SVETA KRI: Kaj vse se dogaja v ženskem menstrualnem ciklu?

Danes, ko menstruaciji prepogosto vlada tabletka, ki izniči njene darove, je še posebej pomembno, da ženske ponovno pričnemo častiti svoj cikel in sveto mesečno kri. 

SVETA KRI: Kaj vse se dogaja v ženskem menstrualnem ciklu? (foto: shutterstock) shutterstock
8. 5. 2023

Cikličnost življenja je tista, ki je ponavadi razlog za občutke žalosti, depresije, izgubljenosti, neorientiranosti. Ti občutki privrejo na dan zato, ker ne razumemo cikličnosti in njenega pomena. Ker smo navajeni na linearno razmišljanje o življenju, ki nas uči, da čas teče naprej, da se stvari razvijajo navzven, da napredek pomeni vzpenjati se in vedno bolj bleščati. Linearno razmišljanje je domena uma, ki pa ni v sozvočju z naravo vesolja in bivanja. Stvarstvo namreč obstaja v ciklični spirali, ki se krožno dviguje ali pa poglablja na višje/globlje ravni bivanja, odvisno pač od zornega kota.

Ženska ima cikličnost vgrajeno v svojem telesu in svoji psihi. Na telesni ravni ženska doživlja cikličnost skozi svoj menstrualni cikelNarava menstrualnega cikla je bogat vir naukov o naravi vsega bivajočega: vse se rodi, se razvija in nato umre oziroma se transformira v nekaj drugega.

Ženska te faze bivanja doživlja zelo dobesedno in zelo intenzivno na telesni in duševni ravni, saj menstrualni cikel spremljajo tudi ciklična občutja, razpoloženja in stanje zavesti. Ta neizbežna mesečna cikličnost globoko vpliva na žensko – na njeno dojemanje sveta, življenja in na njen odnos do življenja.

Ne glede na to, kako daleč stran je marsikatera sodobna ženska odrinila vpliv menstrualne cikličnosti nase, vseeno živi v njej. Ta vpliv se manifestira kot njena nežnost, prizanesljivost, potrpežljivost, sočutje, sprejemanje, sposobnost čakanja in predvsem pomirjanje električne moške energije, kadar preide v ekstreme, prigovarjanje k uživanju v malenkostih ter opuščanje ponosa in ega, prigovarjanje k uvidu višjega smisla v navidezni katastrofi.

Za začetek je pomembno zavedanje, da so bili včasih menstrualni cikli vseh žensk v skupnosti sozvočeni z luninimi menami. To pomeni, da so ženske istočasno krvavele in sicer v času prazne lune. Močan vpliv hormonskih sprememb menstrualnega cikla na njihove psihe je še poudarila moč vpliva luninih men.

Doživljanje smrti in transformacije ob krvavenju je poudaril vpliv prazne lune, ki prav tako pomeni čas smrti in transformacije. Cikličnost je bila tako še globlje zasidrana vanje. Izkušnja pa je bila še toliko intenzivnejša zaradi doživljanja teh življenjskih ciklov skupaj z vsemi ostalimi ženskami skupnosti. 

Tako je tudi poslanstvo sodobnih žensk, da vse vodstvo in podporo, ki smo ju v preteklosti prejemale od naše ženske skupnosti, ki je bila gnezdo kolektivne ženske energije, odkrijemo v nas samih ter ju aktiviramo.

Vpliv Luninih men: nauki o cikličnosti, ki nas jih uči Luna

TEDEN MENSTRUALNEGA CIKLA (0 ° – 90 ° Lune)

Prvi teden menstrualnega cikla vsebuje energijo zime – smrti in preporoda. Ta teden se začne s prvim dnem krvavitve. V tem času Naše telo počiva in na fiziološki ravni doživlja spremembe, ki zaključujejo, odpravljajo in ustavljajo. Telo počiva in se prazni, zaključuje, je pasivno. V tem času smo obrnjene vase, mirne, ravnodušne do zunanjega sveta, imamo ostro intuicijo, izgubimo občutek za čas, za obveznosti, želimo si sprostitve, miru, tišine, odmaknjenosti.

V temnih globinah prvih dni krvavitve se začne kristalizirati naučena lekcija prejšnjega cikla, ozavestimo spoznanja, ozavestimo vzorce, ki so pogojevali naše poslavljajoče se počutje in stanje. Spustimo omejujoča prepričanja, misli in vedenja, osvobodimo se. V času krvavitve se poglobimo vase in se čutimo svobodnejše.

Ko spustimo vse postarano in ko si spočijemo, vzklije v nas vizija novega cikla. Začutimo spomladansko ščemenje novih želja, novih hrepenenj, novih idej, zamisli. Zaslutimo lekcijo novega cikla. Po času smrti in počitka nas vrže na nov val energije, ki nas ponese v nov cikel. Po zimski regeneraciji nas zajame pomlad.

V tem času si dovolimo biti kreativne in sprostiti svojo domišljijo. Dovolimo si sanjariti, prav tako pa oblikovati jasne in realne načrte za prihodnost. To je čas, ko se odločimo za dejanja in ko imamo veliko zaupanje vase in v svoje sposobnosti. To je čas, ko se začnemo izvijati iz globin svoje notranjosti in se zopet začnemo odpirati zunanjemu svetu. Naša notranja vizija se manifestira kot zunanji stimulus – oseba, dogodek ali situacija, ki nam predstavlja izziv in ki nas vzpodbuja k delovanju, da bi uresničile svojo vizijo. To je tudi čas, ko se morebiti soočimo z lastno šibkostjo in pomanjkanja vere vase in čas, ko moramo prav te občutke prerasti.

Kaj je pomembno v prvem tednu?

Ko se prične krvavitev, je najpomembneje, da si omogočimo umik in počitek. Vsaka ženska, pa čeprav zelo nezavedno, si v tem času želi umika, počitka, sprostitve in začasne prekinitve stika z zunanjim svetom. Idealno je, da si življenje organiziramo tako, da imamo v času krvavitve omogočen ta umik. Res izrednega pomena je, da omogočimo svojemu telesu in sebi popolno spočitost in regeneracijo.

Šele ko se zares spočijemo, dobimo energijo, da ozavestimo in spustimo zastarane in omejujoče vzorce ter da ozavestimo vizijo novega cikla. Pomembno je, da negativna občutja, jeza, tesnoba ali žalost, ki morda privrejo na dan v dnevih pred in med krvavitvijo, sprejmemo kot znak očiščenja ter se vprašamo, na katero zastarano vsebino v naši psihi kažejo.

Pomembno je, da se je znebimo. Le tako omogočimo novemu valu energije pomladi, da nas ponese na sebi v nov cikel, novo življenje. Prav tako je pomembno, da popolnoma spustimo staro ter se ga ne oklepamo ter se razveselimo novega in ga sprejmemo za svojega. Ko se pojavi nova ideja, želja ali načrt, jo moramo vzeti resno in zaupati, da je božansko vodena in da nas vodi po poti samouresničitve. Ne dopustimo dvomom vase, da bi prevladali in dopustimo energiji kreativnosti, da se izraža skozi nas. V tem času je pomembno, da ne blokiramo lastne želje in potrebe po dejavnosti.

2. TEDEN MENSTRUALNEGA CIKLA (90 ° – 180 ° Lune)

Drugi teden vsebuje energijo poletja. V tem času je naša energija na vrhuncu, saj se bližamo ovulaciji. Na vrhuncu je naša telesna, spolna in ustvarjalna energija. V tem času smo najbolj ekstravertirane in v stiku z zunanjim svetom. V tem času smo dejavne in uresničujemo svojo vizijo. Naredimo vse, kar je v naši moči, da se naša ideja manifestira v fizičnem svetu.

V tem času delamo, vendar ne garamo – delo nam pomeni uresničevanje duhovnega navdiha, ki smo ga prejele v času krvavitve. Čutimo močno potrebo po dejavnosti, želimo si v praksi uporabiti svoje talente in sposobnosti. Želimo se dokazati. To je tudi čas, ko svojo vizijo delimo z drugimi ter sodelujemo z njimi. Čas, ko gradimo svojo skupnost, svojo delovno ekipo. Vrhunec drugega tedna prinese sad našega dela, prve rezultate naše manifestacije. To je čas praznovanja, navdušenja in moči. Ob polni luni čutimo imamo največji potencial manifestacije – uresničevanje svoje volje v nasprotju s časom prazne lune, ko smo obrnjene navznoter in spuščamo staro.

Kaj je pomembno v drugem tednu?

V drugem tednu je pomembno, da smo dejavne. Pomembno je, da storimo vse, kar čutimo, da moramo storiti za uresničitev svoje vizije. Če ne izživimo potrebe po dejavnosti, se nepretekla energija nabira v nas v obliki blokade in povzroči napetost, slabovoljnost, lahko tudi resnejše slabše počutje in bolezen. V tem času moramo začutiti moč svoje volje, kako se manifestira v zunanjem svetu. Če si ne dovolimo biti močne in vplivne, ustvarjamo notranje blokade, ki nas razžirajo od znotraj.

To je tudi čas, ko je pomembno, da ozavestimo vse omejujoče vzorce, zaradi katerih dvomimo v lastne sposobnosti in v lastno vrednost. To je čas, ko se lahko uspešno znebimo težav z denarjem (strah pred prejetjem denarja, negativni občutki ob denarju, pretirano varčevanje, skopuštvo ali pa pretirano zapravljanje in nesposobnost zdravo upravljati z denarjem), težav s samopodobo (zavedanja, da smo vredne najboljšega v odnosih, delu, finančno, duhovno, čustveno), težav v odnosih (rušenje starih odnosov, ki temeljijo na psihologiji zunanjega nadzora, ustrahovanju, ljubosumju, čustveni odvisnosti itd), skratka čas, ko nas osvobaja naša lastna volja, življenjska sila, v nasprotju s časom prazne lune, ko nas osvobaja praznjenje, poglabljanje v globine in spuščanje.

3. TEDEN MENSTRUALNEGA CIKLA (180 ° – 225 °Lune)

Tretji teden vsebuje energijo končujočega se poletja in bližajoče se jeseni. Poletje je na svojem vrhuncu in prišel je čas za žetev. V tem tednu žanjemo rezultate svojega dela. Naša manifestacije pride k nam od zunaj, kot plod naše vizije in našega konkretnega dela, ki smo ga vložile v njeno uresničevanje. V tem času smo zadovoljne s svojim delom in spustimo vajeti, val energije se umirja in počasi potihne. Zadovoljno opazujemo sadove svojega dela in jih ocenjujemo. To je čas, da okronamo svojo stvaritev, da zaključimo svoje delo. Z zadnjimi popravki na energetski ravni damo svojemu delu mesto, za katerega verjamemo, da si ga zasluži.

V tem času ozaveščamo svoje delo in ga postavljamo na svoje mesto. To je čas rojstva, sijaja rojstva. Delimo sadove svojega dela, zahvalimo se vsem, ki so nam pomagali. Praznovanje se nadaljuje, vendar se vedno bolj umirjamo in spuščamo sadove svojega dela, da zaživijo svoje lastno življenje. V procesu umirjanja privrejo na dan naše potrebe. Notranji glas nam začne šepetati o vsem, kar si resnično želimo, o tem, kako se v resnici počutimo, kaj v resnici čutimo do situacije, ki smo jo ustvarile, do posameznikov, do življenja. V tem času se začnemo zavedati, da je naša volja le naše orodje in da so okoliščine našega življenja le gledališka igra, katere namen je, da se iz nje učimo o duhovnih resnicah življenja.

Začenjamo slutiti meglico samsare in se zavedati, da naše resnično bitje ni definirano kot moč volje ali kot rezultat dela, temveč da je zavest, opazujoča zavest. Hvaležne smo za življenjsko energijo, hvaležne smo za sadove našega dela, vendar jih spuščamo in se ne navezujemo nanje.

Kaj je pomembno v tretjem tednu?

V tretjem tednu je pomembno, da si dopustimo končati svoje delo, da si dopustimo biti poštene same s seboj ter si priznati, v kolikšni meri smo zadovoljne s tem, kar smo dosegle. Prav tako je pomembno, da smo poštene do sebe v oceni, do kolikšne mere so imeli omejujoči vzorci vpliv na nas in na razcvetanje naše kreativne energije.

To je čas, ko je zelo pomembno gojiti sočutje in odpuščanje, predvsem do samih sebe. Pomembno je, da si priznamo svojo vrednost in da si dopustimo biti ponosne same nase. Ko to zadovoljstvo in hvaležnost v popolnosti občutimo, pa je pomembno, da se ne navezujemo na ustvarjene okoliščine ter da spuščamo sadove iztekajočega se cikla. Izrednega pomena je, da si dovolimo umiriti in ustaviti se, da ne poskušamo umetno siliti nadaljevanje trdega dela in močne energije, kot naša družba večinoma pričakuje od nas. V tem tednu se skriva ključ do razumevanja zdravih razsežnosti ustvarjalnega procesa in počitka. Dovoliti si moramo ustaviti se in spustiti brez občutkov krivde. To je čas, ko je naravno in pravilno obrniti se vase in pozabiti na samsarične privide zunanjega sveta.

4. TEDEN MENSTRUALNEGA CIKLA (225 ° – 360 °Lune)

Ta teden vsebuje energijo jeseni in bližajoče se zime. To je čas, ko se začnemo z večjo ostrino zavedati svoje Resnice, svojega glasu in ju tudi živimo. V tem času postanemo preprostejše – s svojim vzorom želimo sporočati svoja spoznanja. To je čas odhajanja, zapuščanja. Zapuščamo vse staro in omejeno, vse postarano in nesmiselno. Postajamo me same.

Osrediščene smo v sebi, v globokem stiku s samimi sabo. To je čas, ko se začnemo zavedati smrti, minljivosti vseh stvari, ki so na svetu. Poslavljamo se od iztekajočega se cikla in njegovih sadov ter se začenjamo odpirati novemu ciklu, novemu življenju. Počasi se začenjamo prazniti in beliti za prihajajočo smrt, krvavitev. Pripravljamo se na čas regeneracije in tišine, ko se bomo spustile v svojo temo, v svoje globine in se prerodile. Pričakujemo novost, vendar se najprej predamo smrti.

Kaj je pomembno v tem tednu?

V tem tednu je najpomembneje, da iščemo svojo Resnico. V tretjem tednu cikla je privrlo na dan vse, kar ni resnično, s čimer nismo zadovoljne in od česar se želimo posloviti. Prišel je čas odpuščanja in sočutja. Ta proces se še intenzivneje nadaljuje v četrti teden, ko so naša občutja še bolj ostra, še bolj intenzivna. Smo še občutljivejše in ranljivejše, zato je pomembno, da nismo stroge do sebe ter da si odpuščamo.

V tem tednu se moramo razvajati ter se negovati. Samim sebi moramo nuditi varnost, domačnost in toplino. Zavedati se moramo, da smo opravile pomembno delo izteklega se cikla in da si zaslužimo obnovitev energije. Poslovimo se od preteklega cikla ter se pripravimo na smrt in prerojenje. Če si ne odpuščamo in nismo sočutne same s seboj ter si posledično ne nudimo nege in skrbi, se čustva in občutki, ki vrejo na dan, spremenijo v kaos, v bolečine in razrvanost PMS-ja. Zato je toliko pomembneje, da smo v tem tednu nežne s seboj.

Morda ste ob branju presenečene nad globinami lastnega mesečnega cikla ter presunjene nad močjo, ki jo ima za celo človeštvo. In seveda se vam zdi tako logično – to védenje je bilo vedno tu, zakopano v globinah in sedaj si ga bomo dovolile odkopati in ga ponosno prinesti na plan.

Preberite še: