Ne zamudite čarobnega meteorskega dežja!

Pred nami je čudovita poletna nočna predstava, ki bo postregla s padajočimi zvezdami.

Ne zamudite čarobnega meteorskega dežja! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2019

Kot vsak avgust, bomo tudi letos deležni meteorskega dežja Perzeidov. Perzeidi so meteorji, ki se pojavljajo od 17. julija do 24. avgusta, svoj vrhunec pa dosežejo 12. avgusta. 

V Evropi so Perzeidi znani tudi pod imenom "solze svetega Lovrenca", saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc (10. avgusta). Največ utrinkov lahko opazimo okoli 12. avgusta. V glavnem jih vidimo na severni polobli. Vrhunec roja je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči. Ko doseže roj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro. Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev pa narašča vse do jutra. Srednja hitrost meteorja je okoli 59 km/s, zato kaj hitro izginejo. 

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli.

Največ jih lahko pričakujemo v nočeh na 11., 12. in 13. avgust, ker pa je pred nami polna luna, ki bo z vsakim dnem bolj osvetljevala nebo, naj bi bil najprimernejši čas za opazovanje morda nedelja zjutraj, med 3. in 4. uro.

Če boste tudi sami našli prostor, ki ni osvetljen z lučmi, boste lahko imeli nepozabno predstavo! 

Vidimo jih sicer lahko tudi že nekaj dni prej in nekaj dni po vrhuncu (oz. vse od 17. julija do 24. avgusta) le da v manjšem številu.

Kdaj bo najboljši čas za opazovanje? 

Najboljši čas za opazovanje je po polnoči ter vse do jutranjega svita. 

Upajmo torej na jasno nebo brez oblakov. Dan prej se dobro naspite, da boste lahko budni, počakajte na popolno temo in najdite prostor, ki je čim bolj stran od mestnih luči ter ima čim širši razgled. Najbolje je seveda nekje na deželi ali v hribih, sicer pa jih boste zagotovo lahko "ujeli" tudi iz vrta ali terase. Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 do 30 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.

Pravijo, da imajo utrinki tudi moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in osvetljujejo našo pot. Morda je prav to priložnost za premislek o spremembah v življenju in o uresničitvi novih ciljev ter tistih resničnih srčnih želja, ki bdijo v vas. Opazujte jih sami ali v družbi ter ne pozabite, da si z vsako padajočo zvezdo nekaj močno zaželite. Zaupajte v čudeže. 

Lep večer in veliko izpolnjenih želja vam želimo! 

Viri: wikipedia, space.com

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri