Menstruacija - čiščenje globoko potisnjenih čustev

29. 6. 2021
Deli
Menstruacija - čiščenje globoko potisnjenih čustev (foto: profimedia)
profimedia

Mesečna čišča je čas, ko ženska lahko očisti globoko potisnjena in ignorirana čustva preteklega meseca. 

Menstruacija je bila včasih čaščena kot sveti čas zdravljenja in regeneracije ženske. Ženske so bile v času mesečnega perila še posebej cenjene. 

Kako pa je danes? V svetu, kjer dominira moškost (tekmovalnost, dokazovanje...)?

Približno 85% žensk danes doživlja fizične ali čustvene simptome med časom ovulacije, tik pred menstruacijo ali med prvimi dnevi menstruacije. 

Včasih se pred menstruacijo pojavijo hujši telesni, čustveni in fiziološki znaki, ki jih s skupnim nazivom imenujejo predmenstruacijski sindrom. Značilni simptomi so razdražljivost, tesnobnost, čustvena nestabilnost, depresija, otekline, bolečina v prsih, spodnjem delu trebuha in glavoboli. Pojavijo se lahko okoli 7 do 10 dni pred nastopom menstruacije in izzvenijo nekaj ur po njem. (wikipedia)

Menstruacija pa je vedno povezana s čustvenim stanjem ženske. Če je imela stresen mesec, je menstruacija običajno močnejša ali bolj boleča. 

Na globljih ravneh namreč predmenstrualni čas na plano prinese težave, ki se dotikajo njenega odnosa do ženskosti in kako se počuti kot ženska. 

Iz metafizične perspektive ženska med vsako menstruacijo doživi nekakšno "smrt" in "novo rojstvo". 

Maternica odlušči svojo notranjo plast kot kača, ki se levi, in na ta način sprosti preteklost ter se osvobodi. 

Vsaka ženska doživlja ta čas "smrti" in "novega rojstva" na svoj način. Nekatere ga doživljaj bolj močno, nekatere manj. 

Kakorkoli... to je čas, ko globoko potisnjena in ignorirana čustva preteklega meseca pridejo na površje, v zavest, da jih opazimo, izrazimo in odpustimo. 

Če mesece in mesece ženska nenehno ne upošteva svojih čustev, jeze, žalosti ipd. ali si enostavno ne nameni dovolj časa, da se poveže s seboj, s svojo ženskostjo, bo to vplivalo na aktivnost hormonov in na predmenstrualne simptome, ki bodo povečani, ko bodo potisnjena čustva plavale na površje. 

Včasih PMS prinese žalost in jok, zato, da bi se telo sprostilo napetosti potisnjenih emocij. 

Lahko gre za boleč proces, a lahko je tudi lep proces, ki ženski omogoča nov začetek. Zato je tako pomembno, da si v tistih dneh vzame čas zase, počiva, reflektira in je nežna do sebe. 

Ženske so dobile podarjen ta dar menstruacije vsak mesec, ne le zato, da fizično krvavijo, pač pa tudi zato, da spustijo in izrazijo občutke, ki so počivali globoko v njenem telesu in psihi. 

Med/tik pred menstruacijo ženska postane zato bolj intuitivna in senzibilna oz. občutljiva. 

Če imate močne predmenstrualne simptome, si lahko pomagate na naslednje načine: 

1. Sproščanje 

Da bi sprostile čim več napetosti in stresa, si lahko pomagate z meditacijo, dihalnimi vajami, aromaterapijo ali jogo... Dajte prednost stvarem, ki vas napolnijo in umirijo, karkoli že to je. 

2. Pisanje

Dober način za opazovanje in predelovanje čustev je, da jih zapišete na papir. Na tak način lahko lažje opazite, katera čustva in katere težave prihajajo na plano in jih je potrebno spustiti. Razmišljajte o ženskosti. Bi raje videle, da nimate menstruacije? Kakšni so vaši globoki občutki glede "biti ženska"? Si kdaj želite, da bi bile raje moški? 

3. Magnezij 

Magnezij lahko pomaga pri krčih, spremembah počutja, depresiji, utrujenosti, občutljivosti prsi... Zato naj bi ženske v tistih dneh tudi bolj hrepenele po čokoladi. 

4.Vitamin B6

Vitamin B6 v številnih raziskvah dokazano pomaga pri lajšanju PMS-ja. A je najbolj efektiven skupaj z magnezijem. 

5. Kalcij 

Tudi kalcij naj bi dokazano vplival na zmanjšanje krčev in izboljšanje počutja. 

6. Gibanje

Gibanje skozi cel mesec pa ženski omogoča, da svoje napetosti ali tesnobnosti sprosti med hojo, tekom, plavanjem, kolesarjenjem ali katero drugo aktivnostjo še preden menstruacija pride in je zato ta manj težavna. 

7. Hrana

Zmanjšan vnos sladkorja, izogibanje kavi, alkoholu, dovolj zelenjave, sadje in dovolj proteinov rastlinskega izvora. 

vir: consciousreminder.com

Poglejte si še: