Ko govorimo na ISKREN način, postaja vpliv DUŠE močnejši, struktura ega pa šibkejša (iz pogovora s prof. Mattiasem Desmetom)

7. 6. 2024
Deli
Ko govorimo na ISKREN način, postaja vpliv DUŠE močnejši, struktura ega pa šibkejša (iz pogovora s prof. Mattiasem Desmetom) (foto: Dobrin Tavčar)
Dobrin Tavčar

Pri ustvarjanju novega sveta je ključen iskren govor oziroma govor resnice, ko resoniramo z drugimi in ti lahko slišijo sporočilo naše duše, trdi prof. klinične psihologije na univerzi v belgijskem Gentu in avtor knjige Psihologija totalitarizma Mattias Desemet, ki je nedavno gostoval v Sloveniji.

Bi lahko rekli, da je prej pri vas prevladoval razum, zdaj pa ste bolj v stiku s svojimi čustvi, intuicijo in srcem?

Da. V svoji novi knjigi, ki ima naslov Psihologija resnice, se osredotočam na ta različna dela naše identitete. Na eni strani je ego, ki je dobesedno povezan s površino našega telesa, z našo zunanjostjo, idealno podobo, ki je pogojena z matrico socialnih pravil. Skrito za našim egom pa najdemo vibrirajoč del našega telesa, ki mu pravimo duša. Ko govorimo na iskren način, postaja vpliv duše vedno močnejši, struktura ega pa vedno šibkejša.

Tako začnemo čutiti več povezanosti s tem, kdo resnično smo, in s tem, kar čutimo v sebi. Naša intuicija postaja močnejša in to je največji dar, ki ga lahko dobimo. Zdaj izvajam delavnice o iskrenem govoru v Belgiji in na Nizozemskem.

Menim namreč, da je najlepši učinek umetnosti iskrenega govora prav ta, da se naša intuicija okrepi. Vidimo lahko skozi svet pojavnosti in ega ter ponovno začnemo resonirati na najbolj neposreden način, tako kot majhen otrok utripa s svetom okoli sebe.

Znano je, da ima majhen otrok izjemno učno sposobnost, veliko večjo kot odrasel človek. To je zato, ker še nima ega. Ego se začne oblikovati nekje med šestim in devetim mesecem starosti. Pred tem ima otrok izjemno sposobnost za resoniranje s svetom okoli sebe in tako se uči na zelo neposreden način. Če naš ego ponovno oslabi, ta sposobnost resoniranja v nas spet začne rasti in s tem tudi sposobnost resoniranja s svetom okoli nas, kar je osnova za vrhunsko intuicijo. 

V samurajski kulturi na Japonskem je bilo celotno usposabljanje v borilnih veščinah usmerjeno v razvoj močne intuicije in s tem v zmanjšanje ega. Njihov moto je bil: Ne glede na to, kako dobro ste tehnično usposobljeni, na bojišču ne boste preživeli brez vrhunske intuicije. Potrebna je, da boste lahko čutili, če vam bo nekdo hotel izstreliti puščico v hrbet.

Enako vrsto intuicije razvijemo tudi, ko vadimo umetnost iskrenega govora, saj je iskren govor prav ta vrsta govora, ki prodre skozi ego. Z njim pokažemo del svoje duše, ki je skrita za egom. 

Dejali ste, da je demokracija skoraj povsod ogrožena. Hkrati pa se po vsem svetu množično dogaja prebujanje zavesti. Menite, da sta ta dva pojava povezana?

Seveda sta. Povsem se strinjam, da živimo v demokraciji, kot jo je opisal Aldous Huxley v svoji knjigi Krasni novi svet – revizija. Napisal jo je leta 1952 kot nadaljevanje Krasnega novega sveta.

V njej je napovedal, da bomo kmalu živeli v sistemu, ki navzven popolnoma spominja na demokracijo. Napisal je, da bomo imeli parlament, sodišče, vsak prenos po televiziji in vsak intervju bo govoril o pomembnosti demokracije. Toda pod površjem bo to vseobvladujoč totalitarni sistem, ki ga bo vodilo majhno število oligarhov s svojim vojaškim in policijskim aparatom ter zelo dobro usposobljeno vojsko manipulatorjev uma.

V tem pogledu je bila Huxleyjeva prerokba o naslednjem totalitarnem sistemu bližja resnici kot Orwellova. 

Kaj pa drugi del, povezan s prebujanjem?

To, kar vidimo zdaj, je Huxley prav tako napovedal: množica, ki je v primežu propagande globalnih institucij. Toda po drugi strani se zelo hitro pojavlja skupina ljudi, ki se vse bolj povezuje ter ponovno ceni iskrenost in govor resnice. Oboje se res dogaja istočasno. Ko govoriš iskreno, se povežeš s samim seboj, hkrati pa tudi vzpostaviš vez z drugim. 

Spraševala sta: Mateja Hana Hočevar in Hai Ottenheim

Celoten intervju lahko preberete v novi reviji Sensa junij/julij 2024; v prodaji od 7. junija