JUNIJ bo čas prečiščevanja v odnosih

Ključne besede meseca junija bodo: ljubezen do sebe, postavljanje mej najbližjim in sebi, obramba pred čustvenimi vampirji in ozaveščanje toksičnih odnosov.

JUNIJ bo čas prečiščevanja v odnosih (foto: pixabay) pixabay
29. 5. 2021

Pred nami je čustveno razburkan mesec, ki bo razkrinkal marsikateri sicer navzven zadovoljiv odnos kot skrajno negativen in morda celo ponižujoč.

Smo v času preseganja stereotipov in zastarelih načinov delovanja. V zadnjem času se posledično tudi vse bolj odprto govori o narcističnih motnjah, čustvenih vampirjih, vlogi žrtve, zlorabah in najpomembneje: sprejemanju dejstva, da potrebujemo pomoč in zdravljenje.

Zelo pomembno je, da ne igramo heroja in ne trdimo, da vse zmoremo sami, saj se nismo za to rodili. Enako pomembno je ponuditi roko, razumevanje, toplino in pomoč tistim, ki so v stiski. Sočutje je poleg ljubezni najbolj zdravilna energija. 

Lahko bi dejali, da bomo junija uravnovešali energiji dajanja in sprejemanja, dneva in noči, sebe in drugih, teme in svetlobe – torej močnih nasprotij. Le-ta bi se lahko pojavila tudi v naših lastnih odzivih, ki bi lahko bili na trenutke dobesedno kontradiktorni. Tako mi, kot drugi, bi lahko bili ''zateženi'' v naši komunikaciji. 

Bodite pozorni na svoje besede. Marsikdaj se ne zavedamo, da si odgovarjamo tudi, ko se odgovoru izogibamo. Denimo, 'ne vem' skoraj vedno v resnici pomeni: ''vem, da ne''. 

'Odločiti se' pomeni ''ločiti se od ostalih možnosti'', a najprej se z vsemi možnostmi dodobra spoznajte, da bi sploh lahko izvrstno izbrali. Pogovor z nekom, ki vas dobro pozna bi pri tem lahko zelo pomagal. In včasih ravno zato potrebujemo nihanja, s krajnosti in tudi provokacije. 

Na področju odnosov lahko pričakujemo razjasnitev. Morda ste si zatiskali oči in niste želeli prepoznati in priznati, da z neko osebo več ne resonirate na istem nivoju? Zdaj je najbolj idealen čas v celotnem letu, da se z ljubeznijo in spoštovanjem postavite zase, zato prilagam odlomek ene izmed osebnih analiz, ki je namenjena izboljšanju izbiranje oseb okoli sebe.

Ne, ne pojavljajo se vedno iste osebe v našem življenju. Prevzemimo odgovornost, stopimo v lastno moč in si priznajmo: mi smo tisti, ki vedno znova izbiramo enake osebe, enak vzorec – saj mi delujemo na enak način. Je čas za spremembo? 

Odlomek iz analize IZBERITE PRAVE OSEBE

Kako prepoznati osebe, ki vas želijo izkoriščati

Najbolj zaboli, kadar nas izkoriščajo naši najbolj bližnji, kajne?

Osebe, za katere bi sneli zvezde z neba.

ČUSTVENI VAMPIRJI & VEČNE ŽRTVE

Posebno pozornost želim nameniti čustvenim vampirjem in osebam, ki so se na tak ali drugačen način naselili v vlogo žrtve. Tem osebam ne morete pomagati. Pomembna lekcija v življenju je prepoznavanje oseb, ki si v resnici ne želijo spremembe ali rasti v življenju, ampak si želijo svojo odgovornost preložiti na nekoga drugega (vas). Torej, si želijo pomoči, a 'pomoč' je v tem primeru pravzaprav nezrelo in sebično prelaganje obveznosti, bolečine, strahov itd. na vas. 

Kako to prepoznati?

  1. Oseba v resnici nima odnosa do vaše pomoči in je užaljena, če ji uslugo, za katero prosi, odrečete.
  2. Njihova hvaležnost se ne zdi iskrena, čeprav morda uporabljajo superlative in visokoleteče pohvale za vas.
  3. Ničesar se iz dane izkušnje niso in se ne želijo naučiti. Prej bi jih lahko primerjali s šefom, ki vam je naložil delo.

Pozor!

Kadar se vprašate: 'kdo je tukaj zdaj nor?', se ustavite in nujno odmaknite iz same situacije, osebe in odnosa. Stopite korak nazaj in se ozrite po dejstvih, ne besedah, ki so lahko manipulacija. Zavedajte se, da marsikomu iste besede ne pomenijo enako kot vam. Ko vas nekdo pogreša, morda pogreša ''storitev'', ki jo od vas prejema in ne vas - vi ste le izvajalec storitve na način, ki je tej osebi zadovoljiva. 

Ko opazite, da ste se nenadoma pričeli obnašati ali ravnati izrazito drugače kot sicer, se odmaknite in iskreno vprašajte ali sami sebe ne prepričujete v nekaj, kar niste? Morda vam bodo vaši bližnji celo očitali ali vsaj pripomnili, da niste sami sebi podobni.

Dobra novica je, da je življenje ne le za vami, temveč tudi pred vami in, da danes imate pamet, ki je včasih niste imeli. Oblikovale so vas izkušnje. Tako dobre kot slabe ste in jih še vedno potrebujete

Odvrzite pričakovanja okolice.

Ne primerjajte se z drugimi in njihovimi dosežki. Vaš in njihov začetek sta si različna. Pravijo, da se primerjajmo le s seboj, ki smo bili in tako ustvarjajmo boljšo osebo, ki bomo. 

Odvrzite tudi svoja pričakovanja preteklosti.

Danes ste tukaj in zdaj, v danem trenutku, v katerem oblikujete svoje življenje, ki se lahko postavi na glavo že naslednji hip. Zato, užijte prav vsak trenutek in sebe preprosto LJUBITE.

Numerološko napoved za junij je z Ljubeznijo za vas napisala avtorica, numerologinja, svetovalka in motivacijski coach LiLi SoRuM

Poglejte si še: