo:

1. Empate oziroma visoko občutljive ljudi pogosto prevzemajo močna čustva, čeprav jih včasih s težavo razložijo. V kočljivih situacijah lahko povsem zmrznejo ali pa se zaprejo vase, kar onemogoča dobro komunikacijo med partnerjema. Kadar se nakopiči preveč čustev, pa lahko izbruhnejo v jezi. 

2.  Kadar se ne morejo odkrito pogovoriti in izraziti svojih občutkov, se še dolgo zatem ukvarjajo s težavo. Znotraj jih žre, analizirajo vsako podrobnost, kar je bilo in tisto, kar ni bilo izrečeno, včasih gre tako daleč, da si stvari predstavljajo mnogo hujše, kot so v resnici. Počutijo se zafrustrirani, prizadeti, zavrnjeni, nerazumljeni, neslišani. To ustvarja še večji prepad med partnerjema in interakcijo, ki ne vodi v razrešitev težave. Krog se ponavlja in odnos tone vedno globlje.

3. Občutljivi ljudje močno zaznavajo vsak ton, analizirajo govorico telesa, zelo dobro znajo prebrati partnerja in iščejo svoje razlage za njihovo vedenje – včasih je vse res, včasih pa um kreira po svoje. Vse vzamejo zelo osebno in na vse se odzivajo precej burno. Radi delajo svoje zaključke, saj čutijo, kaj se dogaja v drugemu, četudi se ta ne odziva oziroma vse zanika.

4. Podzavestno verjamejo, da bi moral partner vse doživljati z enako mero intenzivnosti. Če ta ni tako empatičen in (ga) ne skrbi toliko za druge, kot njih, se jim zdi to nerazumljivo. Zato so pogosto razočarani in zamerljivi. Zatečejo se k sarkazmu, obtoževanju, kritiziranju … vse to pa vodi v še večjo odtujenost v odnosu.

5. Zaradi svoje občutljivosti hitro obsodijo partnerja, kadar se odziva v nasprotju z njihovimi pričakovanji.

6.  Že velikokrat so slišali, da so 'drugačni', 'posebni', da jih preveč skrbi … in to lahko slabo vpliva na njihovo samopodobo. Posledično jim je težko priznati, kaj potrebujejo. Kadar se čutijo zavrnjene, jih to močno prizadene in partnerja začnejo obtoževati, saj ne izpolni njihovih potreb.

Vse to še ne pomeni, da odnos z empatičnimi ljudmi terja ogromno napora. Njihova občutljivost je pravzaprav poseben dar in na takšni osnovi se lahko zgradi čudovito razmerje – izpolnjeno, globoko, čuteče in ljubeče. ... Če komunikacija deluje.

Potrebno se je zavedati, da je vsak odgovoren za svoje počutje in za lastno srečo. Empati mnogokrat pričakujejo, da jih bo partner osrečil, tega pa seveda ne more narediti. Še posebej, če je po naravi bolj zadržan in težko izraža svoje občutke, kar privede do turbulenc v zvezi.

Empati se morajo počutiti varno in sproščeno, da lahko izlijejo svoja čustva, svojo bolečino in svoja pričakovanja. Če teh pogojev ni, je zveza bržkone obsojena na propad. Partnerja morata drug drugemu dajati občutek, da si lahko povesta vse, kar jima leži na duši in sprejmeta morebitne drugačne poglede. V mirnem okolju se na ta način lahko razreši vsak nesporazum in prepreči nadaljnje težave ter omogoči skupno rast.

Ključ je torej v odprti komunikaciji in medsebojnem sprejemanju. 

Vir: Tiny Buddha

Preberite še: