Matej Škufca: "Ljubezen ni brezpogojna, ampak ima določene pogoje!"

Zelo radi govorimo o brezpogojni ljubezni, vendar ljubezen postavlja pogoje, ker se mora držati določenega reda. Znotraj tega reda lahko ljubezen teče in dobi globino.

Matej Škufca: "Ljubezen ni brezpogojna, ampak ima določene pogoje!" (foto: Sensa) Sensa
31. 8. 2022

Ana v Sensa podkastu: Veš kaj se mi zdi malce bizarno dandanes, sploh na področju duhovnosti, da tako radi govorimo o brezpogojni ljubezni, o nenavezanosti, o svobodi… O nekih idealih, ki niso realni in človeški. Imaš kakšen komentar na to današnjo duhovnost?

Matej Škufca: 

"Zelo veliko je svetlobe v tej duhovnosti, ki si jo omenila, in neverjetno nespoštovanje teme in tistega, kar je temno. Nobenega notranjega ravnotežja ni. Poglejmo, kakšno je ravnotežje med dnevom in nočjo. Noč je temna, ampak, če se predamo tej temi in sredi noči odpremo oči, bomo v zraku videli zvezde, podnevi jih ne bomo videli. Podnevi bomo videli sonce, oblake in modro nebo, ampak noč spada zraven.

Daleč od tega, da je tema nekaj slabega. Če pogledamo v temo, bomo tam našli tudi kakšno svetlo točko. Včasih imam občutek, da se tisto, kar mi imenujemo svetloba, hrani ravno iz teme in črpa svojo energijo od tam. Naše ideje pridejo iz teme, v temi se nam posveti, tudi utrinek vidimo v temi in si potem nekaj lepega zaželimo, ampak smo si morali vzeti čas in čakati v temi. 

Brezpogojna ljubezen je zanimiva tema. Brezpogojna ljubezen v partnerskem odnosu bi pomenila, jaz tebe udarim in ti me moraš imeti še vedno brezpogojno rada, lahko te prizadanem, in ti me moraš imeti še vedno brezpogojno rada. Če je tvoja ljubezen brezpogojna, mi ne smeš reči: "To me boli. To mi ne naredi več. Tega ne dovolim več. Niti enkrat več mi ne smeš tega narediti." 

Dejansko vidimo, da ima ljubezen določene pogoje in ni brezpogojna, ima določene meje. Kdor ne spoštuje teh mej, živi omejeno. In sam si je kriv, ker ima možnosti, da poišče rešitve, če se sam za to odloči, da prevzame odgovornost za svoje življenje.

Ljubezen postavlja pogoje, ker se mora držati določenega reda. Znotraj tega reda lahko ljubezen teče in dobi globino.

Koliko smo svobodni? Dva, ki sta skupaj kot fant in punca, sta še relativno svobodna. Ko ženska zanosi, nastane družina, nista več svobodna, ker je on postal oče in ona mama. Kje je potem svoboda? Svoboda za veliko ljudi pomeni, da lahko delam, kar hočem. Torej; brez odgovornosti. 

Če pogledamo svobodo v partnerskem odnosu, koliko časa traja? Svoboda traja pet sekund! Ker to, da je nekdo svoboden, pomeni, da gre lahko v drug partnerski odnos. Zanimivo si predstavljamo besedo svoboda. Svoboda v tem kontekstu pomeni manj odgovornosti. Svobodno se potem obnaša štiridesetletnik ali celo šestdesetletnik, kot da je najstnik. Najstniki so še relativno svobodni, ampak tudi čutijo, da v to njihovo svobodo vdira vedno več odgovornosti za lastno življenje in to je dobro za njih; da prevzamejo odgovornost za svoje življenje."

Iz Sensa podkasta z Matejem Škufco: 

Preberite si še: