Je vaš otrok tesnoben? Preizkusite te preverjene tehnike!

30. 8. 2023
Deli
Je vaš otrok tesnoben? Preizkusite te preverjene tehnike! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Včasih so otroci glede nekaterih stvari tesnobni ne glede na to, kako pogosto jim zagotovimo, da je vse v redu. Pomembno je vedeti, da tesnoba ne sledi logiki: prevzame lahko obliko realnih ali nerealnih skrbi, ki jih otrok zelo težko pojasni ali se jih znebi. 

Pogosti znaki tesnobe

Če boste opazovali, ali vaš otrok kaže naslednje znake, boste laže ugotovili, ali je tesnoben. Morda jih kaže večino časa ali le v nekaterih situacijah.

  • Nerad poskuša nove stvari.
  • Zdi se, da se ni zmožen spopadati z vsakdanjimi izzivi.
  • Težko se zbere.
  • Slabo spi ali ne je ustrezno.
  • Pogosto ima jezne izbruhe.
  • Ima vsiljive, neželene misli, ki jih ne more pregnati.
  • Pretirano ga skrbi, da se bo zgodilo kaj slabega.
  • Izogiba se vsakdanjim dejavnostim, na primer odhodu v šolo, druženju s prijatelji ali obiskovanju javnih krajev.
  • Ves čas išče tolažbo.

Ne spreglejte tudi članka o dobronamernih dejanjih, s katerimi starši škodujemo svojim otrokom. Kliknite tukaj.

Z otrokom se pogovarjajte

Kadar je otrok tesnoben, smo pogosto v skušnjavi, da bi ga zavarovali pred tistim, kar ga skrbi. Morda bi mu najraje rekli: »Če te skrbi zaradi zabave, raje ostani doma.« Toda s tem otroku predajate sporočilo, da zaradi svojih tesnobnih občutkov ni zmožen početi stvari, ki so zanj izziv.

Pomembno je, da se z otrokom pogovarjate in potencialne situacije raziskujete mirno, tako da odkrijete bistvo njegovih skrbi.

Osredotočajte se na rešitve in realne izide namesto na vse, kar bi lahko šlo narobe.

Ponudite mu podporo in mu dajte vedeti, da ga boste jemali resno in mu pomagali rešiti težavo. Nujno je, da se otroci naučijo, kako učinkovito obvladovati negativne misli in občutke, tako da bodo postali samostojni, samozavestni odrasli.

Poslušajte ga in mu stojte ob strani

Poslušajte ga in mu postavljajte odprta vprašanja o šoli, prijateljih in tem, kar ga zanima, tako da bo dobil občutek, da vam lahko zaupa svoje strahove in skrbi. Zdrav in trden odnos s starši otroku pomaga postajati odpornejši, tudi če se na poti odraščanja pojavi nekaj ovir.

Dajte mu vedeti, da mu stojite ob strani, da ga jemljete resno in da mu boste pomagali rešiti kakršenkoli problem, ki ga bo imel – ne glede na to, kako velik ali majhen je. Ko se pogovarjata o njegovih skrbeh, je pomembno, da ob njih ne zamahnete z roko ali pa da iz muhe ne delate slona.

Kaj narediti, če ima otrok panični napad

Če vaš otrok postane tesnoben ali paničen, si zapomnite, da mu njegovi možgani sporočajo, da je morda v nevarnosti – tak otrok ni težaven ali manipulativen.

Da bi mu pomagali pri paničnem napadu, lahko storite naslednje:

Sedete k njemu in skupaj naredita nekaj globokih vdihov. Poveste mu, da razumete, da je zaradi nečesa tesnoben, in ga držite za roko, če to želi. Počakajte, da se umiri, nato pa se z njim pogovorite o rešitvah, kot je na primer izpraševanje skrbi, da bo odkril, ali so resnične.

Ko se otrok znova počuti dobro, se lahko z njim pogovorite o tem, kaj mu je med paničnim napadom pomagalo in kaj ne, tako da bosta naslednjič še bolj pripravljena.

Vpeljite dnevno rutino

Če se bo kmalu zgodil stresen dogodek – na primer začetek šole – in je otrok glede tega tesnoben, se z njim odkrito pogovorite o tem, kaj se bo zgodilo.

Poiščite knjige ali filme, ob katerih bo lažje razumel svoje občutke.

Vpeljite dnevno rutino, ki se je nato držite: otroci se počutijo najvarneje, kadar vedo, kaj bo naslednje, kar se bo zgodilo.

Ustvarite pozitivne spomine

Naravno je, da želijo ljubeči starši zavarovati otroke pred negativnimi občutki, toda izogibanje stvarem, zaradi katerih je otrok tesnoben, se obnese le kratkoročno, dolgoročno pa se problem le še povečuje.

Čim bolj se otrok kaki situaciji izogiba, tem močnejši postajajo neprijetni spomini in asociacije nanjo.

Namesto da bi se nečemu izogibali, otroku postopoma in blago omogočite priložnosti, da bo s to situacijo povezal pozitivne spomine.

Če ga je strah teme, pojdite z njim taborit in po sončnem zahodu na ognju pecite penice. Če mu tesnobo vzbuja voda, pojdite na morju raziskovat majhne bazenčke morske vode.

Ga je strah javnega nastopanja? Doma iz tega naredite igro.

Povzeto po knjigi Ne skrbi, bodi srečen, ki je izšla pri Založbi Primus 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman