Kaj pa, če bi letošnje poletje preprosto posvetili temu, da bi se imeli bolj radi? (piše: Tanja Skaza)

»Če živite, da bi ugajali drugim, vas bodo imeli radi vsi, razen vas samih.« (Paulo Coelho)

Kaj pa, če bi letošnje poletje preprosto posvetili temu, da bi se imeli bolj radi? (piše: Tanja Skaza) (foto: pexels) pexels
27. 7. 2021

Živeti v veselju je ključnega pomena za resnično ljubezen do sebe. Ko občutimo radost, se močno poveča naše dobro počutje kot tudi sposobnost ustvarjanja in zdravljenja. Ko vemo, kaj nas osrečuje, vemo tudi, kaj je tisto, kar nas dela nesrečne. In potem se slednjemu lažje izognemo.

Kaj slišite, ko si vzamete čas in resnično prisluhnete sebi? Kaj v tem trenutku »poživi« vašega duha, vam prižge iskrico v srcu? Vzemite si čas, da prepoznate in naredite popis vseh majhnih stvari, ob katerih se počutite dobro. Ob tem se poskušajte zavedati številnih trenutkov in vseh, na prvi pogled navadnih reči ali dejanj, ob katerih občutite radost. 

Sama obožujem sprehode v naravi s svojim psom, plavanje, dobro glasbo z besedili, ki se dotaknejo mojega srca ali zdravilne ikarose. Neprecenljiv je zame čas z mojo družino, rada imam poletje in romantične poletne večere v dobri družbi krasnih ljudi. Rada imam knjige, z veseljem prebiram dobre članke ali poslušam podkaste. Rada se veliko gibam, izvajam jogo, jem zdravo hrano in posvetim čas sebi, rada meditiram. Vse to so preproste stvari, ki so vsakodnevno izvedljive. Naredite tudi vi tak seznam – seznam stvari, ki vas razveseljujejo; tistih stvari, ki jih želite občutiti, okusiti, doživeti, videti, slišati … naj bo preprost, in naj bo dolg. Nato si vsak dan izberite in izvedite vsaj tri stvari s svojega »sr(e)čnega seznama«, da napolnite svoje srce z radostjo in ljubeznijo. Kajti ko se naučimo uživati v majhnih stvareh, bomo živeli v radosti in notranjem miru.

Življenje nas postavlja pred mnogo zahtev v obliki službenih, družinskih, pa tudi partnerskih obveznosti. Sami si zastavljamo cilje, ki nam prinesejo določene koristi, ko jih dosežemo. Vse te zahteve so za nas pomembne in ko so izpolnjene, bi nam naj prinesle veselje in občutek sreče. Vendar pa je pomembno tudi, ali nas pot, ki nas vodi do zastavljenih ciljev, razveseljuje in zadovoljuje? Velikokrat, ne da bi se tega zavedali, odlašamo svoje veselje, dokler ne dosežemo določenih ciljev. In pozabimo, da je sreča sedaj, prav v tem trenutku, ko segamo naprej in poskušamo izpolniti svoje zahteve. Ali smo si v tem trenutku všeč, ali nam je všeč oseba, s katero sodelujemo? Ali nam trenutna situacija prinaša radost in nas kraj, kjer se nahajamo, napolni s pozitivnimi čustvi? 

Ljudje pogosto mislijo, da je za to, da dobijo, kar potrebujejo ali da pritegnejo druge, potrebno igrati različne vloge in se prilagajati temu, kar pravi okolica. Vendar pa lahko osebno moč, s katero pridemo do svojih želenih ciljev, najdemo samo v svojih občutkih. Naša čustva so tista, ki odražajo pravo resnico in nam kot naš notranji zemljevid dajejo navodila, kje v življenju se nahajamo in nas opozarjajo, naj bomo pozorni na stvari, ki so pomembne. Čustva govorijo jezik, ki ga vsi najbolje razumemo. Zato jim prisluhnite; prisluhnite odzivu svojega telesa in svojim notranjim občutkom. 

Pogosto tudi pričakovanja, razočaranja in razni izzivi načnejo zaupanje v naše sposobnosti in nam spodnesejo pot k zastavljenim ciljem. Takrat je pomembno, da se zavemo trenutka in pogledamo, katera izkušnja v preteklosti je tista, ki nas je pripeljala do občutka nezaupanja, nesposobnosti ali strahu. In ko opustimo to, kar se je zgodilo v preteklosti, se naše srce osvobodi. 

Odpuščanje ne pomeni, da odpuščate dejanja nekoga drugega; odpuščanje je dar svobode, ki si jo daste sami in vas osvobodi navezanosti, ki vas držijo v krogu bolečine. Poskusite olajšati svoj tovor in osvoboditi svoje srce z odpuščanjem; sebi in posledično drugim. 

Ljubezen do sebe je nenehno popotovanje po uravnovešanju in usklajevanju svojega notranjega sveta z zunanjim izražanjem. In prav ta uravnoteženost je ključ do zdravega, sr(e)čnega in zadovoljnega življenja. 


Tanja Skaza
www.tanjaskaza.si