dr. Bruce H. Lipton: Raka ne povzročajo geni, temveč vedenje, ki se prenaša s staršev na otroka

31. 5. 2022
Deli
dr. Bruce H. Lipton: Raka ne povzročajo geni, temveč vedenje, ki se prenaša s staršev na otroka (foto: profimedia)
profimedia

S svojimi spoznanji o vplivu misli na zdravje je ameriški molekularni biolog dr. Bruce Lipton odprl novo stran v pojmovanju človeškega uma. S svojim delom je navdihnil mnoge in v razgovoru za Senso odkriva, kako lahko sami postanemo kreatorji boljšega življenja.

Ameriški molekularni biolog dr. Bruce Lipton je postal svetovno znan leta 2006, ko je bila njegova knjiga Biologija verovanja proglašena za najboljšo znanstveno knjigo leta. V njej je elaboriral tezo, da se ljudje v glavnem ne zavedamo svojih temeljnih predstav in prepričanj o moči uma in duha v našem življenju. S preprostim jezikom, humorno, z ilustracijami in vsakdanjimi primeri je v knjigi predstavil novo znanost epigenetiko. Gre za nov pogled na biologijo človeka, ki na naše telo ne gleda zgolj kot na golo mehanično napravo, stroj, temveč poudarja vlogo uma in duha, ki imata sposobnost spremeniti našo percepcijo ali določeno prepričanje v trenutku, ko začnemo svojim celicam pošiljati drugačna sporočila. Znanstvenik je namreč že v poznih šestdesetih letih minulega stoletja odkril, da je prava resnica o zdravju, nagnjenosti k določenim boleznim in splošni usodi človeških bitij v resnici nasprotna temu, kar trdi genetika – da to upravlja naša genetska dediščina. Dr. Lipton v svojih knjigah, na številnih predavanjih in seminarjih govori o znanstvenih eksperimentih, s katerimi je dokazal, da na zdravje in življenje veliko bolj vplivajo naša nezavedna prepričanja in način, kako živimo, kot pa podedovani geni. Ker se njegova odkritja razhajajo z Darwinovo teorijo in hkrati dokazujejo veljavnost starodavnih duhovnih učenj, je dolgo veljal za čudaka in njegova dognanja so bila proglašena za neutemeljena.

Dr. Lipton pravi, da mu je znanstveno delo popolnoma spremenilo poklicno in tudi zasebno življenje. Svojo prvo znanstveno epifanijo, ki jo je doživel med tuhtanjem o raziskavi celic, ko je spoznal, da geni ne nadzirajo celic, pa tudi nas ne, je opisal v svoji prvi knjigi z naslovom Biologija prepričanj. Trenutek tega nenadnega spoznanja je zanj pomenil začetek prehoda od antagonističnega znanstvenika k znanstveniku, ki navaja Rumija in verjame, da smo vsi sposobni ustvariti svoja nebesa na zemlji in da večno življenje presega telo.

Dr. Lipton, ljudje torej nismo žrtve svojih genov?

Ljudje verjamejo, da so žrtve svojih genov, da imajo na primer gen raka, gen za srčna obolenja ali za Alzheimerjevo bolezen. Takole razmišljajo: ta svet je nor, jaz pa sem v njem nemočna žrtev. Vendar nova biologija pravi, da je to napačno. Mi nadzorujemo svoje gene, ne oni nas. Resnica je, da geni povzročajo približno en odstotek bolezni, za vse drugo je odgovoren naš način življenja. To je dobro, ker pomeni, da nismo žrtve genov, ampak da lahko svoje živ­ljenje kreiramo in spreminjamo.

Naša zavest kreira naše življenje, naše izkušnje?

Na svojih seminarjih govorim o tem, kako funkcionira življenje in kako zavest kreira življenje. Želim poudariti, da je kvantna fizika najresničnejša znanost na našem planetu. Prvi princip kvantne fizike se nanaša na to, kako zavest ustvarja naše življenjske izkušnje. O tem se govori že od leta 1925, sedaj pa biologija, zlasti epigenetika, odkriva mehanizem, s katerim zavest kreira fizično izkušnjo in vedenje. Epigenetika je nova veja znanosti, pravzaprav revolucija, in je nad genetiko. Epi pomeni iznad; medtem ko genetika trdi, da je bolezen pod kontrolo genov, epigenetika pomeni kontrolo nad geni.
Bistvo je v tem, da smo žrtev, če geni kontrolirajo naše življenje; žrtve smo, ker jih nismo izbrali, ne moremo jih niti spremeniti, govorijo pa nam tudi, da se geni vklapljajo in izklapljajo sami od sebe. No, vse to so napačne trditve.
Številni ste gledali film Matrica. To ni znanstvenofantastični film, temveč dokumentarec o podzavestnih programih. V otrokovo podzavest se do sedmega leta življenja vpisujejo programi, po tem pa so ti programi odgovorni za kar 95 odstotkov njegovega življenja. Jezuiti pravijo: Daj mi sedemletnega otroka in pokazal ti bom, kakšen človek bo. To je znano že 400 let. Programiranje podzavesti je danes veliko preprostejše od tega, kakor so to delali jezuiti. Danes štiriletniki hodijo na­okrog z iPadom v roki, to pa je programiranje – um kontrolira gene. Kot človeška bitja si moramo povrniti svojo moč. Dojeti moramo, da nismo žrtve, temveč smo kreatorji; če verjamemo, da smo žrtve, potem to tudi bomo.

Kako ste se počutili, ko ste spoznali, da človeško usodo v bistvu kontrolira okolje, ne geni? Ste to resnico oklevali razodeti znanstvenim kolegom?

Z njimi sem to skušal podeliti; bilo je zelo razburljivo, ker znanost temelji na predvidevanjih – če veste, kako nekaj deluje, lahko napoveste, kaj se bo zgodilo. Pred eksperimenti sem kolegom rekel: “Lahko spremenim usodo celice, ne da bi spremenil njene genetike, temveč njeno okolje. Te celice bodo čez tri dni postale to in to.” Vendar je bila v tem času genetika velika stvar, vsi so hoteli biti v genetiki, moja zgodba pa je bila popolnoma nasprotna temu. Bil sem sam, en naproti milijonu, in nihče me ni poslušal. To je bilo leta 1967, no, čez 23 let je nastala epigenetika.

Zdaj moderna znanost prihaja do istih spoznanj, o katerih so govorila in jih prenašala vsa starodavna duhovna učenja – da duh upravlja materijo.

To je zanimivo. V duhovna učenja nisem verjel, ker sem znanstvenik, znanstveniki pa verjamejo v gene, molekule, beljakovine … Ko sem začel preučevati celice, sem videl, da ne obstajata dve isti osebi. Če svoje celice vstavim v vaše telo, bo reakcija vašega imunskega sistema: To niso celice! In imunski sistem jih bo uničil. Torej imajo celice svojo identiteto. Kje je ta identiteta? Na površini celice so podobno kot televizijska antena beljakovine. Te antene nas delajo drugačne od vsake druge osebe. Ne obstajata dve osebi z istimi ‘antenami’.
Kaj je televizijska antena? Sprejemnik signala. Od kod prihaja signal? Ne od znotraj, iz televizorja, prihaja od zunaj, iz okolice. Ko se predvaja televizijska oddaja, televizija pa se pokvari, ali to pomeni, da se je oddaja prenehala predvajati? Ne. Če nabavimo novo televizijo, jo lahko spet gledamo. Predstavljajte si telo kot televizijo in duha kot predvajanje oddaje. Če se telo pokvari, oddajanje še vedno poteka. Telo se lahko spremeni – moško ali žensko telo, belo ali črno – vendar se predvajanje nadaljuje. Duh je vedno prisoten. Zdaj lahko razumemo, kako duh vodi biologijo – to je epigenetika, duh nad geni. Starodavna duhovna učenja govorijo isto kot sodobna znanost.
Citiral bom Alberta Einsteina: “Polje je edina agencija za upravljanje delcev.” Polje je nevidna energija, delci pa so materija. V kvantni fiziki temu daje obliko nevidna energija. Definicija polja pravi, da je to nevidna premična sila, ki premika fizični svet. Duh je definiran kot nevidna premična sila, ki vpliva na fizični svet. Tako je tudi z ljudmi: mi smo več kot le telo. Mi smo duh, ki nadzoruje telo in to spremeni naš pogled na svet.   


Kako vas je to spremenilo – kot znanstvenika in tudi osebno?

To me je spremenilo v vseh pogledih. Bil sem znanstvenik, ki je verjel, da geni nadzirajo naše življenje, in kot profesor na medicinski fakulteti sem o tem poučeval študente medicine. Začel sem prenašati sporočilo, da imamo ljudje izjemno moč, vendar verjamemo, da smo žrtve genov, zato moramo dojeti, da polje, energija in duh nadzirajo naše življenje, ne geni. Od sedmega leta starosti imamo v svoji podzavesti vgrajene programe. Moj program me je naredil za zelo uspešnega: imel sem dobro službo, bil sem profesor na pomembnih fakultetah; moje osebno življenje pa je bilo na psu, ubogo, nisem zmogel ustvariti ljubezenske zveze. Potem sem razumel, da je to program, ki sem se ga naučil od svojih staršev, in da ga lahko spremenim. To odkritje je spremenilo moje poklicno življenje in povzročilo ogromno spremembo v mojem zasebnem življenju. Že 22 let živim, kot da sem na medenem mesecu. Vsak dan se zbudim srečen kot prvi dan, ko sem se zaljubil: Oh, tukaj sem; življenje, kako je to čudovito! Danes lahko povem, da ljubim svoje življenje ‒ in to je eden od razlogov, zakaj želim širiti svoje sporočilo. Želim, da vsi vedo, kako je mogoče živeti medeni mesec vsak dan svojega življenja. Ko se zaljubimo, si za kratek čas ustvarimo raj na zemlji. Medeni mesec nastopi, ko prenehamo vrteti podzavestne programe, želje in hrepenenja. Vendar ljudje prej ali slej začnejo misliti, njihovi podzavestni programi znova prevzemajo vodstvo in tako sabotirajo njihovo srečo, kajti dejstvo je, da je večina teh programov negativnih.
To je kot v filmu Matrica, ko vzamejo rdečo tableto; to je zaljubljanje. Dokler rdeča tableta deluje, ne ustvarjajo programov, temveč raj. In kaj moramo storiti, da bi medeni mesec lahko živeli vsak dan? Jaz sem spremenil negativne podzavestne programe, ki sem jih dobil od staršev, in živim svoje želje in hrepenenja, vsak dan ustvarjam raj na zemlji, ne da bi se za to trudil. To se dogaja avtomatično.

Na svoji spletni strani predlagate več tehnik, s katerimi je mogoče spremeniti negativne podzavestne programe in kreirati nove, ki služijo za naše dobro. Med njimi omenjate tehniko emocionalnega osvobajanja (EFT), hipnozo, ponavljanje in tehniko Psych-K. Povejte nam kaj več o vaji Psych-K, ki jo tudi sami uporabljate.

Človeški možgani imajo dva dela – levo in desno hemisfero. Leva polobla je logični um, desna polobla je emotivni um. Do sedmega leta starosti obe hemisferi delujeta istočasno. Poglejte otroke – ti ‘prevzemajo’ vse, kar vidijo in slišijo, podobno kot kamera, ki snema. Po sedmih letih se ta dva uma razdvojita. Čez dan smo kdajpakdaj v logičnem umu, kdajpakdaj v emotivnem. Nikoli obe hemisferi ne delujeta skupaj. Da bi ‘prevzemali’ informacije, kot to počnejo otroci, moramo znova spojiti polobli. Obstaja vaja, s katero lahko to naredimo, in v tem stanju lahko usvojimo izjavo, prepričanje, ki ga želimo. Kadar sta oba uma integrirana, lahko izrečemo novo prepričanje, ki ga želimo usvojiti, in sicer ga ponavljamo le 10 do 15 minut. To je neformalna psihologija, energijska psihologija brez kemije in zdravil. Na tak način se naši možgani zelo hitro spremenijo in to traja do konca življenja oziroma dokler ne želimo svojega prepričanja ponovno spremeniti.

Kako se izvaja vaja Psych-K? Levo roko upravlja desna stran možganov, desno roko upravlja leva stran; ko prekrižamo roke in noge, delujeta obe strani možganov istočasno. Ko zavzamemo ta položaj in izgovarjamo novo prepričanje, ki ga želimo usvojiti, je potrebnih samo 10 do 15 minut, vendar je ustvarjanje tega novega prepričanja kritičen del. Na moji spletni strani lahko v zavihku Other resources najdete različne metode energetske psihologije; vsaka od njih je malo drugačna, vendar vse vodijo do istega rezultata.

Kako torej vzgajati otroke, glede na to, da je prvih sedem let njihovega življenja najpomembnejših?

Na testu samoljubezni kar 80 do 90 odstotkov ljudi ne doseže pozitivnega rezultata, ker so bili njihovi starši zelo kritični do njih. Kritizirali so jih, kričali so nanje, govorili so jim: Nisi dovolj dober!, Ne zaslužiš si!, Kdo misliš, da si?! Otrok do sedmega leta ne razume kritike, jo pa ‘snema’. Veliko stvari, ki smo jih slišali od svojih staršev, nam kasneje jemlje moč. Če so nas kritizirali, tudi mi kritiziramo sebe in nikoli ne moremo biti dovolj dobri. Če torej želite biti dober starš, je najpomembneje, da se z otrokom pogovarjate in ga imate čim bolj ob sebi. Kulture, v katerih se otroci pestujejo, so mirne kulture, ker otrok tako dobiva potrditev in varnost. Bolj ko imate radi otroka in ga pestujete, tem bolj se počuti varnega v svetu. Poleg tega – vse, kar otroku govorite, vsako vašo besedo vpije, kot da je posneta z videorekorderjem. Zato je najboljši način vzgajanja, da otroku čim pogosteje poveste, da je ljubljen, pameten, močan. Naloga uma je ustvariti izkušnje v skladu s podzavestnimi prepričanji: če imate negativno prepričanje o življenju, bo um ustvarjal negativne izkušnje in obratno. Če otroka hranite s pozitivnimi prepričanji, potem njegovo vedenje prihaja iz pozitivnega, močnega sveta. Ko ga kritizirate, mu ta kritika odvzema moč. Zapomniti si morate naslednji pomemben del: samo pet odstotkov našega življenja prihaja iz zavestnega uma, 95 odstotkov pa iz podzavestnih programov. Zato, če ste mati in mislite: Jaz bom zavesten starš, ljubila bom svojega otroka, je to samo pet odstotkov, ki prihajajo iz zavestnega uma, preostalih 95 odstotkov pa bo istih kot to, kar ste vi dobili od svojih staršev. Vedenje se prenaša iz generacije v generacijo. Podzavestno vrtimo iste programe, ki smo jih dobili od svojih staršev, in ti običajno niso dobri. Če torej želite biti dober in zavesten starš, potem morate spremeniti svoje podzavestne programe. To je edini način, da pretrgamo ciklus prenašanja škodljivih podzavestnih programov.
Dal vam bom primer, kako močan je ta program. Ko otroka posvoji neka družina, v kateri je nekaj generacij imelo raka, bo tudi on dobil isti ‘družinski’ rak, kot da je njihov rojeni otrok, četudi ima popolnoma drugačne gene. Raka torej ne povzročajo geni, temveč vedenje, ki se prenaša s staršev na otroka, življenjski slog, prepričanja – od tod prihaja bolezen. Zato moramo, če želimo pozdraviti bolezen, spremeniti vsebino prepričanj.
Mimogrede, kaj pa je placebo? Mislimo: Ta tableta me bo ozdravila, verjamem v to, ker mi je tako povedal zdravnik. Pogoltnemo tableto in ozdravimo. Vendar je bila to tableta sladkorja. Kaj nas je potem ozdravilo? To ni bila tableta, ampak vera vanjo. To imenujemo placebo. In kaj se dogaja, ko je prepričanje negativno, ko verjamemo, da nas bo tableta ubila, pa četudi gre le za tableto sladkorja? Lahko umremo. Kaj potemtakem povzroča ozdravitev ali smrt? Vera! Mnogi ne vedo, da nas lastna negativna prepričanja v resnici odtegujejo od zdravja. No, seveda lahko prepričanja spremenimo.

Pravite, da že več kot 20 let živite medene tedne, zato ker ste odstranili negativna prepričanja, ki so vas zavirala. Povejte nam kaj več o učinku medenih tednov.

Učinek medenih tednov je stanje blaženosti, strasti, energije in zdravja, ki izhaja iz globoke ljubezni. Tvoje življenje je čudovito, saj komaj čakaš, kdaj boš vstal, začel nov dan in se zahvalil vesolju, ker si živ.
Odstranil sem svoja negativna prepričanja, ki so iz mojega življenja ustvarjala pekel, in usvojil nova pozitivna prepričanja, ker sem želel, da v mojem življenju ustvarjajo raj. Če imam negativno prepričanje, bo moj um ustvarjal negativni svet in slabo zdravje, če pa usvojim prepričanja o sreči, radosti in ljubezni, je naloga mojega uma, da to ustvari.
Film Matrica je zgodba o naši programiranosti. To je bio­loška resnica: vsak otrok je programiran od zadnjega trimesečja nosečnosti do sedmega leta starosti. V tem obdobju je njegov um v theta vibraciji, v operacijskem sistemu, ki je ekvivalenten hipnozi. Otrok usvaja brez kakršnihkoli filtrov tako dobro kot slabo, ker njegov zavestni um ni razvit. S samim opazovanjem se uči pravil o tem, kako biti član družine, skupnosti. Vse to prihaja v njegovo podzavest in to potem živi po teh programih, dejstvo pa je, da je več kot polovica vedenja odraslih negativna.
V Matrici vzamejo rdečo tableto, prenehajo vrteti program in izstopijo iz njega. Prepričan sem, da je tako, tudi ko se ljudje zaljubijo – njihovo življenje se v tem trenutku izboljša. To je, kot bi vzeli rdečo tableto. Znanost dokazuje, da takrat, ko se zaljubimo, prenehamo vrteti podzavestne programe.

Ko živimo tukaj in zdaj, v trenutku ...

Ko smo prisotni v trenutku, postanemo kreatorji, takrat ustvarjamo raj na Zemlji. Ko se program začne ponovno vrteti, raj izgine. Če spremenimo programe in postavimo svoje želje in hrepenenja kot nove programe, ne pa to, kar smo videli in slišali od drugih, bo 95 odstotkov našega življenja izhajalo iz tega. Če je moj podzavestni program raj na Zemlji, bo moj um ustvaril vedenje, ki mi bo odkrilo raj na zemlji.

Primer Anite Moorjani je čudovit primer remisije raka, po tem, ko ji je uspelo spremeniti podzavestna prepričanja.

Tako je. Moja prijateljica Anita je kot učbenik Biologija prepričanj. Pokazala je, kaj lahko naredimo s svojimi prepričanji. Kot veste, je bila v terminalni fazi raka, doživela je klinično smrt, ponovno se je vrnila v življenje in se pozdravila. Čez nekaj tednov je rak izginil, pa ne od zdravil, temveč kot posledica spremembe prepričanja.

Kako bi opisali svoje življenjsko poslanstvo?

Ko sem razumel naravo verovanja, izbrisal stara in vpisal nova prepričanja, sem začel doživljati izkušnjo zdravja in sreče ter se veseliti vsemu, kar prihaja. Osvobodil sem se strahu, ljubim življenje. Moje življenje je postalo tako čudovito, da sem se zahvaljeval duhu in rekel sem: “Če želiš, da govorim o tem, bom govoril.” Od takrat imam toliko klicev, da nanje komaj odgovarjam. Torej, opravljam misijo: če sem lahko jaz iz svojega življenja, ki ni bilo raj, ustvaril raj, potem ga lahko vsakdo.

“Življenje brez ljubezni je nepomembno,” pravi Rumi, ki ga tako radi navajate.

Ljubezen je voda življenja, popij jo s srcem in z dušo, nadaljuje Rumi. Prisluhnimo temu osemstoletnemu Rumijevemu nasvetu in uživajmo v medsebojni ljubezni, da bo planet naposled postal boljši kraj, kjer bodo lahko vse življenjske oblike živele nebesa na zemlji.

Spraševala je: Snježana Krčmar

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije