Kako laži vplivajo na kronične težave in bolečine? (piše: Aleš Ernst)

23. 5. 2023
Deli
Kako laži vplivajo na kronične težave in bolečine? (piše: Aleš Ernst) (foto: shutterstock)
shutterstock

Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, tokrat piše o tem, kako je resnica oziroma laž povezana s kroničnimi težavami in bolečinami. 

Kronične bolečine in resnica

Osnovna stvar, ki si jo je dobro zapomniti, je, da so kronična stanja naravno nevzdržna oziroma naravno niti ne obstajajo. Če nekaj ustvari akuten problem, ta problem ustvarja pritisk, s katerim nas sili v to, da ga uredimo, preden postane kroničen. Če imamo kroničen problem, to pomeni, da imamo kronično neučinkovitost in kronično povišano porabo energije, ki pa evolucijsko dolgoročno vodi v izumrtje oziroma v uničenje sistema. Vsak sistem preživi samo, če je dovolj učinkovit.

Če imamo katerokoli kronično stanje, to samo po sebi takoj pomeni, da z zaznavno regulacijskimi mehanizmi, ki jih imamo na voljo v svojem telesu, nekaj ni v redu. Kljub temu, da smo živi, prisebni in pri zavesti, ne moremo najti vzroka za kronično težavo, ga odpraviti ter s tem kronično stanje zmanjšati, ga urediti ter doseči normalno delovanje celotnega sistema. 

Namen AEQ vaj je, da skozi njih opazimo, kakšno je dejansko stanje v našem telesu. Realno stanje ni nujno zaželeno oziroma skoraj nikoli ni zaželeno takšno, kot v resnici je. Vendar to, da je nezaželeno, ne pomeni, da ga ni. Ko opazimo in zaznamo dejansko stanje, lahko pridemo v večji šok ali smo zelo presenečeni (bolj ali manj gre za negativna presenečenja).

Običajno namreč spoznamo, da imamo v sebi različna neprijetna stanja, ki so tudi vedno bolj nevarna. Seveda ni niti vprašanje, ali je morda v redu, da imamo v telesu določen kroničen problem. Jasno je namreč, da ni v redu, če nas recimo nekaj ves čas boli. Če se težava zgodi enkrat na nekaj mesecev, govorimo o akutnem problemu, ki se hitro uredi. Če pa se težava oziroma bolečina kar naprej ponavlja, potem imamo več kot očitno kronično težavo. 

Na primer, če imamo kar naprej težave in bolečine v desni nogi, če se kar naprej zjutraj zbujamo z bolečinami v vratu, smo preveč vzburjeni, anksiozni, živčni in utrujeni, to pomeni, da imamo problem, ki bi ga morali reševati. Vendar lotiti se raziskovanja in reševanja kroničnih težav je zelo zahteven proces. Bolj ko opazimo stvari, več kot jih opazimo, bolj ko razumemo, iz kje izhajajo ter da je naše bistvo, da čutimo, dojemamo in se spreminjamo, ogroženo in očitno ne deluje primerno, imamo opravka s soočanjem z neprijetno resnico, ki pa je vedno znova boleče. 

Laž in resnica

Problem resnice je v tem, da če jo želimo razkriti ali sprejeti, se sproži zelo veliko energije, ki nastane, ko razpade laž. Razlika med resnico in lažjo je ta, da resnica obstaja takšna kot je in vanjo ne rabimo vlagati energije, ker enostavno je tako, kot je. Če pa želimo resnico prikriti, zakriti ali izkriviti, je v to vedno potrebno vložiti energijo. Iz tega avtomatsko sledi, da imajo neresnična stanja višjo energijo kot resnična stanja. Na neki točki neresnično stanje odpove oziroma odpove tisti, ki živi v takšnem stanju, saj ne more več vzdrževati neresničnega stanja. Neresnično stanje se tako pretvori v resnično stanje in gre iz višje potencialne energije v nižjo potencialno energijo. Razlika v potencialih se more v nekaj spremeniti in spremeni se v bolečino. Od tod tudi znan rek, da resnica boli. 

Skozi vajo denimo opazimo, da eno nogo obračamo drugače kot drugo ali da ne moremo sprostiti ledvenega dela hrbta, ko stisnemo trebuh. Ko dvigujemo glavo, opazimo, da zategnemo celo glavo in cel vrat, čeprav slišimo navodila in nam je kristalno jasno, da naj bi glavo dvigovali samo z napenjanjem mišic sprednjega dela vratu.

Če v Google brskalnik vpišemo “zavestni nadzor nad skeletnimi mišicami”, lahko preberemo ničkoliko člankov o tem, da naj bi imel zavestni del možganov, neokorteks, popoln nadzor nad skeletnimi mišicami. Skeletne mišice so površinske mišice, ki jih v glavnem uporabljamo pri izvajanju AEQ vaj. Torej ne bi smel nihče od nas imeti težav pri tem, da bi napel samo sprednji del vratu, sprostil zadnji del vratu in zgornji del hrbta ter brez vsakih težav z lahkoto dvignil glavo stran od tal, tako kot to lahko naredi majhen otrok oziroma tako, kot so včasih majhni otroci dvigovali glavo. Tudi otroci danes namreč tega več ne zmorejo najbolje, zaradi tega, ker imajo že zelo majhni zelo zategnjene mišice. 

Pri izvajanju AEQ vaj vedno bolj dojemamo, kaj se dogaja v telesu in spoznavamo, da je dejansko stanje precej drugačno od tistega, ki smo ga skozi senzorno-motorno amnezijo oziroma iluzijo ustvarili. Iluzijo smo nekoč ustvarili, ker je bilo to priročno ali pa je bila to edina mogoča kratkoročna rešitev, da smo rešili nek problem, za katerega nismo imeli druge rešitve. Edina rešitev je bila, da smo resnici dodali energijo in jo spremenili v neresnico oziroma iluzijo. 

Iz tega razloga se veliko ljudi po opravljenih AEQ vajah počuti slabo. Ko neresnica razpada v resnico, se višek energije spremeni v neprijetne občutke. Osnoven problem pa je ta, da bolj ko delujemo v stanjih neresnice, več energije porabljamo za to, da neresnico ohranjamo in posledično smo vedno bolj napeti, trdi in neučinkoviti, kar pa vodi v številne kronične težave. Rešitev za kronične težave je torej ta, da povišamo učinkovitost delovanja celotnega telesa. To pa je mogoče samo, če imamo manj neresnice in več resnice, saj resnica porablja manj energije za to, da obstaja.

Družinske skrivnosti

Stranke, ki imajo najbolj hude težave z neučinkovitostjo, togostjo in zategnjenostjo skoraj vedno - včasih po parih mesecih dela, včasih pa tudi po letu ali dveh - spoznajo ali izvejo za neko veliko laž, ki so jo dobili v svojem otroštvu oziroma so jo njihovi predniki prikrili zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Ta laž se potem prenaša skozi generacije naprej in pri vsaki generaciji porablja več energije zato, ker živijo v določenem prepričanju, ki ni resnično, čeprav se njim zaradi senzorno-motorne iluzije zdi resnično.

Nerazrešeni odnosi med našimi predniki, ki postanejo kronični, se prenašajo naprej v novo generacijo, ki ima zato od rojstva naprej drugačno okolje, v katerem se razvija. Še posebej prikrite resnice, zavajanja in krivice močno vplivajo na mišične zakrčenosti, delovanje telesa in vedenje. Spomnite se, kako vas je zabolela krivica in kako ste se ob spoznanju, da vam je nekdo lagal ali pa vas zavajal, napeli, spremenili držo in dihanje. Predstavljajte si, da se vam to dogaja dlje časa in da zaradi otroške nemoči ne morete vplivati na izvor krivice in laži ter doseči spremembe odnosa in resnice.

Prav takšne družinske dediščine in skrivnosti potem pripeljejo do tega, da nekdo postane izjemno trd in pretirano napet. Nemočen si proti tem stvarem in zdi se, da se ne moreš iz tega izvleči ven. Vendar ko takšna dejstva sprejmeš, pride depresija, ki spada zraven v proces spreminjanja in soočanja. Ko se sesuje določena iluzija, gremo vedno v prehodno depresijo. Ta višek energije, ki se ustvari iz sesutja iluzije v resnico, je potrebno nekako porabiti, dati ven iz sebe, kar pa je obremenitev za telo in um. Ta proces umirjanja ali pretvorbe iz neresnice v resnico pa se v glavnem dogaja ponoči, ko bi želeli spati, in lahko precej vpliva na naš spanec. Vendar dolgoročno gledano nam bo prav ta proces soočanja z resnico omogočil, da bomo vedno bolj učinkoviti in bomo imeli v telesu vedno manj napetosti takrat, ko jih dejansko ne potrebujemo. 

AEQ ponuja dolgoročne rešitve, do katerih pridemo le počasi in postopoma

AEQ pristop je izključno dolgoročen pristop in ne deluje kratkoročno, saj je njegov cilj sprememba telesne in podzavestne strukture z zavestnim spreminjanjem notranjega in zunanjega delovanja. Zavestno spreminjamo odnos s telesom, da tako dosegamo spremembo okolja in nato tudi podzavesti.

Veliko učencev je na začetku zelo navdušenih nad pristopom. Po dveh tednih izvajanja vaj jih nič več ne boli! To je nemogoče. Običajno se to zgodi pri tistih, ki si tako močno želijo, da bi se rešili problemov, da potem pristopu dodelijo "čudežno" moč samo zato, da lahko opravičijo, da se tako dobro počutijo. Ampak to, da se počutijo tako dobro v tako kratkem času, je zgolj le nova iluzija, ki nadomesti staro. Najkasneje v četrtem ali petem tednu, potem ko stranka fanatično izvaja vaje dvakrat na dan, prebere že vse članke in preposluša vse podkaste, se sesuje. Potem se lahko sesuje tako močno, da se ji vse za nekaj časa upre, potem izgine za kakšnih pol leta ali več in se nato ponovno vrne z željo po razreševanju težav.

AEQ metoda ne omogoča čudežev, saj ni namenjena, da kogarkoli reši iz kroničnih stanj, temveč je njen namen učiti in občutiti, da lahko spoznamo, zakaj smo v kroničnih stanjih in kaj spremeniti, da odpravimo vzrok zanje. Dolgoročno gledano lahko tako dosežemo spremembe, ki delujejo kot čudež, čeprav so posledica primerne uporabe drugega Newtnovega zakona.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Več na aeq.si 

Spremljajte Facebook stran: AEQ metoda

POGLEJTE SI TUDI PODKAST:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu