Marjan Ogorevc: Kaj je lahko težava pri uporabi ayahuasce?

Izsek iz predavanja Marjana Ogorevca, ki že več desetletji proučuje alternativne načine zdravljenja. 

Marjan Ogorevc: Kaj je lahko težava pri uporabi ayahuasce? (foto: Borut Peterlin) Borut Peterlin
4. 12. 2022

"Obstajajo procesi, v katerih imamo lahko zelo globoke izkušnje, pa tudi težave. Če zaužijemo neko snov, kot je recimo ayahuasca, pejotl ali gobice, te snovi vplivajo na nas oz. na našo podzavest, da se odpremo in vidimo v sebi tisto, kar sicer ne bi mogli videti v tem času oz. bi potrebovali veliko časa in terapevtskega dela, da bi to videli.

Ko greste v takšne seanse, je vedno rahlo tvegano, da vidite v sebi tisto, s čimer se ne želite ali se še ne zmorete v tem trenutku soočiti. Prižgali boste luč v kleti, kamor mečete kramo že sto življenj vi in vaši predniki. Ayahuasca ali gobica vam lahko prižge to luč in vprašanje je, ali ste pripravljeni nositi vse to. 

Podobno tudi prakticiranje meditacije ali povezovanje z višjimi ravnmi in prizemljevanje, še ne pomeni, da nam bo takoj boljše, da se bomo bolje počutili, da bomo bolj srečni. To lahko v nekaterih primerih pomeni tudi, da bodo prišle na plano težave, ki smo jih do sedaj dobro skrivali oz. jih nismo želeli videti. Takšni procesi nam lahko nakažejo, kje imamo težave, in potem imamo zares težave, ki smo jih sicer tudi prej že imeli, ampak jih še nismo videli. Nekdo, ki še ni delal nič na sebi, in gre na neko duhovno delavnico, ima lahko kar naenkrat težave in tudi konča pri psihiatru, ker se ne zna soočiti z vsem, kar je prišlo na površje."

Delajmo torej na sebi vztrajno in predano, vendar bodimo hkrati tudi potrpežljivi in spoštujmo svoj tempo razvoja. (op. a.)

Iz predavanja, ki ga lahko poslušate tukaj: 

Preberite si še: Včasih meditacija ne deluje ali ima celo negativen vpliv (dr. Vesna Mirt)

ali

dr. Bruce H. Lipton: Raka ne povzročajo geni, temveč vedenje, ki se prenaša s staršev na otroka