Kako opazovati meteorski dež

Meteorski dež Perzej je vsako leto viden v nočeh od 11. do 13. avgusta

Kako opazovati meteorski dež (foto: profimedia) profimedia
9. 8. 2018

Perzejev meteorski dež je najbogatejši od vseh valov zvezdnih utrinkov in zato je opazovanje njegove predstave lahko najintenzivnejša nebesna izkušnja. Da bi zares lahko izkusili lepoto utrinjajočih se zvezd, preberite nekaj napotkov za opazovanje meteorskega dežja.

Meteorski dež je nebesni pojav, ki je viden ponoči. Valovi zvezdnih utrinkov pa so si med seboj različni in so najbolj vidni ob različnih trenutkih noči.

1. KDAJ OPAZOVATI? 

Meteorski dež Perzej, ki se bliža, je najbolj viden v času, ko se noč prelevi v zoro. Tik preden vzide sonce, a je nebo še zmeraj temno, je videti največ zvezdnih utrinkov. Takrat so njihove značilne sledi najrazločneje vidne.

2. KJE OPAZOVATI? 

Meteorski dež, kot tudi vsi ostali nebesni pojavi, je najbolj viden, kadar ni prisotne nikakršne umetne osvetljave. To pomeni, da moramo poiskati prostor, kjer je svetlobne onesnaženosti čim manj, kjer ni uličnih/obcestnih svetilk.

Kadar opazujemo zvezde, ne prižigamo nikakršne svetilke ali ognja, poskusimo poiskati čim močnejšo temo, da bodo zvezde čimbolj vidne. Sij zvezd umetna svetloba zlahka izniči. Včasih moti opazovanje zvezd tudi močna svetloba polne lune. Letos luna opazovanja ne bo motila, saj bo v tem času ravno mlaj. 

Vidljivost bo boljša tudi, če se povzpnemo na višji kraj, na primer na kakšno vzpetino. Z visokega kraja je vidljivost neba veliko natančnejša. Poskrbimo pa, da v dolinah okrog vzpetine ni naselij, ki bi nas motile s svetlobno onesnaženostjo (uličnimi svetilkami, reklamnimi lučmi itd.). 

Več o letošnjem meteorskem dežju preberite tukaj. 

Opazovanje meteorskega dežja je prav tako odlično za naše zdravje in našega duha.

Svetlobna onesnaženost hudo moti naše hormonske žleze in s tem moti naravno delovanje našega organizma ter povzroča neravnovesje, ki se odraža tudi na psihološkem nivoju. Odmik v popolno temo in predaja noči nas lahko obnovi tako, da našim žlezam zagotovi njihovo potrebo po naravni temi.

Opazovanje zvezd pa ima tudi moč, da v nas zopet prebudi in vzpodbudi duhovno iskro ter nas zopet poveže z Božanskim.

Več o duhovnem pomenu zvezdnih utrinkov si preberite tukaj: Duhovni pomen meteorskega dežja.

Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri