Erling Kagge: "Polaganje ene noge pred drugo je ena najpomembnejših reči, ki jih počnemo …"

Pod roke nam je prišla knjiga Hoja Erlinga Kagga, norveškega raziskovalca, pisatelja in založnika, ki pravi, da ...

Erling Kagge: "Polaganje ene noge pred drugo je ena najpomembnejših reči, ki jih počnemo …" (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2021

... tisti, ki hodi, v življenju pride dlje. Je prvi človek, ki je dosegel vse tri vrhove sveta: severni pol, južni pol in Mount Everest. Avtor uspešnice Tišina nam je tokrat razkril pomen hoje, te najbolj človeške od človeških dejavnosti.

Ko ne veste, kaj bi v življenju, ko vas preplavita žalost in tesnoba, ko se ne počutite dobro, pojdite na sprehod v naravo, še prej pa preberite nekaj misli o polaganju ene noge pred drugo, ki vas bodo spomnile, zakaj je pomembno, da v življenju hodimo.

Naš seznam citatov s knjige Hoja, ki so se nas najbolj dotaknili:

1. "Postavljanje ene noge pred drugo, raziskovanje in premagovanje so lastni naši naravi. Pot raziskovanja ni nekaj, kar začneš, ampak nekaj, kar sčasoma opustiš."

2. "Najprej smo se naučili hoditi, nato smo se naučili zanetiti ogenj in pripraviti hrano, potem smo razvili jezik."

3. "Ko sem si obul čevlje in pustil mislim prosto pot, sem bil gotov glede ene stvari: polaganje ene noge pred drugo je ena najpomembnejših reči, ki jih počnemo. Pojdimo hodit."

4. "Človeški jeziki odražajo misel, da je življenje en sam dolg sprehod. V enem najstarejših jezikov, ki izvira iz Indije, sanskrtu, se preteklik izraža z besedo gata, ‘tisto, kar smo prehodili’, prihodnik pa je anāgata, ‘tisto, česar še nismo prehodili’. Beseda gata je lingvistično sorodna norveški besedi gātt, ki pomeni ‘sem hodil’. V sanskrtu je sedanjik izražen tako naravno kot pratjutpanna, ‘tisto, kar je direktno pred nami´."

5. Ko hodimo, se vse premika počasneje, svet se zdi mehkejši, saj takrat ne opravljamo gospodinjskih opravil, ne sestankujemo ali prebiramo rokopisov. Mnenja, pričakovanja in razpoloženja družine, kolegov in prijateljev postanejo za tistih nekaj minut ali nekaj ur nepomembna. Med hojo smo središče svojega življenja, čeprav lahko kmalu zatem nase popolnoma pozabimo.

6. "Ko hodiš se življenje podaljša. Hoja čas raztegne, namesto da bi ga skrčila."

7. "V našem življenju je toliko naglice. Hoja pa je počasna. Je ena najskrajnejših reči, ki jih lahko počneš."

8. "Mogoče je pretirano, če nekomu svetuješ, naj hodi v napačno smer ali se namenoma izgubi, vendar mislim, da ima tak nasvet tudi svoje dobre plati."

9. "Hoja včasih pomeni, da se podaš na notranjo pot odkrivanja. Oblikujejo te zgradbe, obrazi, znaki, vreme in ozračje. Mogoče pa smo narejeni za hojo, tudi po mestih?"

10. "Hoja združuje gibanje, ponižnost, ravnovesje, radovednost, vonj, zvok, svetlobo in – če hodiš dovolj dolgo – hrepenenje. Občutenje, ko segaš po nečem, ne da bi tisto zares našel."

11. "Hoja 'osveži, potolaži in poteši'."

12. "Način, kako hodiš, lahko odraža tudi, kaj čutiš. Že najmanjša odstopanja od običajne drže okolici sporočajo, kakšen dan imaš - dober ali slab." (Erling Kagge)

Vir: Erling Kagge, Hoja. Knjiga, ki je izšla pri založbi Vida. Svoj izvod si lahko zagotovite TUKAJ.

Fotografije: profimedia in promocijsko gradivo

Poglejte si še: