Kako so travme povezane z alergijo na cvetni prah ali na mačke?

9. 4. 2024
Deli
Kako so travme povezane z alergijo na cvetni prah ali na mačke? (foto: shutterstock)
shutterstock

Aleš Ernst odgovarja na vprašanje, kaj se običajno dogaja v ozadju alergij (na cvetni prah, pa tudi na mačke in podobne alergije.) 

"Alergija kaže na to, da si alergičen na nek odnos, na neko osebo, vendar, ker nisi mogel tega odnosa in te osebe spremniti, ker nisi imel vpliva na to, si bil primoran alergičnost prenesti na nekaj drugega.

Pri alergijah na cvetni prah se izkaže, da je bila oseba v močni travmi v obdobju spomladansko-poletnega časa. Takrat, ko je imel nekdo močno čustveno stanje, in ga ni zmogel razrešiti, je bilo v zraku ogromno cvetnega prahu. Takrat ga recimo mama ni pomirila s svojo umirjenostjo, ker te jasno ni bilo. Nikogar od bližnjih ni imel v zadostni meri. Lahko se zgodi recimo, da sta se v tistem času ravno ločevala starša. Otrok je bil recimo v mesecu juniju v močnem čustvenem stresu.

Potem pride do ti. "pavlovega odziva"; ko je povišan cvetni prah, pride do povečane telesne reakcije. Nato rečemo, da je alergičen na cvetni prah ali na jagode in podobno. Vedno pa se v praksi izkaže, da alergik zgolj projecira alergijo, ki jo je imel na neko osebo ali odnos, na nek drug vzvod." 

Kaj pa alergija na mačke? Gre potem tukaj za kakšno travmo z mačko? 

"Ne. Pri alergiji na mačke gre za to, da so osebe alergične na mačje vedenje. Mačke so zelo neodvisne. Če boš z mačko grdo ravnal, bo mačka šla. Po logiki bi morali mi narediti isto. Če z nami nekje slabo ravnajo, bi morali oditi. Pes je recimo ravno nasprotje. Pes ostane, mačka gre. Nekdo, ki ni mogel oditi iz odnosa, iz katerega bi moral oditi, je alergičen na mačke, saj mu mačka predstavlja tisto, kar bi moral narediti, pa iz takšnih ali drugačnih razlogov ni.

Če pa bi nekdo moral biti bolj zvest in ostati tudi, ko stvari postanejo težke, takim pa gredo pogosto na živce psi. Psi so namreč pretirano navezani na gospodarja in ostanejo ne glede na to, kako je hudo. Mačka pa ne, mačka reče adijo in gre. Ne gre potem niti nujno za alergijo, ampak lahko samo ne maraš psov ali mačk. Si bolj "cat person" ali "dog person"."

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:

Preberite si še: