Kako je biti v odnosu z anksiozno osebo?

Prisotnost anksioznosti ali tesnobe močno vpliva na kakovost odnosov. V takšnih odnosih je lahko zelo težko, vendar ne obupajte prehitro... 

Kako je biti v odnosu z anksiozno osebo? (foto: profimedia) profimedia
6. 7. 2022

Anksiozna oseba je nagnjena k strahu, da bo zapuščena. Ironično pa lahko prav s tem strahom uniči odnos.

Resnica je, da se anksiozni ljudje borijo z nečim, česar ne zmorejo nadzirati. Ko do nekoga gojijo močna čustva, se v njih pojavijo močne negotovosti, zaradi katerih počnejo in razmišljajo neumnosti. 

Vedo, da njihove težave ustvarjajo težko energijo v odnosu, in resnično si ne želijo svojega bližnjega bremeniti s svojimi nesmiselnimi mislimi in skrbmi. Včasih lahko potisnejo ljubljeno osebo stran od sebe, preden bi oni potisnili stran njih. 

Vendar anksiozni ljudje so običajno zelo senzibilni ljudje polni ljubezni, za katere se je vredno boriti. 

Včasih bo težko. Zelo težko. Morda se boste zapletli v neumne konflikte zaradi scenarijev, ki so si jih ustvarili v svoji glavi. Vendar če se boste borili z njimi oz. jim stali ob strani, vam bo desetkrat povrnjeno. Prav od njih lahko namreč prejmete najglobljo ljubezen. 

Nekaj nasvetov za tiste, ki ste v odnosu z anksiozno osebo: 

Stavek "vse je v redu" ni nikoli uporabljen prevečkrat. Samo dve besedi lahko ustavijo tok njihovih paničnih misli. 

Včasih je dovolj, da jih samo poslušate. V njihovi glavi se vrtijo številni filmi. Včasih vam sploh ne bo jasno, kako so prišli do takšnih idej. Dovolite jim, da jih iskreno podelijo z vami, čeprav se vam zdijo popolni nesmisli. Vendar ravno te misli so tiste, ki jim povzročajo nemir in zaradi katerih ponoči ne spijo. 

Poskušajte se izogniti komentarjem kot so "pretiravaš". Poskusite mirno sprejeti njihove misli. Umirjeno jim povejte, da jih slišite in razumete, vendar, da ni potrebe po njihovih skrbeh. 

Ko jih grabi tesnoba, je najbolje, da jih stisnete tesno k sebi, že vaša prisotnost jih bo pomirila. 

Zapomnite si, da ni težava v tem, da vam ne zaupajo. Težava je v tem, da je njih strah. Lahko samo omenite nekoga, pa bodo v glavi že imeli scenarij, kako jih boste prevarali ali izdali. Avtomatsko se jim v umu zavrtijo najslabši možni scenariji, in sovražijo se zaradi tega. Verjemite, da ne uživajo v teh scenarjih. Vendar jih (še) ne znajo zaustaviti in spremeniti, saj gre za zelo močno zasidrane podzavestne mehanizme, ki so se verjetno vzpostavili že v otroštvu. 

Pomagate pa jim lahko tudi tako, da ste odzivni. Verjetno ste opazili, da sami odgovarjajo na sporočila zelo hitro in vedo, da niso vsi taki, pa jih vseeno zvija, ko ne dobijo odgovora. Če nimate časa, jim samo napišite: "ne morem sedaj govoriti, zato ti odpišem malo kasneje". Tišina namreč ubija anksiozne ljudi. Tišina ustvari v njihovi glavi težave, ki sploh ne obstajajo. Vse skupaj ustvarja velik stres v njihovem življenju, ki bi ga želeli nadzirati, vendar jim ne uspe. 

Morda boste pogledali telefon in videli vsaj pet paničnih sporočil od njih. Ne jezite se. Zapomnite se: ne želijo biti nadležni. Težava je v tem, da jim je mar. Enostavno preveč jim je mar za vas in vedo, da izpadejo nori ter obsedeni, vendar ne znajo zajeziti svojih skrbi. 

Sprejmite njihova opravičila, četudi jih ne razumete vedno. 

V trenutkih, ko se zlomijo, jih samo držite. Pomagajte jim, ko lahko. Vaša podpora jim bo pomenila največ. Če se vam zdi, da ne zmorete sami, lahko predlagate tudi pomoč primernega strokovnjaka.

In ko boste uspeli zgraditi zaupanje, boste deležni največje ljubezni. 

Če so v čem dobri, je to v ljubljenju. 

Če so v čem močni, so v sposobnosti kazanja in dajanja naklonjenosti ter ljubezni. 

Morda potrebujejo veliko časa, da vam zaupajo, vendar ko boste enkrat premostili težave, bodo s svojo ljubeznijo zapolnili vse vaše prazne kotičke. 

Zato je vredno.

vir: thoughtcatalog.com

Poglejte si še: