Kako AEQ metoda razloži nastanek RAKAVIH BOLEZNI?

12. 9. 2022
Deli
Kako AEQ metoda razloži nastanek RAKAVIH BOLEZNI? (foto: profimedia)
profimedia

Kako AEQ metoda razloži stanje bolezni raka in kako pristopajo do rakavih bolnikov? V Sensa podkastu odgovarja učitelj in avtor AEQ metode, Aleš Ernst. 

Aleš Ernst: "Odvisno, v katerem stanju je rak. Nikoli se ne vmešavam v to, kakšno zdravljenje ima ali ga je imela oseba do takrat. Rak razumem kot veliko razliko med notranjim iz zunanjim stanjem. Zato, da pride do raka, da se razvijejo kancerogene tvorbe, mora biti v notranjosti ogranizma dovolj visoka potencialna energija dovolj dolgo. Toliko energije je skoncentrirane na enem kupu, da je te preveč. Energijo bi morali dati ven, zato da bi uničili ali odpravili nek problem, a tega ne naredimo, in potem gremo v samodestrukcijo. Požiramo samega sebe, ker ne moremo "požreti" oz. razgraditi določenih stvari, ki so bile v preteklosti.

Pri ljudeh, ki imajo raka ali pa so ga preboleli, se običajno vidi, da je zelo velika razlika med njihovim zunanjim in notranjim vedenjem.

V telesu imajo potlačena zelo močna čustva, kot so bes, sovraštvo, gnev, prezir, protest ali maščevalnost. Na zunaj pa tega ne pokažejo, ker jim okolica tega ne bi oprostila oz. jim tega ne dopušča. Ali pa, če bi izrazili na avtentičen in spontan način to, kar dejansko čutijo v sebi, bi uničili nek odnos v okolici. Ker si tega ne upajo, ne smejo ali ne znajo, namesto tega, da bi uničili nekaj zunaj sebe, uničijo nekaj znotraj sebe.

V tem kontekstu bolniku raka to razložim, nato pa mu skozi vaje in protokole dam možnost, da pri vaji začne čutiti tisto, kar ima v sebi. 

Ko mu rečeš npr., naj se izraža skozi gnev, zavist ali gnus, tega nikakor ne more narediti. Spozna, da so mu določene oblike čustev tako tuje in je tako neučinkovit v njihovem izražanju, da jih nikoli ne uporablja. Reče: "Jaz nisem zavistna oseba." Kar je nemogoče, ker je zavist sestavni del čustvenega odziva v določenih situacijah.

Vsak od nas je oz. bi moral biti kdaj zavisten. To ne pomeni, da zavist uporabiš tako, da tistemu, ki mu zavidaš, onemogočaš ali odvzameš tisto, kar ima. Torej tipični slovenski rek: "Če meni crkne krave, naj sosedu dve." 

Ampak je zavist čustvo, ki ti da vedeti, da si to, kar ima nekdo drug, ti želiš, in mu zavidaš, kar ima. Potem lahko ti to energijo, ki jo poimenuješ zavist, uporabiš, da spremeniš sebe in pri sebi razviješ določene veščine, ali pa opustiš določena dejanja, zaradi katerih ne moreš imeti tega, kar on ima. To energijo, ki jo imenuješ zavist, spremeniš v energijo, ki tebi omogoča, da dobiš tisto, kar si drugemu zavidal. Zavist je torej zelo koristno čustvo, če se ga uporabi in ne zlorabi

Ko oseba sama sebi dokaža te stvari, ker jih začuti v sebi skozi vaje, se zave, da določenih čustvenih stanj ne čuti, pa bi jih morala, in ni nobenega dejanskega razloga, zakaj ne bi tega čustva občutila. Potem bolje razume, od kje je prišla energija, ki je na njegovo notranjost vplivala na tak način, da je prišlo do rakavih sprememb."

Iz Sensa podkasta: 

Preverite prihajajoče AEQ programe, ki jih vodi Aleš Ernst, TUKAJ. 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode