7 stavkov, v katerih se skriva MANIPULACIJA

17. 11. 2023
Deli
7 stavkov, v katerih se skriva MANIPULACIJA (foto: shutterstock)
shutterstock

Spodnje stavke lahko pogosto slišimo v našem vsakodnevnem življenju. Njihova pogostost in to, da smo na njih "navajeni", pa nas lahko zaslepita pri tem, da bi uvideli manipulativne namene, ki se velikokrat skrivajo za njimi.

1. “Ti pa res pretiravaš”

Velikokrat rečemo, da je nekdo iz muhe naredil slona. Predvsem starši pogosto uporabljajo ta izraz, ko se otroci razburijo in jim dajo vedeti, da je bila njihova reakcija pretirana, brez da bi preverili, kaj se resnično dogaja znotraj otrokovega sveta.

Ta stavek lahko velikokrat slišimo tudi v partnerskem odnosu. S tem drugemu sporočamo, da so njegova čustva “napačna” in da mi najbolje vemo, kako bi se morala druga v določeni situaciji počutiti - kar seveda ne bi moglo biti dlje od resnice.

2. “Če me imaš rad/a, boš to storil/a”

Ta stavek je zelo manipulativen, ampak na žalost tudi zelo pogosto izrečen. Kako pogosto ste od bližnjih slišali, da morate storiti nekaj, da dokažete svojo ljubezen? Takšno izsiljevanje je nesprejemljivo in lahko povzroči resno čustveno škodo.

3. ”Kako si dramatičen/dramatična”

Trik pri tej izjavi je, da je tisti, ki jo pove, običajno vzrok za dramo. Če vam nekdo reče, da dramatizirate, obstaja precejšnja možnost, da skuša na vas prevaliti krivdo za nastalo situacijo.

4. “Misliš, da si svetnik”

To je ena najbolj nadležnih manipulativnih fraz. Velikokrat jo bo med prepiri uporabljala narcisistična oseba, da bi upravičila dejstvo, da je naredila napako oz. preusmerila pozornost iz svoje napake na sogovornika, ker nima več drugih argumentov.

5. “To je zato, ker si ti storil tisto …”

Ta fraza lahko ima več oblik, a bistvo je v tem, da krivdo prevalimo na nekoga drugega. S tem manipuliramo na način, da odgovornost za svoje vedenje iščemo v nečem, kar je sogovornik rekel ali naredil (npr. prisilil si me narediti to).

6. “Jaz tega nikoli ne bi naredil/a”

Nikoli ne reci nikoli. Ta stavek postane manipulativen, ko se uporablja kot orodje za obsojanje vedenja drugih in vzbujanje krivde.

7. “Tako si paranoičen/paranoična”

Ta stavek obožujejo narcisi in ga uporabljajo kot orodje pri ti. "gaslightingu". Ko vas nekdo označi za paranoičnega in pravi, da si stvari le domišljate, se pogosto zgodi, da ste osebo na primer ujeli pri laži, ta pa želi pozornost obrniti drugam, torej k vam, ki ste “paranoični”.

Vir: Sensa RS

Morda vas zanima tudi pogovor s Katarino Čas, ki ga vodi Borut Pahor: