Se počutite krive, ko ne počnete ničesar?

8. 7. 2024
Deli
Se počutite krive, ko ne počnete ničesar? (foto: shutterstock)
shutterstock

Ste že kdaj poskusili sedeti pri miru pet minut in početi popolnoma nič? Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da je to precej neprijetno. Če nimate drugega dela, kot da poslušate lastne misli, se vam to lahko zdi tako vznemirljivo kot opazovanje, kako se suši barva na steni. 

Ker se raje ne bi podvrgli takšnemu mučenju, si le redko dovolimo, da ne bi počeli ničesar. Namesto tega poskušamo zapolniti vsako minuto dneva, pogosto z nepomembnimi stvarmi, kot je brskanje po družabnih omrežjih.

Ko zapadete v tak začaran krog, si ob koncu dneva težko dovolite, da se sprostite. Morda se vam zdi, da bi lahko dosegli več, čeprav ste ves dan nekaj počeli. Če si nikoli ne dovolite, da ne bi počeli ničesar, tvegate, da boste izgoreli. Če želite v svojem življenju več ustvarjalnosti, sprostitve in pozornosti, je pomembno, da si vzamete trenutke, ko ne počnete prav ničesar.

V italijanščini dolce far niente pomeni sladko brezdelje. V teh trenutkih sladkega brezdelja ničesar ne silimo. Samo odzivamo se na to, kar je okoli nas. Svojim mislim dajemo prostor za dihanje brez motenj ali pričakovanj.

Ni vam treba biti ves čas produktivni

Se vam zdi, da nikoli nimate časa preprosto za sprostitev? Pogosto mislimo, da mora biti vsak trenutek dneva produktiven. V resnici pa je moč v tem, da si dovolite, da ne počnete ničesar.

Težava je v tem, da se je težko počutiti dobro, če ne delamo ničesar. Meni osebno ni nič bolj všeč kot obkljukan seznam opravil. Lansko leto sem imela tri službe, ker sem si želela zapolniti čas s produktivnimi stvarmi.

Čeprav sem v delu uživala, je kmalu postalo pretežko žonglirati z vsemi obveznostmi. Nikoli nisem imela časa zase in čutila sem, da nimam več nobene ustvarjalne energije. Sčasoma sem spoznala, da življenje ni nujno POLNO, da bi bilo izpolnjujoče.

Ni nujno, da je življenje POLNO, da bi bilo izpolnjujoče

Mislim, da je to nekaj, s čimer se veliko ljudi spopada, zlasti ker nam družba pravi, da moramo biti vedno zaposleni. Morda tudi pričakujete veliko od sebe in pritiskate nase, da bi vsak dan naredili čim več.

Ko se znajdem brez dela (ali se mi zdi, da bi morala nekaj narediti, a dejansko nimam energije za to), se počutim krivo ali kot da zaostajam.

Toda resnica je, da nihče ne more biti ves čas produktiven, niti od sebe ne bi smeli pričakovati, da bo. Najboljše, kar lahko storite, je, da ste prijazni do sebe v tistih trenutkih, ko niste produktivni, in da si brez slabe vesti vzamete čas za sladko brezdelje.

Povzeto po Theblissfulmind.com   

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu