Kdo je čustveno zrela oseba?

Ameriška terapevtka Robyn Smith navaja 10 običajnih znakov čustvene zrelosti pri odraslih. 

Kdo je čustveno zrela oseba? (foto: profimedia) profimedia
4. 2. 2023

Ali drži, da s starostjo in izkušnjami postajamo čustveno zrelejši? Ne nujno. Izkušnje v otroštvu, ravnanja in odnos staršev ter odnosi, ki jih oblikujemo skozi življenje – vse to in še mnogi drugi dejavniki vplivajo na čustveno zrelost osebe, poroča ameriški informacijski portal Psych Central. Starost in življenjske izkušnje  niso odločujoč faktor čustvene zrelosti.

Psihologi medtem kot eno glavnih meril čustvene zrelosti navajajo sposobnost prepoznavati svoja čustva in čustva drugih oseb. Ko zmorete opredeliti svoje želje in potrebe ter veste, katere lahko uresničite vi in katere drugi, ste na dobri poti do čustvene zrelosti.

10 znakov čustvene zrelosti (kakor navaja terapevtka Robyn Smith)

  1. Zavedate se, da so vaša čustva ločena od vaše osebnosti (primer: če občasno doživljate jezo, to ne pomeni, da ste jezna oseba).
  2. Prevzemete odgovornost za svoja čustva in za svoje počutje ne krivite drugih.
  3. Razumete, kje in kako se vaša čustva kažejo na telesni ravni.
  4. Zanimajo vas čustva in potrebe drugih.
  5. Sposobni ste sprejemati povratne informacije, ne da bi zavzeli obrambno držo ali začeli prepir, tudi če se ne strinjate.
  6. Imate sposobnost, da ste v stiku s svojimi občutki ter da odprto izražate svoja čustva.
  7. Izražate jeze na način, s katerim ne škodujete drugim ali sebi.
  8. Sposobni ste nadziranja čustev v različnih situacijah.
  9. Sposobni ste narediti prostor za čustva in izkušnje drugih.
  10. Občutite čustva v telesu, ne da bi vas ta popolnoma prevzela.

Čustvene zrelosti ne smemo enačiti z nadziranjem čustev

Včasih se pojavlja zmotno mišljenje, da je čustvena zrelost enako kot sposobnost nadziranja čustev. To je le eden od običajnih znakov čustvene zrelosti, ki pa sam po sebi še ne pomeni čustvene zrelosti.

Čustvena zrelost vključuje mnoge vidike, kot so sposobnost občutenja, izražanje, opredeljevanja in upravljanja svojih čustev.

Nič ni narobe, če se ob tem pojavljajo nova vprašanja. Na doseganje čustvene zrelosti vplivajo mnoge življenjske izkušnje.

Če imate občutek, da stopicljate na mestu, ali če imate težave pri predelovanju neprijetnih spominov in preteklih izkušenj, vam pri osebnostni rasti in doseganju čustvene zrelosti lahko pomaga usposobljen in izkušen učitelj ali terapevt.

Če ne veste, kako dvigniti svojo čustveno zrelost, vam priporočamo AEQ program za dvig čustvene zrelosti. 

Vir: metropolitan.si

Preberite si še: