Ko je med vama velika starostna razlika

12. 2. 2024
Deli
Ko je med vama velika starostna razlika (foto: profimedia)
profimedia

Ste že kdaj slišali rek, da je starost le številka? Ko gre za razmerja, pa so mnenja ljudi deljena glede tega vprašanja – nekateri menijo, da starost v razmerju igra pomembno vlogo, medtem ko drugim velika starostna razlika ne predstavlja težav.  

Kolikšna starostna razlika je prevelika?

Raziskave so pokazale, da je najpogostejša starostna razlika med heteroseksualnimi pari 2 do 3 leta.

Mnogi ljudje upoštevajo pravilo sedmih let pri določanju največje sprejemljive starostne razlike. Vzemite svojo starost, jo razpolovite, nato pa prištejte 7: številka, ki jo dobite, je minimalna starost, ki jo pravilo sedmih let šteje za družbeno sprejemljivo za pare. Vendar to ni strogo pravilo, in mnogi ljudje ga prekršijo, ko najdejo nekoga, ki ga ljubijo.

Na primer, če ste stari 45 let, bi izračunali 45/2 = 22,5 + 7 = 29,5. Torej po tem pravilu naj ne bi hodili z nekom, ki je mlajši od 29 let.

Medtem je avstralska študija iz leta 2017 ugotovila:

  • Heteroseksualni pari z velikimi starostnimi razlikami so imeli hitrejši upad zadovoljstva v razmerju v prvih 6 do 10 letih zakona kot podobno stari pari.
  • Pari s starostno razliko od 1 do 3 let (pri čemer je bil moški starejši od ženske) so bili najpogostejši in so imeli največjo stopnjo zadovoljstva.
  • Zadovoljstvo z razmerjem se je rahlo zmanjšalo pri parih s starostno razliko od 4 do 6 let in še naprej upadalo pri parih s starostno razliko 7 ali več let.

Korejska študija iz leta 2015 pa je pokazala, da lahko starostne razlike v dolgotrajnih zvezah vplivajo na verjetnost, da partnerja doživita depresijo. Ugotovili so, da imajo enako stari pari najnižje stopnje depresije, medtem ko imajo pari s starostno razliko 3 leta ali več nekoliko višje stopnje.

Skratka, zdi se, da raziskave kažejo, da v mnogih kulturah starostna razlika od 1 do 3 let velja za idealno - vendar nekateri raziskovalci menijo, da bo tudi razmerje s starostno razliko, ki je manjša od 10 let, prineslo več zadovoljstva.

Kljub temu številke le redko povedo celotno zgodbo, ko gre za ljubezen. Možno je, da ste veliko starejši ali mlajši od svojega partnerja in imate točno pravo razmerje za vas. "Od moža sem starejša 15 let. Skupaj sva že 35 let," pravi psihiatrinja dr. Loren Olson. "V večini pogledov sva zelo kompatibilna. Edina tema, ko je starost problem, je čas upokojitve."

Potencialne težave v razmerju z veliko starostno razliko

Nepredelane travme s starši

Če vas privlačijo precej starejši partnerji, je lahko velikokrat v igri nepredelana travma s staršem. Tega se je pomembno zavedati, saj se bodo travme skozi leta pričele vedno bolj kazati v partnerskem odnosu, čeprav na začetku tega ne boste opazili. Nazavedno boste partnerja postavili na pozicijo svojega starša. Morda se je modro odločiti za psihoterapevtski proces, v katerem se lotite predelovanja travm. 

Neujemanje želje po spolnosti

Ko se staramo, se naša želja po spolnosti pogosto nekoliko zmanjša. To ni res za vse, vendar boste morda ugotovili, da je v razmerju z veliko starostno razliko pogostejše neujemanje na področju spolnosti. Ohranjajte odprto komunikacijo in se pogovarjajte s partnerjem, če niste zadovoljni s svojim spolnim življenjem. Upoštevajte pa tudi, da nekateri ljudje doživljajo obratno: s staranjem se njihova želja po spolnosti celo poveča!

Razlike v zrelosti

Na splošno imajo starejši ljudje več življenjskih izkušenj, zato so nekoliko bolj zreli. Če ste v razmerju z veliko starostno razliko, vas lahko ta razlika v zrelosti frustrira. Če ste starejša oseba v razmerju in se vam to zdi težko, poskusite biti potrpežljivi s partnerjem. Spomnite se, da nima vseh življenjskih izkušenj, ki jih imate vi, in da se bo njegova zrelost verjetno s časom okrepila.

Načrtovanje za konec življenja

Če je eden od partnerjev občutno starejši od drugega, boste morda začeli razmišljati o tem, kaj se bo zgodilo, ko eden od vaju umre. V razmerjih z veliko starostno razliko je možnost, da eden od partnerjev umre veliko prej pred drugim, veliko večja, kar lahko vzbudi veliko negativnih čustev in preizkušenj. Poskrbite, da se s partnerjem pogovorite o tem, tudi če vam je ob tem neprijetno. Če ste starejši partner, uredite stvari zdaj, tako da bo vaš partner kasneje preskrbljen.

Opredelite svoje cilje za razmerje

Ker nista iste starosti, se pogovorite s partnerjem o tem, kakšno skupno prihodnost si zamišljata in kakšne so vajine prioritete. Običajno (vendar ne vedno) se starejša oseba v razmerju želi hitreje ustaliti. Poskusite skleniti kompromis in si postavita cilje zase in za vajino razmerje, s katerimi bosta zadovoljna oba. Na primer, morda vaš partner želi zdaj kupiti hišo in imeti otroke, vi pa bi radi še malo potovali. Kompromis lahko skleneta tako, da omejita svoja potovanja in začneta varčevati, obenem pa še počakata z nakupom hiše in otroci, dokler si tega ne bosta želela oba.

Postavite meje svojim bližnjim

Razmerja z veliko starostno razliko ljudje pogosto bolj sodijo kot tista brez starostne razlike. Lahko se zgodi, da celo bližnji prijatelji in družinski člani sodijo ali sprašujejo o vašem razmerju, kar je lahko frustrirajoče. Prijatelji in družinski člani vam bodo morda hoteli dajati nasvete o vašem razmerju. Najbolje je, da jim čim prej postavite meje. Na primer: »Vem, da se ti zdi starostna razlika nekoliko čudna, toda želim, da ga/jo spoznaš, preden ga/jo sodiš. Skupaj sva sva zaradi najinih osebnosti, ne zaradi najinih starosti

Povzeto po Wikihow.com, psychcentral.com

Preberite tudi:

POGLEJTE SI TUDI PODKAST Z MATEJEM ŠKUFCO:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije