Duhovni pomen meteorskega dežja

Zvezdni utrinki imajo posebno mesto v kozmičnih mitologijah najstarejših civilizacij, saj simbolizirajo interakcijo med človekom in božanskim. Med 11. in 13. avgustom bo viden najmočnejši meteorski dež Perzej. Izkoristite ga za poglobitev vase in refleksijo o božanskem. 

Duhovni pomen meteorskega dežja (foto: unsplash) unsplash
11. 8. 2019

Za navdih preberite, kakšno mesto so imeli zvezdni utrinki v različnih kulturah v zgodovini.

Zvezdni utrinki kot duhovni simbol v kulturah sveta

Zvezdni utrinki predstavljajo nekaj, kar prihaja od Božanskega, kozmičnega, v nasprotju smrtnemu zemeljskem svetu.

Kadar so starodavna ljudstva opazila meteorski dež, so sledila smeri njegovega padanja ter nemalokrat odkrila krater, v katerem je ležala steklasta skala - kar danes imenujemo meteorit. Starodavni so častili te kraje kot močne magične talismane, poslane od Bogov.

Stari Grki so verjeli, da videnje zvezdnega utrinka pomeni eno leto dobre sreče in uresničena želja. Iz njihove tradicije se je še do danes ohranilo razširjeno verovanje o zmožnosti zvezdnih utrinkov, da uresničujejo želje. 

Ameriški indijanski šamani so nosili amulete iz meteoritskega kamna kot simbole svojega svetega znanja, ter predajali talismane svojim naslednikom kot znamenje predaje tradicije. 

Po celotnem Mediteranu so bili v antiki postavljeni templji, katerih središče je bil padli meteorit. Meteorit je predstavljal središče tempeljskega čaščenja, vez med božanskim in človeškim, manifestirana v materiji.

Črni kamen Ka'ba-e je Bog poslal Abrahamu, nato pa ga je prejel Mohamed. Ka'baa je relikvija treh abrahamskih religij (judaizma, krščanstva in islama) ter središče najsvetejše vseh svetih mošej v Mecci, bivšem templju boga Lune in vode.

V časih, ko je bila duhovnost še vsakdanja, je zvezda simbolizirala tudi človeško dušo. Tevtonska mitologija srednje Evrope vsebuje izročilo, da ima vsak človek zvezdo, ki je pritrjena na Nebo z nitmi Usode. Ko Usoda konča tvojo zgodbo na Zemlji, poreže niti, ki te vežejo na zvezdo in zvezda se utrne, spremljajoč tvojo smrt. 

Tudi v stari romunski tradiciji je bila zvezda svečka, ki so jo prižgali Bogovi ob rojstvu človeka. Velike in svetle zvezde so pomenile, da se je rodil véliki človek. Zvezdni utrinek je pomenil smrt človeka oziroma njegovo potovanje v življenje po smrti - takšne trenutke so praznovali, saj je smrt pomenila potovanje v vzvišeno območje bivanja.

Meteorski dež Perzej, 11. - 13. avgust

Perzeidni meteorski dež je poimenovan po svojem navideznem izvoru - ozvezdju Perzej. Ozvezdje je dobilo ime po starogrškem heroju Perzeju, znanem po bojih z Gorgono Meduzo. Zvezde, ki sestavljajo Perzejevo ozvezdje, imajo svoje posebne mitologije, še posebej pa je znana zvezda Algol, ki je bila zaradi svoje ekliptične narave in nepredvidljive svetlosti sprva pojmovana kot Gorgonina glava - po Perzejevi sovražnici Gorgoni Meduzi. Nato je postala Hudičeva glava oziroma Al-ghoul. Po popolni nadvladi krščanstva pa je postal meteorski dež Perzej solze sv. Lovrenca, saj je 10. avgusta god tega svetnika.

napisala: Ana Drevenšek

Poglejte si še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri