Freud: 5 značilnosti zrele in močne osebnosti

8. 9. 2023
Deli
Freud: 5 značilnosti zrele in močne osebnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Preverite, katere lastnosti so po mnenju enega najbolj znanih psihologov - Sigmunda Freuda - pokazatelj zrele in močne osebnosti.

Vsak človek v svoji notranjosti skriva povsem samosvoj in pristen mali svet. Lahko se izkaže, da se v najnežnejši duši, kar jih poznate, v resnici skriva močna osebnosti, ki premika gore. Slavni psiholog Sigmund Freud je poudaril, da imajo zrele, samostojne in neodvisne osebe naslednjih 5 značilnosti.

1. Med prepiri ne padejo v iracionalno stanje

Imajo visoko raven samozavedanja in v napetih situacijah ter konfliktih uspejo obdržati mirno kri oz. racionalno stanje zavedanja. 

2. Ne pritožujejo se nad svojo “usodo”

Močni ljudje ne želijo igrati žrtve. Situacijo sprejmejo takšno, kot je, jo analizirajo in si prizadevajo najti boljše rešitve. Njihov življenjski moto je: "Izbiram življenje, ki si ga želim." Zato prevzemajo odgovornost za svoje lastno življenje in za spreminjanje tega v smeri, ki se jim zdi najboljša.

3. Nikoli se ne nehajo učiti

Notranja moč človeka je v njegovem duhu, miselnih sposobnostih in izobrazbi. Nenehno učenje omogoča, da se človek nenehno razvija na številnih področjih in nikoli ne neha rasti.

4. Znajo ljubiti in delati

Freud je menil, da sta ljubezen in delo sorodni sposobnosti, ki nakazujeta na celostno zrelost človeka. Zreli ljudje znajo najti ljubezen v vsem, kar delajo, v vsakem trenutku in uskladiti svoje želje s tem, kar počnejo, da ustvarijo življenje, ki ga ljubijo. Zato so zreli ljudje tako uspešni.

5. Preprostost in enostavnost

Bolj kot je človek zanimiv in kompleksen, preprostejši je njegov notranji svet - vsaj tako je mislil Freud.

Vir: Sensa RS

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan