Je moško-žensko prijateljstvo nemogoče?

O tem, da so moško-ženska prijateljstva le mit, priča število pravljic o prijateljstvu med nasprotnima spoloma. Skorajda jih ni. Janko in Metka sta bila brat in sestra. Prijateljstvo med Rdečo kapico in volkom je bilo že ob prvem srečanju usojeno na propad.

Je moško-žensko prijateljstvo nemogoče? (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2022

Dolgonosega lažnivega Ostržka nobena deklica ni želela imeti za prijatelja. Morda je med pravljičnimi liki zmagovalka Sneguljčica, ki je v gozdu naletela na sedem palčkov. Dokaza o tem, da niso bili vsi zaljubljeni vanjo pa nimam(o). Le ugibam(o) lahko o iskrenem prijateljstvu med njimi, ki pa je ugasnilo, ko je spoznala princa.

Pogosto slišim(o) očitke, da ko princeska spozna(m) princa, na moške prijatelje pozabi(m). Ali pa iz njih naredim(o) dvorne norčke. Osnova za prijateljstvo je običajno privlačnost in simpatija. Verjetno to velja tudi za istospolna prijateljstva. Vsaj v mojem primeru je tako. Družim se s tistimi ženskami in moškimi, ki so mi simpatični in imamo skupne interese. In eden izmed njih ni nujno želja po spoznavanju njegove/njene anatomije.

Rada imam čudovite ljudi z izjemno energijo. Naša srečanja so nabita z iskricami in malimi norimi idejami, ki se ne uresničujejo nujno pod odejami. Življenje, vsaj moje, je namreč prekratko za druženje z napačnimi ljudmi. Pravzaprav niso nujno napačni ljudje, temveč kombinacije v katerih se znajdem(o). Izbiram(o) tiste, ki prevzamejo in očarajo. Kdaj se tudi zgodi, da nekateri razočarajo.

Posrečenih kombinacij ni veliko. Redko kdaj preskoči tista iskrica, iz katere nastane dolgoletno, pristno in trdno prijateljstvo. Filmi in nanizanke so potrdili mit o tem, da moški in ženska ne moreta biti samo prijatelja. Televizijska prijateljstva prerastejo v romanco.

Serija Prijatelji ni brez razloga trajala deset sezon. Dokler nista Ross in Rachel postala dokončno par. Vmes sta se poročila še Chandler in Monica. Presenetljivo je, da sta Joey in Phoebe ostala (le) prijatelja. Še bolj preseneča to, da nihče od njiju ni odkril istospolne usmerjenosti.

Ena izmed redkih serij, kjer prijateljstvo ni preraslo v romanco je bila namreč Will and Grace. Will je bil gej. V želji po moškem prijatelju sem v gimnazijskih letih, ko je večina sošolk iskala svojega Dawsona (Dawson's Creek), jaz hrepenela po svojem Willu. Sčasoma sem verjela, da so moški lahko prijatelji le, če imam z njimi skupno lastnost. Da imajo, tako kot jaz, radi fante.

To se mi je zdelo boljša osnova za prijateljstvo kot odkritje, da imajo nekoliko preveč radi mene. Niso pa vse serije ubile upanja o možnosti moško-ženskih prijateljstev. Očitno je pomembno v kakšnih okoliščinah nastanejo. Po »CSI« serijah sodeč je zelo spodbudno okolje za razvoj medspolnega prijateljstva delovno mesto. Niso pa morda najboljši zgled. Učijo namreč, da je spolno privlačnost med nasprotnima spoloma mogoče ubiti le, če koga ubijejo.

Med raziskovanjem umorov verjetno res ni časa za odkrivanje resnične identitete moško-ženskih odnosov. Morda so prijateljstva med nasprotnima spoloma osnovana na logiki »eden bi, pa ne dobi«. Vsa prijateljstva se ne končajo nujno v postelji.

Nekatera se morda tam tudi začnejo. Največji izziv je menda spopadanje s spolno privlačnostjo. Izziv je včasih lahko priložnost. Kar se začne v postelji, se lahko sčasoma konča ob kavi. Vsaka kava namreč ni nujno »kava«. Še posebej tista, ki je to nekoč že bila in se je izkazala za mlačno ali pa prevročo, da bi se lahko v miru popila in se zlila v resno razmerje.

Takšne situacije so sicer redke. Niso pa nemogoče. Pogosto sem presenečena nad reakcijami ljudi, ko omenim, da se dobim s prijateljem na pijači. Še preden sledi komentar, da je to nemogoče, z nasmehom odgovorim, da sem tudi sama mislila tako. To so »bilo pa prošlo« prijateljstva z bivšimi. V takšne scenarije nisem nikdar verjela, ker jih nisem videla niti v filmih. Razen v enem. Imenovanem moje življenje.

Filmov in serij o tem, kaj se zgodi po srečnem koncu namreč ni veliko. Še manj je pravljic, ki se končajo s stavkom »in tako sta živela srečno narazen do konca svojih dni«. Pa vendarle se tudi to kdaj zgodi. Poznam kar nekaj ločenk, ki imajo z bivšimi (možmi) dobre odnose. Tudi Sonny in Cher sta živela srečno narazen do konca njegovih dni.

Je prijateljstvo med moškimi in ženskami res (ne)mogoče?! Včasih ni smiselno preveč analizirati. Mogoče so vzroki za nastanek takšnih prijateljstev res malce vprašljivi. Tovrstna prijateljstva so redka in neprecenljiva. So možnost, da se dokopljem(o) do odgovora na vprašanje »kaj ženske hočejo in česa moški nočejo«.

Prijateljstva so pogosto na preizkušnji. Pogosto slišim(o), da je prijateljstvo med moškim in žensko brez spolne privlačnosti mogoče toliko kot žensko prijateljstvo brez zavisti in moško prijateljstvo brez rivalstva. Ko nam je lepo, pogosto iščemo razloge, da nam ne bi bilo.

Biti z nekom takšen kot si, je verjetno nekaj najlepšega. S prijatelji je to mogoče. Morda je zato nesmiselno v prijateljstva dvomiti. Namesto, da se sprašujem(o) o razlogih zanje, jih raje negujem(o).

Danaja Lorenčič

Preberite si še: Sta moški in ženska lahko prijatelja?