Ljudje so dediči svojih dejanj ali KARMA deluje

Karma vse vidi in vse ve ter ničesar ne pozabi!

Ljudje so dediči svojih dejanj ali KARMA deluje (foto: shutterstock) shutterstock
5. 6. 2023

Čeprav je pojem karme v osnovi preprost in lahko razumljiv, velja, da se konkretno delovanje tega univerzalnega zakona s svojo kompleksnostjo izraza relativno rado izmika našemu razumevanju. Prav po principu reka 'čudna so pota gospodova'. In praviloma takoj ko se začnemo spraševati o univerzalnem zakonu vzroka in posledice v lastnih življenjih, naletimo na sama velika vprašanja: tudi in predvsem tista o smislu našega življenja, obstoju duše in njene nesmrtnosti.

Zakon o dejanjih, za katera bo življenje slej ko prej terjalo našo odgovornost, dejansko deluje na nas tako, kot na naše telo deluje gravitacija, naj se tega zavedamo ali ne.

Je skratka vseprisotna. Skladno s temi učenji naj bi se torej moral vsak od nas soočiti s posledicami svojih dejanj, naj bo dobrih ali slabih, iz tega ali katerega od prejšnjih življenj.

Tako je kozmičnemu pomenu karme dodan še etičen: človeška dejanja so neizogibno povezana s posledicami, te pa za seboj potegnejo situacije, za katere so avtorji dejanj odgovorni bodisi v tem ali v katerem od prejšnjih življenj. Povedano drugače: »Ljudje so dediči svojih dejanj,« je pravil že Buda.

Vera v karmo tudi nima veliko skupnega s slepim fatalizmom, saj vključuje pomen svobodne volje. Tako bi za pljučno obolenje kroničnega kadilca ali pridobljeni diabetes hedonističnega jedca le težko pomislili, da ju je kaznoval jezni bog ali univerzum, ko pa (danes še posebno) dobro vemo, da sta se svojim nezdravim razvadam in njihovim posledicam vdajala v okviru lastnih osebnih izbir.

Karma je dejansko veličastna vizija, ki združuje človeško svobodo z redom sveta, da bi tako povezala fizično in moralno v skladno celoto. Kozmični determinizem lahko obstaja le v nevedni zavesti.

N. Z.