KJE ZAČETI za lažji prehod skozi to turbulentno obdobje

Kako bomo razumeli, sprejeli in si pojasnili spremembe, ki se nam letos dogajajo vsem na očeh, je odvisno predvsem od naše stopnje zavedanja. Zdaj imamo priložnost, da razširimo svoje zavedanje, zaživimo pogumno in neustrašno z ljubečim srcem ter modrostjo čiste zavesti. 

KJE ZAČETI za lažji prehod skozi to turbulentno obdobje (foto: shutterstock) shutterstock
2. 12. 2020

Prav zdaj, ko se dogaja največja kriza na svetovni ravni, ko se spreminjajo temeljne človekove in življenjske vrednote, je idealna priložnost, da naredimo kaj dobrega za sebe in planet. Vsaka kriza je obenem priložnost za osebno rast in premike naprej, v lepšo prihodnost.

Danes se dogaja »čistka«, ki potiska na površje vse, kar je slabega, vse, kar smo tlačili v sebi in se zelo dolgo slepili, da je z nami in našim življenjem vse v najlepšem redu? Globoko v sebi smo vedeli, da je resnično možno zaživeti tudi drugače, bolj pristno in srečno. Ste opazili, da ves planet meče iz ustaljenih življenjskih tirnic, da so življenjske okoliščine spremenjene, da se dogajajo velike spremembe na Zemlji, na osebni in kolektivni ravni? Tokrat smo prisiljeni preveriti svoj notranji svet vrednot in prepričanj o sebi in svetu okrog sebe, da se znova naravnamo in uskladimo s svojim notranjim kompasom, ki nas bo usmeril na pravo pot – pot, ki je vredna življenja.

Okoliščine, v katerih smo se vsi znašli, nas silijo, da se spopademo s svojimi najglobljimi strahovi. A to obenem pomeni tudi, da se povezujemo s svojo pristno močjo, ki je skrita globoko v naši notranjosti. Povezovanje s svojo pristno močjo pa je edino, kar potrebujemo, da ne dovolimo strahu in paniki, da nama zavladata. Vedno se vprašajmo, kaj nas poganja.

Ljubezen ali strah? Potem se še enkrat vprašajmo, kaj si pa želimo, da bi bila naša gonilna sila. Ljubezen ali strah? Ko si odgovorimo na to temeljno vprašanje, nam preostane samo še to, da delujemo čim bolj zavestno. Zato je naša edina naloga, da dvigujemo zavest. Delovanje iz zavesti bo pozdravilo in osvobodilo svet jarmov vseh možnih strahov.

Rada bi priklicala spomin na znano navodilo, ki oblikuje človeštvo – če je laž izrečena in se nenehno ponavlja, ji bodo ljudje sčasoma začeli verjeti. Zdaj pa je čas, da nehamo slediti lažem in zavestno izbiramo, kam bomo usmerili svojo ljubečo pozornost, čas in energijo. Torej: kaj bomo negovali v svojem notranjem in zunanjem svetu, da omogočimo zdravo in lepo rast svoje osebnosti, ki deluje za najvišje dobro sebe in planeta? Kako v tem času lahko še bolj zavestno pomagamo sebi in materi Zemlji? Odgovore lahko poiščemo v novi knjigi Marka Pogačnika Ples Zemljine preobrazbe – Kako se ustvarjalno srečati s podnebnimi spremembami.

Marko Pogačnik je UNESCOV UMETNIK ZA MIR, nagrajenec Prešernovega sklada, dobitnik Bevkove nagrade in nacionalne nagrade za likovno umetnost, Jakopičeve nagrade, ter avtor državnega grba Slovenije. Razvija umetnost, dejavno na področju celostne ekologije, geomantije, družbenih gibanj in osebnega razvoja posameznika. Zanima ga, kaj lahko umetnost prispeva k življenju drugačnega od tistega, kar uveljavlja sodobna razumsko in potrošniško naravnana civilizacija. Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest ob pomoči znamenj, imenovanih kozmogrami. V knjigi Ples Zemljine preobrazbe piše o dveh glavnih tokovih sprememb, ki potekata vzporedno in se delno prepletata, tako tesno, da ju ni mogoče ločiti.

Na eni strani struktura starega sveta razpada in pri tem grozi, da bo življenjske sisteme na Zemlji, vključno s človeškimi rodovi, povlekla s sabo v vrtinec uničenja. Bogati narodi pripravljajo skorajda fantastične načrte za zavarovanje svojih mest pred prihajajočimi poplavami in potresi. Na drugi strani posamezniki in skupine utirajo alternativne poti za ponovno povezavo z Zemljo in naravo, katerih cilj je pomagati ustvariti novo Zemljino telo, ki bi odprlo nove in zdrave možnosti za prihodnji razvoj življenja in kulture na planetu.

Knjiga Ples Zemljine preobrazbe ponuja različne možnosti, kje začeti in kaj storiti za lažji prehod skozi to turbulentno obdobje – v prvi vrsti znotraj sebe, pa tudi navzven. Za ta namen je v knjigi predstavljenih tudi več ritualov in vaj.

Vaje zaznavanja in komuniciranja s svetovi narave

Skrivnost uspešne komunikacije z bitji živega okolja je preprosta: bodite navzoči.

Vaja za urjenje v navzočnosti:

1. Postavite se poleg drevesa, pod njegovo krošnjo, ter si predstavljajte in občutite, da tudi drevo pred vami stoji znotraj vas (poskrbite, da v svoji imaginaciji vključujete tudi drevesne korenine).

2. Poskrbite, da bo drevo (tako znotraj kot tudi zunaj vas) občutilo vaše navdušenje nad tem, da ga ljubeče držite v svojem telesu.

3. Opazujte, kaj vam želi pokazati drevo v vas, ali poslušajte, kaj vam želi povedati.

4. Svojo zavest obdržite dovolj široko in se zavedajte, da drevo ni samo znotraj, temveč tudi zunaj vas.

Obstaja še ena različica vaje:

1. Medtem ko stojite pod krošnjo drevesa, si predstavljajte, da so njegove korenine in krošnja povezani in da okrog vas tvorijo kroglo.

2.       Kako se počutite, ko stojite znotraj vesolja drevesa? Dovolite, da vas drevesni duh popelje v različne prostore svojega drevesnega kraljestva.

Tekst: Mirela Smajić, več na primus.si