Drugi žal NE morejo zapolniti praznine v tebi

Če želite imeti zdravo zvezo, morate najprej ceniti sebe.

Drugi žal NE morejo zapolniti praznine v tebi (foto: profimedia) profimedia
25. 3. 2023

»Pomembno je, da najprej vzljubimo sebe in nato to ljubezen delimo z osebo, ki nas ceni, namesto da iščemo ljubezen, s katero bomo kompenzirali pomanjkanje svoje ljubezni do sebe,« pravi Eartha Kitt.

Vaš občutek samovrednosti določa standarde v vaši zvezi

Če se nimate radi, se posledično tudi ne cenite, zato boste imeli nizke standarde glede tega, kako z vami ravnajo drugi ljudje.

Ljudje namreč ne varujemo in ne skrbimo za stvari, ki nam ne pomenijo veliko.

Način, kako ravnate s seboj, in način, kako dovolite, da z vami ravnajo drugi ljudje, vam kažeta, koliko v resnici cenite sebi. Razmislite, kakšne standarde ste postavili. Opazujte, kaj tolerirate in česa ne. To vam bo povedalo, ali v resnici cenite sebe.

Če se želite naučiti, kako bolje ravnati s seboj, razmislite, kako ravnate z osebo, ki jo imate radi in jo resnično cenite. Kako se pogovarjate z njo? Kaj tolerirate glede vedenja drugih ljudi do nje in česa ne? Nato enake standarde postavite zase.

Drugi ne morejo zapolniti praznine v vas

Če sebe postavljamo na zadnje mesto, se prikrajšamo za stvari, ki jih potrebujemo vsi ljudje: pozornost, razumevanje, skrb, podporo, povezanost, spodbudo in ljubezen.

Nato začnemo iskati druge ljudi, ki bi nam te stvari dali. Napačno verjamemo, da je bolečina, ki jo občutimo, nekaj, kar lahko ozdravijo samo drugi ljudje. Toda težava je, da tega ne morejo storiti. Drugi ljudje ne morejo zapolniti praznine v nas, ki smo jo ustvarili sami, ker se nismo postavili na prvo mesto.

Če se nimamo radi, ne moremo razumeti, zakaj nas imajo radi drugi. Če se nimamo radi, ne verjamemo ljudem, ki nas pohvalijo. Mislimo, da nam lažejo ali da so samo prijazni.

Če se nimamo radi, ne moremo sprejeti ljubezni druge osebe, ker ji preprosto ne zaupamo. Ne verjamemo ji, ker se ne ujema s tem, kar o sebi verjamemo sami. Taka ljubezen se nam ne zdi varna in kar naenkrat naša zveza postane polna strahu.

To, da se nimamo radi in ne skrbimo zase, nato pa pričakujemo, da bo to namesto nas počel naš partner, je največji ubijalec zvez! 

Povzroči, da smo ves čas razočarani in se počutimo neljubljene, saj druga oseba nima dostopa do vaših misli in posledično ne more nikoli ustreči vašim specifičnim potrebam točno tako, kot želite vi.

Smo soustvarjalci svojih odnosov

Odnosi se nam ne zgodijo naključno. Vedno jih soustvarimo. Vedno smo v odnosu – tudi sami s seboj. In prav odnos s seboj je tisti, ki določa vse ostale odnose.

Dobra novica je, da ste vi tisti, ki imate vajeti v svojih rokah. Vi imate moč in vi se odločate, kako boste ravnali s seboj. Začnite delati na sebi in videli boste, da to v resnici spremeni čisto vse.

Povzeto po Tiny Buddha, Kaja Regula

Poglejte si še: Ko se naučite biti sami, imate lahko stik z drugimi